Karayolu Trafik Güvenliği Haftası’nın açılış program ve etkinlikleri dün gerçekleştirildi.

İlk program, saat 10.00’da, Keşan TSO (Ticaret ve Sanayi Odası) Konferans Salonu’nda, Keşan İlçe Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil ve Denetleme Büro Amirliği’nde görevli Polis Memuru İlyas Canki sunumunda, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın söylenmesiyle başladı. Programın açılış konuşmasını yapan Keşan İlçe Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil ve Denetleme Büro Amiri Komiser Yardımcısı Hasan Kızıldemir, insan hayatının vazgeçilmez bir parçası olan ulaştırma hizmetleri sektörünün insanlığın varoluşu ile birlikte başlayıp, sonu gelmeyecek bir ihtiyaç olduğunu ifade eden Kızıldemir, “Ulaşım ihtiyacı, bütün toplumların ekonomik, sosyal, kültürel ve politik yapılarında vazgeçilmez bir faktör haline gelmiştir. Özellikle, karayolu ulaşımında ülkemizde görülen yoğunluk, trafik kazalarını da beraberinde getirmiştir. Yapılan tespitlere göre herhangi bir kaza sonucu yaşamlarını kaybedenlerin % 40’ı motorlu araç kazalarına bağlı olarak yaşamlarını kaybetmişlerdir. Trafik kazaları ülkemizde görülen yoğunluk, trafik kazalarını da beraberinde getirmiştir. Ülkemizde 2003 yılı ile 2014 yılları arasında 8 milyon 993 bin 541 maddi hasarlı trafik kazası, 1 milyon 355 bin 646 ölümlü ve yaralamalı trafik kazası meydana gelmiş, 2 milyon 378 bin 536 vatandaşımız yaralanmış, 48 bin 689 vatandaşımızda yaşamını yitirmiştir. Kaybettiğimiz vatandaşlarımızın sayısı neredeyse bir şehir nüfusu kadardır.” dedi.

UYMAZSAN TRAFİK KURALLARINA, UYARLAR HAZIR OLAN İMAMA

Hasan Kızıldemir, Türkiye’de her yıl yaklaşık 1 milyon trafik kazası meydana geldiğini dile getirerek, şunları söyledi: “Bu kazalarda yaralanan ya da sakat kalan kişi sayısı 100 bindir. Her saat ortalama 50 kaza meydana geliyor ve bu kazalarda 14 kişi yaralanıyor. Yine her 2 saatte bir 1 vatandaşımız kaza yerinde hayatını kaybetmektedir. Her gün insanlarımızın tek tek aramızdan ayrılmasına neden olan trafik kazalarının bilançosu işte bu kadar büyüktür. Trafik güvenliğinin sağlanmasında tek sorumlu olarak devleti gören anlayışa sahip olanlara, otoyollar gibi yüksek kaliteli ve güvenlik önlemleri AB standartlarından alınmış, tek yönlü ve çok şeritli bölünmüş yollardaki kazaları sormak gerekir. Kaza nedenlerini ortaya koyan istatistiki veriler, insan unsurunun önemini, onun tutum ve davranışlarını değiştirmesi gerektiğini ortaya koymaktadır. Araç kullanırken mutlak surette trafik kurallarına uyalım. Uymazsan trafik kurallarına, uyarlar hazır olan imama.”

DINKIRCI: TRAFİK TESCİLE KAYITLI 29 BİN 19 ARACIMIZ VAR

Daha sonra kürsüye gelen Keşan Kaymakamı Bekir Dınkırcı ise öncelikle programa katılanlara “Hoş geldiniz” diyerek, “Bugün itibariyle bizim nüfusumuz 80 bin 486. Bu nüfusta yabancı plakalı araçları saymazsak trafik tescile kayıtlı 29 bin 19 aracımız var. Bunlar sadece Keşan’a kayıtlı araçlar. Araç sayımız ortada. Bütünün parçalarını senkronize etmekten başka şansımız yok. Benim özellikle, milli eğitim, jandarma komutanı ve emniyet müdüründen istirhamım, özellikle okul öncesi eğitim ve ilkokul kademelerindeki eğitime ağırlık verilmeli. Tüm kişi ve kuruluşları bu çalışmaya desteğe davet ediyorum. Keşan’da 13 bin 352 otomobil var. 5 bin 953 traktör, 3 bin 354 motosiklet var. Zaman zaman bana motosikletlerin sağlıklı ortamlarda kullanılmadığı, trafik kurallarına uygun kullanılmadığı yönünde eleştiriler geliyor. Bu konuda çalışmalar devam ediyor. Bu sadece denetimle olmaz. Biz birbirimize saygımızı, sevgimizi bu konuda eksik etmememiz gerekiyor. 2014 yılında Keşan’da 307 trafik kazası olmuş. Polis ve jandarma bölgesi itibariyle. Ölü sayımız 6, yaralı sayımız 271.” şeklinde konuştu. Dınkırcı, konuşmasının devamında ise Türkiye genelindeki trafik kazaları hakkında istatistiki verileri aktardı.

ESERLER OKUNDU, ÖDÜLLER VERİLDİ

Programda daha sonra ilkokullar arasında düzenlenen trafik konulu şiir yarışması birincisi Anafartalar İlkokulu öğrencisi Beyza Akbunar, ortaokullar arasında düzenlenen trafik konulu şiir yarışması birincisi Ahmet Yenice Ortaokulu öğrencisi Gülce Su Lodos, ilkokullar arası düzenlenen trafik konulu kompozisyon yarışması birincisi Rasim Ergene İlkokulu öğrencisi Ekin Nur Şenbucak, ortaokullar arasında düzenlenen trafik konulu kompozisyon yarışması birincisi Orhaniye Ortaokulu öğrencisi Simge Ateş eserlerini okudu. Program, ödül töreni ile son buldu.

KORTEJ DÜZENLENDİ, TEMSİLİ KAZAYA MÜDAHALE EDİLDİ

Karayolu Trafik Güvenliği Haftası etkinlikleri kortej yürüyüşü ile sürdü. Keşan Orman İşletme Müdürlüğü önünde toplanan protokol üyeleri ve öğrenciler, ellerinde taşıdıkları ve trafik güveliğine dikkat çeken pankart ile dövizlerle, polis ve jandarma araçları ile Keşan Belediye Bandosu eşliğinde yürüdü. Daha sonra Cumhuriyet Meydanı’nda temsili olarak bir trafik kazasına müdahalede bulunuldu. Temsili yaralamalı kazada olay yerine gelen trafik polisi çevre güvenliği alırken, kaza kırım ekibi araçta sıkışanları dışarı çıkarttı ve sağlık görevlilerin müdahalesiyle ambulansa aldı. Etkinlik, Keşan İlçe Jandarma Komutanlığı, Keşan İlçe Emniyet Müdürlüğü ve Karayolları Müdürlüğü’nün hazırladığı stantların ziyaretiyle son buldu. Etkinlik sonunda katılımcılara kek ve meyve suyu ikram edildi. Program ve etkinliklere, Keşan Kaymakamı Bekir Dınkırcı, Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan, Keşan Cumhuriyet Başsavcısı Evren Akbey, Keşan İlçe Emniyet Müdürü Mehmet Bahri Kantoğlu, Keşan İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Mahir Sağlık, daire amirleri, siyasi parti temsilcileri, oda ve dernek başkanları, eğitimciler ve öğrenciler katıldı. Karayolu Trafik Güvenliği Haftası, 10 Mayıs’a kadar çeşitli etkinliklerle devam edecek.