Keşan Köy ve Mahalle Muhtarları Derneği Başkanı Abdullah Kemik, geçtiğimiz günlerde Trakya Birlik tarafından açıklanan 2013-2014 Ayçiçeği Avans alım fiyatını düşük bularak bir kez daha eleştirdi.

Kemik, çiftçilerin borçlarını kapatabilmesi ve tekrar ekim yapabilmeleri için ayçiçeği desteklemelerinin gerekirse sadece 1 yıllığına en az 45-50 kuruş olarak belirlenmesi gerektiğine de dikkat çekti.

KİMSE BORCUNU ÖDEYEMEZ

Ayçiçeği konusundaki sıkıntıyı ilk olarak kamuoyu ile kendilerinin paylaştığını hatırlatan Kemik, çiftçilerin tarım kuruluşlarından ümitlerini kesmeleri sonucu kendilerine geldiğini ve “Muhtarlar nerede? Neden bu işin peşinde değiller” gibi söylemlerin ortaya çıkmaya başladığını söyledi. Trakya Birlik Başkanı Rafet Sezen’in “Açıklanan fiyatı ben de içime sindiremiyorum” şeklinde bir beyanatı olduğunu kaydeden Kemik, şunları söyledi: “Trakya Birlik Başkanı bunu söylüyorsa, artık bizim ve üreticilerin söyleyeceği bir şey kalmıyor. Keşan Muhtarlar Derneği Başkanı olarak diyorum ki; Eğer açıklanan fiyatı bir kişi bile beğeniyorsa, gelsinler bulsunlar. Bu fiyatla borçlarını ödeyecek bir tek üretici varsa, biz de kendisini görmek istiyoruz. Biz de nasıl ödeyeceğini merak ediyoruz. Ayçiçeğinin fiyat konusundaki girişimlerde bulunulmasında geç kalındı. Fiyat konusu, hasat zamanı gelmeden bir ay önce bakanlara ve başbakana kadar iletilmeliydi. Şimdi çeltik hasadı başladı. Çeltik hasadıyla ilgili sorunları şimdi dile getirilmeye çalışılsa, yine çözüm bulunamaz çünkü bunun için de geç kalındı.”

ANKARA’YA GİDİLMELİ

Kemik açıklamasının sonunda halen 22 kuruş olan ayçiçeği desteklemelerinin çiftçinin tekrar ekim yapabilmesi ve borçlarını ödeyebilmesi için hiç olmazsa 1 yıllığına en az 45-50 kuruş olarak belirlenmesi gerektiğini de ifade etti. Bu konuda muhtarlar olarak araba devrilmeden yol göstermek istediklerini de belirten Kemik, “Bu olayı mutlaka ve mutlaka Ankara’ya taşımamız gerekiyor. Aksi halde durum hiç iyi değil” dedi.