AYGÜL KONAR

4207 Sayılı Kanun ile 5727 Sayılı Kanun kapsamında dumansız bir hava sağlanması hedefleniyor.

4207 sayılı Yasanın “Tütün ve Tütün Mamullerinin İçilmesi Yasaklanan Yerler” başlığını taşıyan 2. maddesinde, “Sağlık, eğitim-öğretim ve kültür hizmeti veren yerler ile kapalı spor salonlarında ve toplu taşımacılık yapılan her türlü nakil vasıtaları ve bunların bekleme salonlarında, kamu hizmeti yapan kurum ve kuruluşlardan beş veya beşten fazla kişinin görev yaptığı kapalı mekânlarda tütün ve tütün mamullerinin içilmesi yasaktır. Bu gibi mahallerde tütün ve tütün mamullerinin içilebilmesi için ayrı yerler tahsis edilir. Tahsis edilen yerden, sigara içilmeyen mahallere duman gidişini engelleyecek, havalandırma, tecrit etme gibi tedbirler alınır.” hükmü yer almakta.

Söz konusu hükme bakıldığında; tütün ve tütün mamullerinin kullanılması yasak olan yerler, genel olarak sağlık hizmetleri, eğitim öğretim hizmeti, kültürel alanlar, kapalı spor salonları, toplu taşıma araçları, kamu kurum ve kuruluşları gibi yerlerde tütün ve tütün mamullerinin içilmesinin yasak olduğu net bir şekilde ortaya konuyor.

Ancak son dönemde Keşan’da kapalı alanlarda tütün ve tütün mamullerinin kullanılmasını karşısında Keşan Cumhuriyet Savcılığı’nın talimatıyla ilgili kurumlar denetimleri sıklaştırdı. Son bir haftadır denetimlere ağırlık verilirken, sigara kullanmayan vatandaşlar denetimlerin önemine dikkat çekti.

Bazı vatandaşlar ise geçtiğimiz dönemde denetimlerin sadece şikâyet üzerine yapıldığına dikkat çekerek, uygulamanın yanlış olduğuna vurgu yaptı. Denetim yapan ekiplerin sadece ihbarın yapıldığı mekânda değil, diğer mekânlarda da gereken kontrolleri yapması gerektiği ifade edildi.