AYGÜL KONAR

“ÜRETİCİ BİTMİŞ DURUMDA”

Hükümetin uyguladığı yanlış ekonomik politikaları nedeniyle, üreticinin bittiğinin altını çizerek, sözlerine başlayan Karaca, “Bu dönem, buğdaylara üre gübresi atım dönemidir. Ama sadece bizim köyde değil; hiçbir köyde herhangi bir hareketliliğin yaşandığını görmüyorum. Bu durum üretici de büyük bir ekonomik çöküşün habercisidir. Üre gübresi zamanında atılamazsa, verim kaybı yaşanır. Bölgede hububat ve ayçiçeğinde ekim alanlarımız daraldı. Dolayısıyla, üretici hem verim kaybı yaşayacak hem de 2019 yılında ekonomik krizden daha fazla etkilenmiş olacak,” dedi.

“ÜRETİCİ HER YIL HAYAL KIRIKLIĞI YAŞIYOR”

“Üretici olarak, 2019 yılından beklentiniz nedir?” şeklindeki soruya cevap veren Ahmet Karaca, sözlerini şöyle sürdürdü: “Üretici olarak, her yıl iyi bir sezonun geçmesini umut ediyoruz. Ama her geçen yıl bir önceki yılı aratır hale geldi. Üretici her yıl hayal kırıklığı yaşıyor. Ülkemizde, yaklaşık 10 yıldan bu yana buğday fiyatları aynı seviyelerde olduğunu görüyoruz. Mazot ve gübre fiyatları sürekli artarken; buğday taban fiyatları her nedense sürekli aynı seviyede ilerliyor. Tarım sektöründe, girdi maliyetleri artıkça üretici adım adım eriyor. Yanlış uygulanan politikalar nedeniyle, üretim düştü. Pazara filesini alıp çıkan vatandaş, Türkiye’deki enflasyon ve tarım ekonomisinin durumunun ne halde olduğunu birebir görüyor.”

“VERİMDE ÇOK FAZLA SIKINTININ OLACAĞINI DÜŞÜNMÜYORUM”

Enez, Çeribaşı kirazıyla adını duyurdu. Bu yıl beklentiniz nedir?” şeklindeki soruya cevap veren Karaca, sözlerini şöyle tamamladı: “Kiraz ve çilekte, bu yıl verim anlamında çok fazla sıkıntının olacağını düşünmüyorum. Çünkü iklimsel olarak, havalar soğuk gidiyor. İnşallah havalar iklim koşullarına uygun şekilde gider. Bu yıl, ürünlerimizi yurtdışına kendimiz ihracat yapmaya çalışacağız. Devletin vereceği destekle bunu başaracağımıza inanıyorum. Tarımda değişikliği belli bir bölgede sağladık ama kazancı sağlayamadık. Bunu da, sağlayacağımıza inanıyorum.”