HABER MERKEZİ

1-7 Mart Deprem Haftası nedeniyle bir açıklama yapan Cengizhan Aktan, “%92’si deprem bölgesi olan ülkemizde, nüfusumuzun %95’i deprem bölgelerinde yaşamaktadır. Biz de yöre olarak, Saros Körfezi’ndeki sahillerimiz açısından 1. derecede, Keşan merkezi açısından 2. derecede deprem kuşağında yer almaktayız. Bölgemizde 1912 yılında Şarköy ve Gelibolu başta olmak üzere önemli yıkımlar yaşanmıştır. 100 yılı aşkın bir süre bu boyutta bir deprem olmaması, hiç olmayacağı anlamına gelmiyor. Tersine, fay hatlarındaki birikimin artmış olması ihtimali yüksek. Bilindiği gibi, Marmara Bölgesi açısından da İstanbul merkezli büyük bir deprem olasılığı ülkemizin gündeminde. Ne yazık ki sadece büyük yıkımlar olduğu, yüksek sayıda canlarımızı kaybettiğimiz zaman dikkatimizi bu gerçeğe yöneltiyor, üzerinden bir süre geçtikten sonra her şeyi unutuyoruz. Dolayısıyla önlem de almıyoruz. Deprem kuşağında yaşayan insanlar olarak, 365 günümüzü, bu gerçeği aklımızdan çıkarmadan yaşamak zorundayız. Sağlam ve güvenilir binalar inşaa etmeli, Deprem Yönetmeliğine uygun yapılar satın almalıyız. Deprem öncesi, deprem anı ve depremin hemen ardından yapmamız gerekenleri öğrenmeli ve çevremizdekilere de öğretmeliyiz.” şeklinde konuştu.

DEPREM HAFTASI EĞİTİM ETKİNLİĞİ

Keşan Doğal Afet Arama Kurtarma Derneği’nin, hem deprem ve benzeri doğal afetlerde arama kurtarma faaliyetlerine ekip hazırlamak, hem de halkımızı deprem konusunda bilgilendirmek ve bu gerçeği her an hatırlatmak amacıyla kurulduğunu da dile getiren Aktan, KEDAK’ın eğitim faaliyetleri kapsamında 7 Mart 2017 Çarşamba günü 11.00 ve 13.30 saatlerinde ilk ve ortaokul öğrencilerine yönelik Deprem Eğitimi gerçekleştireceğini açıkladı.

KEDAK Başkanı Cengizhan Aktan, “Keşan Belediyesi Çok Amaçlı Pazaryeri Kompleksi içinde yeralan Tiyatro ve Konferans Salonu’nda gerçekleştirilecek etkinlikte, Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’nden temin ettiğimiz çizgi filmlerle deprem bilinci vermeyi amaçlıyoruz.” dedi.