Keşan Kent Konseyi, Trakya’daki hava kirliliği ve havadaki ağır metal birikiminin sağlığa etkileri konulu bir panel gerçekleştirdi. Önceki gün saat 14.00 sıralarında Keşan Ticaret ve Sanayi Odası’nın Konferans Salonunda gerçekleşen panele, Keşan Belediye Başkan Yardımcısı Cengizhan Aktan, Keşan Kent Konseyi Başkanı Necmettin Baygül, Kent Konseyi üyeleri ve duyarlı vatandaşlar katıldı.

Toplantıda ilk olarak konuşan Keşan Kent Konseyi Başkanı Necmettin Baygül, “Hava kirliliği denilince akla Keşan geliyor. Bu durum bizleri derinden üzüyor. Her apartmanda bir yakıcı olması gerekirken, bir yakıcının birden fazla kazan yakması sebebiyle, yakmadan dolayı yaşanan sıkıntılar üst seviyeye çıkıyor.” dedi.

Daha sonra konuşan, Kent Konseyi Yönetim Kurulu üyesi Hasan Karagöz, Kent Konseyi olarak bu çalışma için büyük emek harcadıklarını belirtti. Karagöz “Bu bir sitemdir. Çünkü kahvelerde, işyerlerinde, mahallerde zehirlenirken, yurttaş olarak ne yapmalıyız? Nasıl yapmalıyız? Neden bunlar oluyor? Sorularına yanıt üretmek yerine, böyle bir toplantıya duyarsız kalınmamalıydı. Keşan’da böyle bir toplantıdan haberim yok diyebilecek bir yurttaş olduğunu düşünmüyorum. Tüm Mahallere tüm mahalle kahvelerine bildirildi. Minübüslere afişler asıldı. Dolayısıyla sağır sultan duydu. Ama biz Keşanlılara duyuramamışız. Bu yüzden üzgünüm. Siz katılımcılar duyarlılığınızdan dolayı bizleri mutlu ettiniz” ifadelerini kullandı.

Panel, Trakya Üniversitesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Prof. Dr. Muzaffer Eskiocak’ın, Hava kirliliğinden yaşanan ölümlerin ve Keşan’da erken ölümlerin cinsiyete ve yerleşim yerine göre dağılımı konusunda yaptığı slâyt sunumu ile devam etti. Eskiocak’ın sonrasında söz alan Trakya Üniversitesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Prof. Dr. Faruk Yorulmaz, hava kirliliğini önlemek için içinde bulunduğumuz sürecin önlem almak ve müdahale etmek açısından tam zamanı olduğunu, kış gelmeden bir an önce önlemlerimizi almamız gerektiğini ifade etti. Bu konuda Keşan’da alınan önlemlerin yeterli olmadığını belirten Yorulmaz, üstünde durulması gereken konuların da yer aldığı bir slayt sunumu gerçekleştirdi. Ayrıca, Prof. Dr. Osman İnci’de ‘Trakya’da Ağır Metal Birikimi ve Sağlık’ konulu gerçekleştirdiği sunumda ağır metallerin zararları hakkında bilgilendirdi.

MAKİNE MÜHENDİSLERİNİN PROJELENDİRDİĞİ KAZANLARI SEÇMELİYİZ

Panelde son olarak, Makine Mühendisleri Odası Edirne Şube Başkanı Aziz Avukatoğlu söz aldı. Apartmanlarda kullanılacak kazanların doğru seçilmesinin önemli olduğunu belirten Avukatoğlu, “Kazanın, ısıtılacak alanda, etkili ve yeterli olması gerekiyor. Çünkü her kazanın minimum yakma kapasitesi vardır. Binalarımızda, makine mühendislerinin projelendirdiği kazanları seçmeliyiz. Bunlarında düzenli bakımlarını yaptırmalıyız. Bakımlarında, devletin ve bakanlığın belirlemiş olduğu kriterlere uygun firmalar tarafından yapılmalıdır. Çünkü yapılan denetimlerde, kazan delinmiş ve alev borusunu değiştirmek yerine kaynak yapılmış. Ancak, alev borusunun tıkanması demek, sağlıklı yanmaya engel anlamına geliyor. Dolayısıyla, kötü yanmalara neden olmaktadır. Bunun yanı sıra; alev borularının belli periyotlarda temizlenmesi lazım.” dedi. Edirne’de, ucuz olmasından ötürü talaş yakıldığının altını çizen Aziz Avukatoğlu sözlerini şöyle bitirdi: “Talaş yakımı en tehlikeli olanıdır. Çünkü talaşın içerisinde bulunan maddeler, havada da, yanabiliyorlar. Bu tür sıkıntılarla karşı karşıyayız ve bununla ilgili gerekli önlemlerin alınması lazım. Özellikle, yüzde 4 oranındaki kirecin katı yakıtla kullanılması gerekiyor. Kirecin kullanımıyla birlikte havaya salınacak olan kükürdün azaltılması amaçlanmaktadır. Fosil yakıtları, ihtiyacımız ölçüsünde kullanalım ve doğamızı kirletmeyerek, sahip çıkalım.”

Panel, soru cevap eşliğinde devam etti.