AYGÜL KONAR

Söz konusu düzenlemeyle birlikte hayvanlara zarar vermeyle ilgili suç kapsamında değişikliğe gidildiği açıklanırken, buna göre, artık hayvanlar 'mal' statüsünden çıkarılıp 'canlı' olarak sayılacak, hayvanların icra konusu olması da ortadan kalkacak.

Keşan Sokak Hayvanlarını Koruma Derneği (KE-HAYKO) Başkanı Sevinç Cebeci, bahse konu yasa teklifi ile ilgili görüşlerini aktararak, Hayvan hakları yasa teklifi dilerim sokak hayvanları için bizim istediğimiz, bütün hayvan severlerin istediği ölçü de çıkar” dedi.

SAHİPLİ-SAHİPSİZ AYRIMI KALKIYOR!

Teklifle sahipli-sahipsiz hayvan ayrımının da ortadan kalkacağı ifade edilirken, sahipli ya da sahipsiz nesli tükenmekte olan bir hayvanı öldürme, acımasız muamelede bulunma, hayvan dövüştürme fiilerinin suç olarak düzenlendiği belirtildi.

Keşan Sokak Hayvanlarını Koruma Derneği (KE-HAYKO) Başkanı Sevinç Cebeci, Hayvan Hakaları ile ilgili açıklamalarda bulundu.

“HİÇBİR CANLININ MAL OLARAK GÖRÜLMESİNDEN YANA DEĞİLDİK”

Cebeci, açıklamalarında şu ifadelere yer verdi: “Hayvanları Koruma Kanunu'nu bu hassasiyetle yeniden şekillendirildi. Keşan Sokak Hayvanlarını Koruma Derneği olarak her zaman şunu düşündük; hiçbir canlının mal olarak görülmesinden yana değildik. Ne olursa olsun can taşıyan hiçbir canlının mal olarak görülmesinden yana da değiliz. Bu yasanın da değişi olması tabi ki bizi çok mutlu etti. Bir suçu işlediniz eğer ki sizin başka suçunuz yoksa örneğin işkenceden ya da hayvana cinsel istismardan 3 ay, 2 sene arası daha önceden suçu yoksa bu ertelenebiliyordu, biz onun ertelenmesini istemiyoruz. Çıkacak olan yasanın içinde bunlarda var. Biz hep korkuyorduk evlerde şu kadar hayvan beslenir falan bunlarda olmayacak. Fakat tam olarak içerik belli değil. Yeni çıkacak olan yasa daha önceki çıkmayan yasadan daha iyi olacağına inanıyoruz. Öyle de diliyoruz.”

“BÖYLE BİR DÜNYA YOK”

Sokaklarda hayvanların daha rahat bir şekilde yaşayacağını, bu kanunla da adaletin yerini bulacağına inandıklarını dile getiren Sevinç Cebeci, “Her canlının yaşama hakkı var ve her hayvan sever de sokaklarda rahatlıkla aç gördüğünde bir canlıyı besleme hakkına sahip. Çıkacak olan yasa ile hayvan severlerimiz sokaklarda istediği gibi hayvanları besleyecek. Çünkü toplumumuz bunu bilmiyor. Bizler sokaklarda hayvanları beslemeye çalışıyoruz. ‘Hayır, burada besleme, alın bu hayvanı buradan götürün, burada kedi, köpek istemiyoruz’ diyorlar. Böyle bir dünya yok. O canlar sokaklara ait. Zaten sokak hayvanı diye bir ırk yok. Evsiz kaldıkları için ismini böyle konulmuş. Yoksa böyle bir ırk yok. Nasıl evsiz insanlar evleri olmadığı için evsiz insanlar deniliyorsa, evi olmayan hayvanlar için de sokak hayvanı deniliyor. Dolayısıyla biz sokaklarda hayvanların daha rahat bir şekilde yaşayacağını, bu kanunla da adaletin yerini bulacağına çok inanıyoruz. Para cezalarının artacağını, hapis cezalarının geldiğini, çiplerin de takılmasıyla hayvanlara karşı yapılanların biraz olsun biteceğine inanıyoruz. Bazı insanlar hayvanların küçükken çok tatlı olduğunu, büyüyünce de bakımlarından dolayı bakmak istemedikleri için sokağa atıyorlar. Hayvanlara çip takıldıktan sonra, kime ait olduğu, nerede kim tarafından bakıldığı kaydedilecek. Bunun olması da bizi sevindirdi. Böylelikle hayvanları terk etmeler de azalacak. Hayvan hakları yasa teklifi dilerim sokak hayvanları için bizim istediğimiz, bütün hayvan severlerin istediği ölçü de çıkar” açıklamasında bulundu.