AYGÜL KONAR

Kasımoğlu, açıklamasında bağlı tutulan köpeklerin saldırganlaşabileceğini ve köpeğe psikolojik olarak zarar verdiğini söyledi.

KÖPEĞİN BAĞLI TUTULMASI ONA ZARAR VERİR

Evcil köpek sahiplerine tavsiyelerde bulunan Veteriner Hekim Barış Kasımoğlu, şunları söyledi: “Etrafımızda sıklıkla bahçenin içinde veya benzer alanlarda bir zincir veya iple bir duvara, direğe veya benzer yerlere bağlanmış köpekler görürüz ve çoğumuz bunu normal karşılarız. Birçok insan kaliteli bir kulübe alıp pahalı bir zincirle köpeğini bağlayarak ona önem verdiğini zanneder. Oysa bir köpeğin bağlı tutulmasının ona ne kadar zarar vereceğini bilseler asla böyle bir şey yapmazlar.”

HAYVAN SAHİPLERİ NEDEN KÖPEKLERİNİ BAĞLARLAR

Açıklamasına hayvan sahiplerinin köpeklerini neden bağlamak istediklerini belirterek devam eden Kasımoğlu, “Köpek daha önce kaçmışsa ve kaçmaya eğilimli ise, onun kaybolmasını önlemek için, köpeğini bahçe dışındaki tehlikelerden korumak için, köpek sahibinin bahçesine zarar verdiyse ya da hayvan sahibinin bir bahçesi yoksa köpeğin karakteri ev içinde yaşamaya müsait değilse ve hayvan sahibi bunu nasıl düzelteceğini bilmiyorsa, ev sahibi ev içinde köpek istemiyorsa ve bahçeye çit örülmesine izin vermiyorsa, hayvan sahibi ailesinden ve çevresinden böyle görmüşse ve daha iyi seçeneklerin varlığından haberdar değilse köpekler bağlanırlar.” şeklinde konuştu.

BAĞLANMAK KÖPEKLER İÇİN NEDEN ZARARLIDIR

Veteriner Hekim Barış Kasımoğlu, köpekleri bağlı tutmanın köpekler için neden zararlı olduğunu şöyle açıkladı: “Köpekler, doğaları gereği insanlarla ve diğer hayvanlarla sürekli iletişim halinde olmaya gereksinim duyan sosyal hayvanlardır. Köpeğin bağlanması onun insanlardan ve diğer hayvanlardan izole olmasına neden olur. Bu sınırlanma köpeğin fizyolojik ve psikolojik sağlığını kötü etkiler. Arkadaş canlısı ve uysal bir köpek bile sürekli olarak bağlandığında veya kapatıldığında, nörotik, mutsuz, sinirli ve saldırgan bir yapıya bürünür. Bilim adamları bu davranış değişimini şu şekilde açıklıyorlar: Köpeklerin evcilleşmeden önce teritoryal (bölgelerini koruyucu) hayvanlar olduklarını ve bu özelliklerinin hala onların içgüdülerinde saklı olduğunu, uzun bir süre bir zincire bağlı yaşarlarsa bu içgüdülerinin farklı ve kontrolsüz bir biçimde ortaya çıktığını, kendilerine ve insanlara zarar verici davranışlar sergileyebildiklerini söylüyorlar. Bu konuyu biraz daha açalım: Köpekler aşırı sosyal hayvanlardır. Vahşi doğada hiyerarşik bir düzen içinde birbirlerinin etrafında dolaşan sürü üyeleridir. Köpekler evcilleştikçe, insanlara sadece bakımları için değil, arkadaş olarak da güvenmişlerdir. Ve insanlar zaman içinde, günümüzde olduğu gibi köpekler için sürü üyeleri haline gelmişlerdir. Çünkü evcil köpekler, diğer köpeklerden çok insanlar ile yaşamaya ihtiyaç duyarlar. Evcil köpekler sürü oluştursa bile buna tam olarak sürü denemez çünkü beslenmek ve barınmak için insanlara bağımlıdırlar. İşte bu nedenle bir zincire ya da ipe bağlı yaşayan köpekler sosyal olarak yok edilmişlerdir. Sinirlilik ve saldırganlık işte bu yok edilmenin sonucudur. Bu saldırganlık köpeğin bağlı olduğu her gün artar. Ayrıca bağlı olan köpek sadece bağlı olduğu yerde saldırganlık belirtileri göstermez. Veteriner kliniğine gittiğinde kontrol edilmesi ve uygulama yapılması oldukça zordur. Gezdirirken tasmasını aşırı zorlar, yanına yaklaşan köpeklere ve insanlara karşı saldırgan tavırlar sergiler. Özellikle çocuklara karşı, daha kolay baskın çıkabileceğinden dolayı, daha saldırgandır ‘geçmişinde çocuklarla kötü tecrübeler yaşadığından’ değil. Hatta bazen bu köpekler ailenin çocuklarına, hatta yetişkin bireylerine bile saldırabilirler ve bu kesinlikle bağlı kalmalarından ve sosyalleştirilmemelerinden kaynaklıdır.”

