Keşan Kent Konseyi, İl Mahalli Çevre Kurulunun aldığı son kararın iptali istemiyle dün bir toplantı düzenledi. Köşk düğün salonunda saat 14.00 sıralarında başlayan toplantıya Keşan Kent Konseyi yönetim kurulu üyeleri Hasan Karagöz, Eyyüp Kavazlar, Tanju Şapçı, Şenay Bayır, Emine Sönmez ve Aytekin Eliüs, siyasi parti temsilcileri, apartman yöneticileri ve duyarlı vatandaşlar katılırken Kent Konseyi Başkanı Necmettin Baygül rahatsızlığından dolayı toplantıya katılamadı.

Toplantının sunumunu üstlenen Hasan Karagöz, “Sizlerin görüş ve önerileri doğrultusunda çıkacak kararın çalışma yöntemi içerisine gireceğiz.” diyerek toplantıdaki dinleyicilere önerileri için söz hakkı verdi. Toplantıda ilk olarak söz alan Keşan Belediye Başkan Yardımcısı ve Keşan Doğal Afet Arama Kurtarma Derneği Başkanı Cengizhan Aktan şunları kaydetti “SYDV’nin kömürleri hakkında Edirne İl Mahalli Çevre Kurulunun verdiği kömür kararının kararın yürütülmesinin durdurulması adına Kent Konseyine, dava açma yetkisinin verilmesini öneriyorum. ”

DSP (Demokratik Sol Parti) eski İlçe Başkanı İrfan Yazgılı da Keşan’da Çevre ve Şehircilik Bakanlığının dağıtılacak kömürlerin geri alabileceğini ve bunların yerine vatandaşlara parasının verebileceğini ifade etti.

Yazgılı’dan sonra söz alan Rasim Yağcı ise konunun üzerine gidildiği takdirde bu kararın iptal edilebileceğini savundu.

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Keşan İlçe Başkanı Erkan Gege de “Konseye ve katılanlara teşekkür ediyorum. Alınan bu kararın iptali için üzerimize düşen ne varsa yapmaya hazırız. İlgili kişilerle görüşerek bu zehirli havadan kurtulmamız lazım.” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi Keşan İlçe Başkanı Erdoğan Gümülcineli de söz alarak önerilerde bulunurken, “Keşan’da son yıllarda hava kirliliğinden dolayı ciddi bir kamuoyu oluştu. Bu anlamda CHP ve Keşan Belediyesi olarak Keşan’da kaliteli kömür kullanılması yönünde meclis grubumuzdan karar çıkardık. Bunun siyasi anlamda olumsuz yansımaları olacağını biliyorduk. Burada daha ucuza kömür temin ediliyordu. Bu riski de göze alarak önce insan sağlığı dedik. Ancak son alınan kararla ilgili Keşan’da yıllardır belediyeyi ve madenleri eleştiren arkadaşlarımızdan tek bir ses çıkmıyor. Bu konuda ilgili kurum ve kuruluşlar ile Temiz Keşan Derneği’ni göreve davet ediyorum.”  şeklinde konuştu.

Kent Konseyi toplantısında söz alarak görüşlerini belirten bir diğer isim ise Keşan Belediye Meclisi üyesi Harun Komanlı oldu. Komanlı SYDV’nin dağıtacağı kömürlerin büyük kısmının roman vatandaşlara dağıtılacağını bu yüzden Romanlar Dayanışma Derneği (ROM-DER)’nin de toplantıya katılması gerektiğini söyledi. Komanlı, ek olarak AK Parti Keşan İlçe Teşkilatı’nın da toplantıda olması gerektiğini belirtti.

Toplantıda söz alan Yukarı Zaferiye Mahalle Muhtarı Nedim İşlek, sözlerine hava kirliliğinin bir diğer önemli nedeninin de bir kalorifer yakıcısının birden fazla kazan yakması olduğunu söyleyerek başladı. İşlek, bu konuda denetimlerin arttırılmasını istedi.

Toplantıda son olarak konuşan Cumhuriyet Halk Partisi 24. Dönem Eski Milletvekili Kemal Değirmendereli, “Öncelikle katılan herkese teşekkür ediyorum ancak katılımın az olduğunu da paylaşmalıyım. Hava kirliliği olayında 3 önemli madde var. Birincisi kazan, ikincisi yakım, üçüncüsü de kömür. Keşan’da bine yakın apartman var. 360 civarı kalorifer yakıcısı var. Kömür yakma tekniği en önemli konu. Yüksek verimli kazanlar kullanmalıyız. Temiz hava istiyorsak bunun bedelini ödeyeceğiz. Keşan, 12 Nisan’da alınan karara uymalıdır.” dedi.

Toplantının sonunda hayata geçirilmesi planlanan 4 öneri belirlendi. Belirlenen öneriler şu şekilde:

-Yürütmeyi durdurma için mahkemeye dava açılması adına Kent Konseyi’ne yetki verilmesi,

- İl Milletvekillerine ulaşarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na konunun sorulması,

- İmza kampanyası düzenlenmesi,

- Komisyon kurularak vali ve kaymakam ile görüşülmesi.