Karayolları Trafik Güvenliği Haftası kapsamında, dün gerçekleştirilen açılış programı, saat 10.00’da, Keşan TSO (Ticaret ve Sanayi Odası) Konferans Salonu’nda başladı. Keşan İlçe Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil ve Denetleme Büro Amirliği’nde görevli Polis Memuru İlyas Canki’nin sunuculuğunu yaptığı programa; Keşan Kaymakamı Nuri Özder, Keşan Belediye Başkanı Op. Dr. Mehmet Özcan, Keşan Cumhuriyet Başsavcısı Evren Akbey, Keşan İlçe Emniyet Müdürü Göksel Demiralp, Keşan İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Mahir Sağlık, bazı daire amirleri, siyasi partilerin temsilcileri ile oda ve dernek başkanları ve öğrenciler katıldı.

ALINAN TÜM TEDBİRLER TRAFİĞİ OLAĞAN BİR SORUN BOYUTUNA İNDİRGEYEMEMİŞTİR Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın söylenmesinin ardından başlayan programın açılış konuşmasını, Keşan İlçe Jandarma Komutanlığı’nda görevli Jandarma Trafik Tim Komutanı Jandarma Kıdemli Başçavuş İsmail Kurt yaptı.

İnsan hayatının vazgeçilmez bir parçası olan ulaştırma hizmetleri sektörünün insanlığın varoluşu ile birlikte başlayıp, sonu gelmeyecek bir ihtiyaç olduğunu söyleyen Kurt, “Ulaşım ihtiyacı, bütün toplumların ekonomik, sosyal, kültürel ve politik yapılarında vazgeçilmez bir faktör haline gelmiştir. Yapılan tespitlere göre herhangi bir kaza sonucu yaşamlarını kaybedenlerin % 40’ı motorlu araç kazalarına bağlı olarak yaşamlarını kaybetmişlerdir. Trafik kazaları ülkemizde artık sorun boyutlarını çoktan aşmış, bir facia durumuna gelmiştir. Alınan tüm tedbirler trafiği olağan bir sorun boyutuna indirgeyememiştir. Ülkemizde son on yılda 10 milyon 357 bin 418 trafik kazası meydana gelmiş, bu kazalarda 42 bin 420 vatandaşımızı yaşamını yitirmiştir. Kaybettiğimiz vatandaşlarımızın sayısı neredeyse bir şehir nüfusu kadardır. Ülkemizde her yıl yaklaşık 1 milyon 35 bin 742 trafik kazası meydana gelmektedir. Bu kazalarda yaralanan ya da sakat kalan kişi sayısı ise 226 bin 445’tir.” dedi.

HEPİMİZ TRAFİK TANIMI İÇERİSİNDE YAYA, YOLCU YA DA SÜRÜCÜ OLARAK BULUNMAKTAYIZ

Türkiye’de her saat ortalama 118 kazanın meydana geldiğini ve bu kazalarda 27 kişinin yaralandığını vurgulayan İsmail Kurt, “Her gün insanlarımızın tek tek aramızdan ayrılmasına neden olan trafik kazalarının bilançosu işte bu kadar büyüktür. Yine yapılan tespitlere göre meydana gelen kazaların % 89.7’si sürücü kusurlarından, % 8.6’sının yaya kusurlarından kaynaklandığı anlaşılmıştır. Elde edilen veriler insan unsurunun önemini, onun tutum ve davranışlarını değiştirmesinin gerekliliğini ortaya koymaktadır. Hepimiz trafik tanımı içerisinde yaya, yolcu ya da sürücü olarak bulunmaktayız. Ülkemizde yaşayan ve trafikte aktif rol oynayan bizlerin ve tüm vatandaşlarımızın trafik konusunda üzerine düşen görevleri yapmaları gerekmektedir. Ülkemizdeki trafik trajedisinin meydana getirdiği kayıpları engellemenin tek yolu, ulus olarak trafik bilincinin oluşmasına katkıda bulunmak, mevcut trafik yasaları ile belirlenmiş trafik kurallarına uyarak, deneyimlerimizi diğer bireylere aktarmaktan geçmektedir. Trafik güvenliği konusunda eğitimin katkısı da tartışılmazdır.” dedi.