“KÖPEKLER ZİNCİRE DOLANDIKLARINDA CİDDİ VE KALICI ZARARLAR VEREBİLİRLER KENDİLERİNE”

Köpekleri bağlamanın psikolojik zararlarının yanında, bir de fiziksel zararlarının da olduğunu söyleyen Kasımoğlu, şu ifadelere yer verdi: “Bu köpekler aynı zamanda birçok sağlık sorunuyla da karşı karşıyadırlar. Bunların başında tabii ki de zincirin ve tasmanın deriye verdiği zararlar vardır. Köpekler zincire dolandıklarında ciddi ve kalıcı zararlar verebilirler kendilerine. Bu köpeklerde kene ve pire saldırılarıyla başa çıkmak da oldukça zordur. Yaşadıkları bölge bu etkenlerin genç formlarını (larva ve nimf) fazla miktarda barındırdığından rutin ilaçlamalar etkisiz kalabilir. Ve bu etkenlerin bulaştırdığı hastalıklar çok ciddi hatta ölümcül sonuçlar doğurabilir.”

“HAYVANIN SOĞUĞA DAYANIKLILIĞINI ETKİLEYEN EN ÖNEMLİ İKİ FAKTÖR, İYİ BESLENME VE HAREKETTİR”

Kasımoğlu, bağlı tutulan köpeklerin hareket eksikliği sebebiyle soğuğa dayanıklılıklarının da azalacağını belirterek, şöyle devam etti: “Ayrıca bu hayvanlar ciddi beslenme sorunları ve kötü çevre koşullarıyla karşı karşıyadırlar. Devrilmiş su kapları, aşırı sıcaklar ve yetersiz veteriner hekim hizmeti bunlardan başlıcalarıdır. Kar fırtınalarında,  eğer varsa, kulübeleri bile yetersiz kalır. Ayrıca hayvanın soğuğa dayanıklılığını etkileyen en önemli iki faktör, iyi beslenme ve harekettir. Fazla hareket edememeleri nedeniyle soğuğa dayanıklılıkları azalır ve hastalanırlar. Köpeklerin bağlı olduğu bölgelerin temizliği oldukça zordur ve tam bir hijyen genellikle sağlanamaz. Köpeğin yemek yiyip su içtiği yerdeki dışkı ve idrar ciddi sağlık problemlerine yol açar. Genellikle bağlı köpekler iyi bakılamazlar.”

Bağlı tutulan bir köpeğin kaçarsa kolay kolay geri dönmeyeceği hatırlatmasında bulunan Kasımoğlu, açıklamasında son olarak şunları söyledi: “Ayrıca son olarak şunu da söyleyelim: Bağlı olan köpeğiniz kurtulup kaçarsa, kolay kolay geri dönmeyecektir.”