MURAT ARKAN

Foto Caner İşletme sahibi Caner Kayar biyometrik fotoğraf hakkında bilgilendirmede bulundu. Öncelikle biyometrik fotoğrafın tanımını yaparak sözlerine başlayan Kayar, “Biyometrik fotoğraf, standartları ICAO tarafından belirlenen ve makinede okunabilen seyahat belgelerinde kullanılabilen yüksek kaliteli belli ölçüleri ve özellikle olan yüz biyometrisinin tespit edilebildiği fotoğraflardır.” dedi.

BİYOMETRİK FOTOĞRAFTA HERHANGİ BİR KIYAFET ZORUNLULUĞU YOK

Yeni kimlik kartlarında kullanılacak olan biyometrik fotoğrafla ilgili ayrıntılara değinen Kayar sözlerine şu şekilde devam etti: “Müşterilerimizden özellikle Biyometrik fotoğraf çekilmeye gelirken, bayanların makyajsız gelmeleri gerekmektedir. Erkeklerin isteğe bağlı olarak sakal tıraşı olması yeterlidir. Fotoğrafçı tarafından yüze herhangi bir rötuş yapılmadan, kişinin yüz hatlarında hiçbir mimik verilmeden çekilmesi gerekmektedir. Başı kapalı bayanlarda ise alnın, çenenin ve yanakların, yani suratın tamamının kapatılmaması gerekmektedir. Biyometrik fotoğrafta herhangi bir kıyafet zorunluluğu yoktur. Son 6 ay içerisinde çekilmiş güncel bir biyometrik fotoğrafın yeni kimliklerde kullanılması zorunludur. Aynı Biyometrik fotoğraf, adet olarak çoğaltılarak (8-12 gibi) ehliyet ve pasaport işlemlerinde de kullanılabilir.”

4 ADETİ 15 TL

Kayar sözlerini şöyle tamamladı: “Biyometrik fotoğraf yaklaşık olarak yarım saatte hazırlanıyor. Keşan fotoğrafçılarının kendi aralarında belirlemiş olduğu fiyatı olarak müşterilerimize 4 adeti 15 TL’den hizmet veriyoruz. Diğer illerde 20-25 TL’ye kadar değişkenlik göstermektedir. Dolar kurundaki artışının olması dolayısıyla fiyatlarda artış olabilir.”