SONGÜL KONAR

Karakaşlı, günlük tuz tüketiminin önemli olduğunu söyleyerek, “Sağlıklı ve kaliteli bir yaşam için tuz tüketimine özen gösterilmesi, bunun için tuzun günlük 6 gramı geçmeyecek şekilde tüketilmesi” diye konuştu.

“BİRÇOK KRONİK HASTALIĞIN TEMELİNDE YER ALIYOR”

Türkiye’deki tuz tüketiminin Dünya Sağlık Örgütü’nün önerdiği miktarın 3 katından daha fazla olduğunu vurgulayan Karakaşlı, “Sofra tuzu sodyum ve klorür iyonlarından oluşan basit ama hayati bir maddedir. Mutfakta kullanımının yanı sıra tarım, hayvancılık, gıda, tıp ve sanayinin birçok alanında önemli rol oynamaktadır. Denizler, tuzlu göller ve tuzlu su kaynaklarında sıvı veya kaya tuzu şeklinde katı hâlde bulunmaktadır. Besinlerle birlikte doğal olarak da vücuda alınmaktadır. Ülkemizde yapılan çalışmalarda tuz tüketimimizin Dünya Sağlık Örgütü’nün önerdiği miktarın 3 katından daha fazla olduğu yani yaklaşık 17-18 gram olarak belirtilmiştir. Aşırı tuz tüketimi değiştirilebilir bir sağlıksız beslenme biçimidir ve birçok kronik hastalığın temelinde yer almaktadır. Özellikle oluşumunda aşırı tuz tüketiminin önemli bir etken olduğu hipertansiyon, dünyada önlenebilir ölüm nedenleri içerisinde önemli risk faktörüdür. Yüksek kan basıncı ülkemizde ölümlerin ve hastalık yükünün en önemli nedeni olan kalp hastalıklarının önde gelen risk faktörüdür. Ayrıca aşırı tuz tüketiminin mide kanseri, osteoporoz, böbrek hastalıklarının gelişimiyle de yakından ilişkili olduğu belirlenmiştir.” dedi.

“SAĞLIKLI VE KALİTELİ BİR YAŞAM İÇİN TUZ TÜKETİMİNE ÖZEN GÖSTERİLMELİ”

Tuzun vücut için hayati bir öneme sahip olduğunu hatırlatan Emre Can Karakaşlı, şunları söyledi: “Tuz; besinlerin hazırlanması, pişirilmesi ve saklanmasında da önemli rol oynamaktadır. Türk Gıda Kodeksi Tebliği’nde farklı çeşitleri belirtilen tuzun 5-6 g/gün tüketilmesi önerilmektedir. Tuz birçok hastalıkla doğrudan ya da dolaylı olarak ilişkilendirilmektedir. Ülkemiz dâhil birçok ülkede tuz tüketimini azaltma politikaları uygulanmaktadır. Sağlıklı ve kaliteli bir yaşam için tuz tüketimine özen gösterilmesi, bunun için tuzun günlük 6 gramı geçmeyecek şekilde tüketilmesi, sınırlama gerekmedikçe iyotlu tuz tüketilmesi, tuz ve sodyum içeriği yüksek olan işlenmiş besinlerden uzak durulması, yemeklerin tadına bakmadan tuz eklenmemesi, sofralardan tuzluğun kaldırılması, tuz tüketimiyle ilgili doğru alışkanlıkların küçük yaşta kazandırılmaya çalışılması birçok hastalığın önlenmesinde atılan en önemli adımlar olacaktır.”