KTB yönetimi, geri alınan arsalar konusunda üyeleriyle toplantı yaptı

 Keşan Ticaret Borsası yönetimi, üyelerinin katılımıyla, İstasyon Mahallesi’ndeki Borsa’ya ait arazilerin ne şekilde değerlendirileceği konusunda bilgilendirme ve istişare toplantısı düzenledi.

Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu'nda dün saat 14.00 sıralarında başlayan toplantıya; Borsa Meclis Başkanı Necmi Kaymaz, Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Yörük, Genel Sekreter Emine Kaymak, Avukat Türkay Gümülcineli, Harita Mühendisi Mehmet Kabakan ve 100’e yakın borsa üyesi katıldı.

Toplantıda konuşan Kaymaz, sözlerine 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nı kutlayarak başladı.

ARSALARI 13 EYLÜL’DE GERİ ALDIK

Necmi Kaymaz, arsalarla ilgili yapılan çalışmalar hakkında şu bilgileri verdi: “2010’da Borsamız mülkiyetine geçen bu gayrimenkullerimiz devam eden süreçte Borsamız Meclisi'nin aldığı karar ile ihale yoluyla satışa çıkarılmış, ihaleyi kazanan firma ile yapılan Gayrimenkul Satış Vaadi Sözleşmesi bir süre ayakta kalmış ancak iki tarafça da istenen durumlar ve sözleşme hükümlerinin tam ve zamanında yerine getirilmemesinden dolayı, sözleşmeye devam etmekte ne Borsamızın menfaati kalmış ne de firma tarafından Borsamıza ciddi ve tatminkar cevaplar verilebilmiştir

Bu aşamadan sonra siz değerli üyeler tarafından seçimler sonucu vazifelendirilmemiz ile hukuki olarak TOBB Hukuk Müşavirliği'nden aldığımız fesih yol ve yönetimine ilişkin görüşlere uygun olarak ve akabinde Meclisimizin aldığı karar doğrultusunda firma ile mutabakata varılmış, sözleşme Malkara Noterliğinden 12 Eylül 2013 tarihinde fesih edilerek taraflar birbirlerini ibra etmişlerdir.”

İKİ ARSAMIZIN DEĞERİ EN AZ 14 MİLYON LİRA

Bu süreç  devam ederken; Borsa’ya Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Teftiş Kurulu'ndan gelen yazı doğrultusunda arsaların TSKB Gayrimenkul Değerlendirme Anonim Şirketi'ne güncel değer tespiti yaptırıldığını bildiren Kaymaz, sözlerine şöyle devam etti: “Tevhidli halleri ile arsalarımızın 14 milyon TL değerinde olduğu, yani her iki parça yerimizin birleştirildiği durumda bu rakamdan aşağı değerle satılamayacağı tarafımıza bildirilmişti.”

BANKADAN ALINAN 1 YILLIK 5 MİLYON 250 BİN LİRA İÇİN 560 BİN LİRA FAİZ ÖDENECEK

Feshin sağlanabilmesi adına Borsa’nın Vakıflar Bankası Keşan Şubesinden 5 milyon 250 bin TL bedelli

erken kapamalı 1 yıl vadeli spot kredi kullandığını aktaran Kaymaz, Borsa'nın vade sonunda 560 bin TL faiz ödeyeceğini, ancak arsalar değerlendirilip vadeden önce erken kapama durumunda faizde düşme olacağını söyledi. Borsa'nın şu an mali açıdan bu maddi yükü kaldırmasının mümkün olmadığını kaydeden Necmi Kaymaz, göreve başladıkları günden itibaren söz konusu gayrimenkulleri üyeler ile birlikte değerlendirme gayretinde olduklarını ve toplantıyı da bu nedenle düzenlediklerini bildirdi.

SEÇENEK ÇOK 

Toplantı öncesinde üyelere dağıtılan formlarda, biri gayrimenkullerin üyeler tarafından satın alınması, biri de Keşana değer katacağı inancında oldukları proje ortaklığı yönünde iki seçenek yer aldığına işaret eden Kaymaz, şöyle konuştu: “Bağlı olduğumuz 5174 sayılı TOBB Kanunu uyarınca Meclisimiz gayrimenkullerini üyelerine herhangi bir satış usulüne tabi olmaksızın satma ya da bunları birlikte değerlendirme hakkına sahiptir. Kurumumuz ihale kanunu ya da Devlet İhale Kanununa tabi değildir.

TEKRAR TOPLANTI DÜZENLEYECEĞİZ

Bugünkü toplantı neticesinde arsaları satın almak isteyen üyelerimiz ile daha sonraki süreçte tekrar biraraya gelinerek satış süreci ve detayları ile ilgili yeniden göş alışverişinde bulunmak ve bu süreci ortak fikir birlikteliğine vararak noktalamak çabasındayız. Kurumumuz ikinci seçenekte belirtilen proje ortaklığına ilişkin katılımcı sayısına göre son hali hazırlanacak bir örnek proje çalışmasını da gerçekleştirmiştir. Harita Mühendisi Mehmet Kabakan’ın sunumu ile çalışmayı izleyeceksiniz. Söz konusu projeye katılmak isteyen üyelerimiz ile tekrar toplantı düzenleyip projeye son hali verilecektir. Bir diğer seçenek de gördüğünüz üzere sizlerden gelecek diğer alternatif değerlendirmelere ilişkin düşüncelerin yer alacağı bölümdür.”

Üyelerin gerek proje ortaklığı gerekse satın alınması yönünde vereceği herhangi bir kararı en geç 5 Kasım 2013 tarihine kadar Borsa Genel Sekreterliğine yazılı olarak bildirmelerini de isteyen Kaymaz, açıklamasını tamamlayarak tüm katılımcılara teşekkür etti.

Toplantı daha sonra basına kapalı olarak devam etti.