TRAFİKTE ÖNCE SİZ ÖRNEK OLUN

Sözlerinin sonunda Trafik Haftası’nın, trafik kurallarının anlatılmasında önemli bir zaman dilimi olduğunun ifade eden Kurt, şunları belirtti: “Trafik kurallarını öğrenerek ve çevremizdeki insanlara öğreterek, bu haftanın amacına ulaşmasına yardımcı olabilir. Yapılacak olan çalışmalarda özellikle genç sürücülerin ‘önce diğerleri kurallara uysun ben zaten uyarım’ anlayışını değiştirmek gerekmektedir. Böylece karayolu trafik güvenliğinde ‘bireysel sorumluluk ve duyarlılık’ olmadan ‘toplumsal duyarlılığa’ ulaşılamayacağı anlatılmaya çalışılmalıdır. Bu anlayışı etkin kılmak için de ‘diğerlerinin kurallara uymasını beklemeden, her bireyin trafikte kendi sorumluluğunu ifa etmesi halinde bugün azınlıkta olsalar da yarın çoğunluk olacakları’ vurgulanmaya çalışılmalıdır. İşte bu nedenle, ‘trafikte önce siz örnek olun! Diğerlerin değiştiğini göreceksiniz’ diyor ve saygılar sunuyorum.”

YARIŞMALARDA DERECEYE GİRENLERE HEDİYE VERİLDİ

Programın devamında; ilkokullar arasında düzenlenen trafik konulu şiir yarışması birincisi Rasim Ergene İlkokulu öğrencisi Öykü Güler, ikinci olan Türkmen İlkokulu öğrencisi Enis Avcu, üçüncü olan Raşit Efendi İlkokulu öğrencisi Derin Teoman Çomer, okul öncesi arasında düzenlenen resim yarışmasında birinci olan İklim Derin Engin, İsmail Tolga Derya, Buse Ünlü, ortaokullar arasında yapılan şiir yarışmasında birinci olan Irmak Er, ikinci olan Melike Başaran, üçüncü olan Hüma Başol, ilkokullar arasında yapılan kompozisyon yarışmasında birinci olan Evrim Naz Beyan, Feyza Yıldırım, Mustafa Yiğit Akay, ortaokullar arasında yapılan kompozisyon yarışmasında birinci olan Zeynep Çingöz, ikinci olan Aslı Ceren Gayretçi, Kaan Köseler’e, hediyeleri, protokol üyeleri tarafından verildi.

Yılın sürücülerine de ödül verildi Buradaki program; bugüne kadar trafik kazasına karışmamış ve trafik kuralı ihlalinde bulunmamış, aynı zamanda halk ile iyi diyalog kurabilen, tavır, davranış ve giyimiyle de diğer sürücülere örnek olabilen ve Keşan Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası tarafından seçilen, minibüs sürücüsü Kenan Sönmez, servis aracı sürücüsü Erdoğan Çatal ve ticari taksi sürücüsü Gökhan Bayılmış’a da ödül verildi.

KORTEJ YÜRÜYÜŞÜ

Karayolu Trafik Güvenliği Haftası etkinlikleri, kortej yürüyüşü ile devam etti. Keşan Orman İşletme Müdürlüğü önünde toplanan protokol üyeleri ve öğrenciler, ellerinde taşıdıkları ve trafik güveliğine yönelik pankartla birlikte dövizlerle, polis ve jandarma araçları ile Keşan Belediye Bandosu eşliğinde, Cumhuriyet Meydanı’na kadar yürüdü.

Öğrencilere, jandarma, polis, itfaiye ve ambulans araçlarının özellikler tanıtıldı. Etkinlik, Keşan İlçe Jandarma Komutanlığı, Keşan İlçe Emniyet Müdürlüğü, Karayolları Müdürlüğü ve Keşan Belediyesi Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü’nün hazırladığı stantların ziyaretiyle son buldu. Etkinlik sonunda katılımcılara ikramlarda bulunuldu.

Karayolu Trafik Güvenliği Haftası, 15 Mayıs’a kadar çeşitli etkinliklerle sürecek.