Karadavut: “İftardan sahura kadar 2-2,5 litre su tüketmeli”

Diyetisyen Sebahat Karadavut, Ramazan ayında uzun süre aç kalınmasına dikkat çekerken, iftarın geç saatlerde olması nedeniyle, bir anda fazla yiyerek mideyi genişletmenin, öğünlerde yanlış tercihler yapmanın kilo almaya neden olabileceğini söyledi.

Karadavut: “İftardan sahura kadar 2-2,5 litre su tüketmeli”

Diyetisyen Sebahat Karadavut, Ramazan ayında uzun süre aç kalınmasına dikkat çekerken, iftarın geç saatlerde olması nedeniyle, bir anda fazla yiyerek mideyi genişletmenin, öğünlerde yanlış tercihler yapmanın kilo almaya neden olabileceğini söyledi.

Medya Keşan
Medya Keşan
20 Mayıs 2019 Pazartesi 09:38
Karadavut: “İftardan sahura kadar 2-2,5 litre su tüketmeli”

SONGÜL KONAR

Ramazan ayında, yavaşlayan metabolizmanın yanı sıra iftarın geç saatlerde olmasıyla, bir anda fazla yiyerek mideyi genişletmek, öğünlerde yanlış tercihler yapmak kilo almaya neden olabileceğine dikkat çeken Karadavut, şunları söyledi: "Her zaman nasıl besleniyorsak o beslenmenin çok dışına çıkmamalıyız. Her gün 5 çeşit yemek üzerine de 1 porsiyon tatlı yemiyoruz. Ramazan’da da bunu yapmayalım. İftarda orucumuzu 1-2 bardak su ve hurma ile açtıktan sonra hafif bir çorba ile başlayabiliriz. Çorbadan sonra vereceğimiz 10 dakikalık bir ara mide problemlerini engellerken doygunluğa daha çabuk ulaşmamızı da sağlayacaktır. Sebze ve et kaynaklarından oluşan bir ana öğünün yanında salata, yoğurt, cacık, ayran gibi besinlerle hem susuzluğumuzu gidermiş olur hem de vücudumuzun ihtiyacı olan besin öğelerini almış oluruz. Her gün tatlı yenmemelidir. Haftada 2-3 kez sütlü tatlıları tercih etmek ve bunu hemen yemeğin üzerine yememek sağlığımızın bozulmaması için doğru tercih olur. Gazlı ve şekerli içeceklerden kaçınmalıyız."

“RAMAZAN’DA YAPILAN EN BÜYÜK HATALARIN BAŞINDA SAHUR YAPMAMAK GELİR”

Ramazan ayında en büyük hatanın başında sahur yapmamanın olduğunu vurgulayan Karadavut, iftarla sahur arasındaki zamanın iyi değerlendirilmesini vurgulayan Karadavut, “Bu arada yoğurt, meyve, kuruyemiş gibi sağlıklı ara öğünleri porsiyon kontrolüyle tüketmeliyiz. Yine iftardan sahura kadar 2-2.5 litre su tüketmeli ve suyu aralıklı olarak içmeliyiz. İftardan 1-2 saat sonra normal tempoda yapacağımız 30-45 dakikalık bir yürüyüş kendimizi daha iyi hissetmemize neden olacaktır. Ramazan’da yapılan en büyük hataların başında sahur yapmamak gelir. Orucumuzu daha zinde bir şekilde tutmak, oluşabilecek sağlık sıkıntılarından kaçınmak için kahvaltı öğünü gibi bir sahur tercih edilmelidir. Uzun süre tokluk sağlamak için en kaliteli protein kaynağı olan yumurta sofralardan eksik olmasın. Ertesi gün susuz kalmamak için tuzlu besinlerden kaçınmalı, tuzsuz peynir çeşitleri tercih etmeliyiz. Zeytin yerine ceviz tercih edilebilir. Ramazan pidesi yerine tam tahıllı ekmek çeşitlerinden tüketmek ertesi gün daha uzun süre tok kalmamızı sağlar. Hem diüretik etkisi hem de uykusuzluk yapabileceği için sahurda çay yerine şekersiz komposto, şekersiz limonata, kefir veya süt tercih edilebilir. Kabızlığı önlemek ve susuzluğu gidermek için domates, salatalık, biber, yeşillik gibi lifli besinleri sahurumuza ekleyebiliriz. Oruç tutuyorsak, bu sadece beslenme orucu olmasın. Ruhumuz da oruç tutsun ve arınsın. Negatif düşüncelerden arınalım. Anlayışlı olalım, iyi niyetli olalım, sabırlı olalım. Nefsimize her türlü engel olmaya çalışalım.” şeklinde konuştu.

Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol