HABER MERKEZİ

Eğitimler, KEDAK Başkan Yardımcısı Serkay Perem ile KEDAK Yönetim Kurulu Üyesi Aytekin Eliüs tarafından verildi. Perem ve Eliüs öğrencilere; KEDAK’ın doğal afetlerde arama kurtarma ekipleri oluşturmak ve diğer zamanlarda da deprem ve diğer afetlere dikkat çekmek amacıyla kurulduğunu aktardı. Türkiye’nin % 92’sinin deprem bölgesi olduğunu, yaşayan nüfusun %95’inin de deprem bölgesinde yaşadığını belirten Perem ve Eliüs, bölgemizde sıklıkla deprem olduğunu, bu nedenle deprem öncesi, sırası ve sonrasında yapılması gerekenlerin bilinmesinin çok önemli olduğunu ifade etti. Etkinlikte daha sonra öğrencilere, Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’nden temin edilen animasyon filmlerle deprem bilinci kazandırıldı. Etkinlik sonrası okul öğrencilerine; Keşan Belediyesi tarafından bastırılan “Bilinçli ol, hayatını kurtar, hayat kurtar!” sloganı ile hazırlanan “Deprem” kitabı dağıtıldı.

Keşan Belediye Başkanı Op. Dr. Mehmet Özcan, kitapta öğrencilere şöyle seslendi:

“Sevgili Çocuklar,

Dünyanın neresinde olursa olsun, doğal afetler şiddetine göre bazen çok can yakıyor. Heyelan, sel gibi afetlerin geleceği; bulunulan yörenin coğrafi yapısına göre önceden tahmin edilebilirken, deprem için aynı şeyi söyleyemiyoruz.

17 Ağustos 1999 Marmara Depremi bu konuda milat kabul edilip bazı düzenlemeler sonucu, binaların deprem yönetmeliğine göre inşa edilmesi yeterli olmuyor. Gelişmiş ülkelerde de deprem oluyor ancak topluma deprem bilinci yerleşmiş olduğundan çok can kaybı olmuyor. O halde bir deprem anında ve sonrasında nasıl davranılacağını öğrenerek can kaybının önüne geçmek de sizlere düşüyor.

Hiçbirinizin burnunun kanamasına gönlümüz elvermiyor. Deprem bilincini kazanın, çevrenize kazandırın.

Her can değerlidir.

Gözlerinizden öperim.”