SONGÜL KONAR

Yaz sıcaklarının gelmesiyle birlikte en çok özen gösterilmesi gereken sürecin başladığını belirten Karakaşlı, sıcaklarda en çok dikkat edilmesi gereken konunun yeterli sıvı tüketmek olduğunun vurgusunu yaptı.

“GÜNDE ORTALAMA 2-2,5 LT KADAR SIVI TÜKETİLMELİDİR”

Yaz aylarında su tüketiminin öneminden bahseden Karakaşlı, şunları söyledi: “Terleme ile artan su kaybını önlemek için günde ortalama 2-2,5 lt kadar sıvı tüketilmelidir. Toplam vücut suyundan kaybedilen miktar attıkça sağlık riskleride artar. Susuzluğun vücutta oluşturacağı hasarlardan uzak durmak için susuzluk hissi oluşmadan su tüketmeye özen göstermeliyiz. Yaz sıcaklarında sıvı tercihimiz serinletici etkisinden dolayı genellikle gazlı içeceklerden yana olsada, gazlı içecekler içeriğindeki kafein, sodyum ve şeker miktarının yüksek olmasından dolayı doğru bir tercih değildir. Ayrıca yoğun miktarda şişkinlik hissi oluşturmaktadır. Serinlemek için tercihimiz su tüketiminin yanında taze sıkılmış meyve suları,maden suları ve ayrandan yana olmalıdır.”

“ÖZELLİKLE ARA ÖĞÜNLERE YER VERİLMELİDİR”

Su tüketiminin yanı sıra öğün sıklığına da dikkat edilmesi gerektiğini hatırlatan Diyetisyen Karakaşlı, “Yaz aylarında öğün sıklığına dikkat edilmelidir. Güne mutlaka kahvaltı ile başlanmalı ve öğün atlamadan günün bütün öğünleri düzenli bir şekilde yapılmalıdır. Özellikle ara öğünlere yer verilmelidir. Öğünlerde zeytinyağlı yemekler, ızgaralar ve özellikle beyaz et sık sık olmalıdır. Bol yeşillikli büyük bir tabak salatada yemeklerimize eşlik etmelidir. Kızartmalardan ve çok yağlı, salçalı yemeklerden mümkün olduğunca uzak durulmalıdır. Ara öğünlerde ise meyve tüketimine ağırlık verilmelidir. Meyveler vitamin ve mineral içeriklerinden dolayı bizi zinde tutup sıcak havaların getirdiği rahavetten kurtulmamıza yardımcı olur. Metabolizmamızın sürekli çalışır konumda olmasını sağlar. Meyveler ana öğün olarak değil ara öğünlerde tüketilmelidir çünkü meyveler şeker içermekte ve fazla miktarda tüketilmeleri kilo artışına neden olmaktadır.” dedi.

“YAZ AYLARINDA EN SIK KARŞILAŞILAN BİR SAĞLIK PROBLEMİDE GIDA ZEHİRLENMELERİDİR”

Karakaşlı, son olarak açıklamasına şunları ekledi: “Yaz eğlencelerinin ve akşamlarının vazgeçilmezide alkollü içeceklerdir. Aşırı alkol tüketimi kilo almaya neden olurken, kalp ve karaciğer sağlığınıda tehdit etmektedir. Alkolün diüretik etkisi vardır ve vücuttan su atımı arttırır. Aç karnına alındığında ise kan şekerinde aşırı düşüşe neden olur. Bu nedenle alkol tüketildiğinde bol miktarda su tüketilmeli ve yanında çok yağlı olmayan hafif yiyecekler yenilmelidir. Yaz aylarında en sık karşılaşılan bir sağlık problemide gıda zehirlenmeleridir. Özellikle yaz aylarında dışarıda ve açıkta satılan yiyeceklerin tüketiminden kaçınılmalı, çabuk bozulan potansiyel riskli besinler (et, balık, tavuk, süt, yumurta v.b) açıkta bekletilmemeli, besinlerin hazırlanması ve pişirilmesi aşamasında hijyen kurallarına özen gösterilmelidir.”