Türk Kızılayı Keşan Şubesi yöneticileri, dün Özel Keşan Hastanesi’ni ziyaret ederek, yetkililerle 2-3 Aralık 2016 tarihlerinde gerçekleştirilecek kan bağışı kampanyası ile ilgili görüş alışverişinde bulundu.

Saat 13.30’da, Özel Keşan Hastanesi’ne giden Türk Kızılayı Keşan Şubesi Başkanı Vedat Koyuncu, Kadın Kolları Başkanı Gerçek Gürel ve Kan Bağışçısı Kazanım Uzmanı Serpil Evrensel, burada Hastane Başhekimi Uzm. Dr. Ali Haydar Yıldırım, Bir Nefes Sağlık Derneği Başkanı Op. Dr. Ragıp Taş ve Hemşire Fatma Funda Güzel Badem ile görüştü. Vedat Koyuncu, gazetecilere yaptığı açıklamada, “Başta Keşan Kaymakamlığı ve Keşan Belediyesi olmak üzere sivil toplum kuruluşları, resmi daireler, muhtarlıklar ve tüm halkımız el ele vererek büyük bir iyilik hareketine destek veriyor. 2-3 Aralık 2016 tarihlerinde Keşan’da çok büyük bir kan bağışı seferberliği olacak. Bu desteği ziyaret ettiğimiz kurumlarda şimdiden hissediyoruz. Şimdiden herkese çok teşekkür ediyorum.” dedi. Ali Haydar Yıldırım da kan bankacılığının sağlık teşkilatının olmazsa olmazı olduğunu dile getirerek,  Özel Keşan Hastanesi olarak gereken desteği vereceklerini bildirdi.

TAŞ: KEŞANLIYIZ, DUYARLIYIZ  

Op. Dr. Ragıp Taş ise kan bağışının güzel bir davranış ve faydalı bir fedakarlık olduğunun altını çizerek, şunları söyledi: “2-3 Aralık 2016 tarihlerinde, yani Cuma ve Cumartesi günü, Kaymakamlığımız, Keşan Belediyesi ve Kızılay Derneği Keşan Temsilciliğinin uhdesinde, tüm sivil toplum örgütleri ve resmi kurumların katılımı ile kan bağışı şöleni yapılacaktır. Halkımızın bu kampanyayı gönülden destekleyeceğini biliyorum. Keşanlı, insani yardımlaşma ve fedakarlık konusunda duyarlıdır. Bunu her zaman göstermiştir. Kampanya sloganı da bunu anlatmaktadır, Keşanlıyız, duyarlıyız. Kan alma hizmeti, Hükümet Konağı’nın Önünde, Cumhuriyet Meydanı’nda Kızılay TIR’ı ve kurulacak çadırlarda olacak ve bir şölen şeklinde gerçekleştirilecektir.”  

KAN VEREN, CAN VERİR

Ülkemizde kan bağışının yetersizliğinden söz eden Taş, “Kampanyalarla kan bağışı ve gönüllü bağışçı sayısının artması amaçlanmaktadır. Özel Keşan Hastanesinde Ekim Ayı içinde 122 kan isteği yapılmış bunun 78 tanesi karşılanabilmiştir. Kızılay, kan hizmetlerini Sağlık Bakanlığı himayesinde ‘Güvenli Kan Temini Programı’ çerçevesinde yürütmektedir. Kan bağışı gönüllülük esasına göre yapılır. Ülkemizde % 3.6 civarında bir kan bağış gönüllüsü vardır. Bu oranın mutlaka artması gerekmektedir. Çünkü ülkemizin yıllık ihtiyacı 2.500.000,  toplanan kan ise 2.000.000 ünitedir. Neden kan vermeliyiz, kimler kan verebilir ve kan vermenin zararı varmadır ya da faydaları nedir? Kan vermek kesinlikle bir yardımlaşmadır ve ihtiyaç sahiplerine ulaşmaktadır. Hayat kurtarır. Kan veren, can verir. Büyük ameliyatlarda, trafik kazalarında, bazı kan hastalıklarında tedavi ve hayatın idamesi için sadece kan ve kan ürünleri kullanılmaktadır. Kaynağı insandır. İnsandan insana kanla, hayat vermektir. Kendi sağlığımız için de kan vermek faydalıdır. Kan hücrelerinin yapım yeri kemik iliğidir. Kemik iliğinin yağlanmasını önleyip, yeni kan yapımını hızlandırır. Verilen kanın yerine, anında genç hücreler kan dolaşımına katıldığı için, dinçlik artar. Kandaki yüksek yağ oranı düşer. Kan bağışı, kalp krizi ihtimalini azaltır. Baş ağrısı, stres, yüksek tansiyon, yorgunluk gibi rahatsızlıkların azalmasına da yardımcı olur.

18 yaşını doldurmuş sağlıklı kimseler kan bağışı yapabilir. Yaş sınırı 60 gibi belirtilse de kesin bir ölçüt değildir. Kadınlar 4, erkekler 3 ayda bir kan verebilir. Yılda en az iki kez kan vermek sağlığa kesinlikle iyi gelir.” diye konuştu.

KAN VERELİM, HAYATA YOL VERELİM

Kan vermenin bir zararı olmadığını vurgulayan Ragıp Taş, şunları kayıt düştü:“Kan bağışı sırasında tecrübeli doktorlar tarafından sıkı kontroller ve bulaşıcı hastalıklar yönünden kan testleri yapılmaktadır. Sağlığımızı da kontrol etmiş oluyoruz. En küçük bir olumsuz durumda kan alınmamaktadır. Kan verme işlemi tamamlandıktan sonra kısa bir süre dinlenme ve ikramları kabul etme mecburiyeti vardır.  Evet, Keşanlıyız, duyarlıyız. Kan verelim, hayata yol verelim. Vedat Koyuncu Bey’in ifade ettiği 500 hedefine ulaşmak dileği ile.  Kan bağışı şölenini planlayan, gerçekleşmesi için gayret gösteren Sayın Kaymakamımız Nuri Özder’e, Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan’a, Kızılay Edirne Şubesi yöneticileri ve Keşan Kızılay Şubesi Başkanı Vedat Koyuncu’ya, gönüllü kan bağışçılarına, kan bağışında bulunan duyarlı vatandaşlarımıza ve bu organizasyonu destekleyen resmi ve sivil tüm kurumlarımıza gönülden teşekkür eder, saygılar sunarım.”