Keşan Belediye Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, 17 Nisan 2015 Cuma günü Keşan’daki bir yerel gazetede yer alan “Kanalizasyon katılım bedeli için imza toplandığı” şeklindeki iddiaya yanıt vererilerek, “Kanalizasyon harcamalarına katılım bedeli alınması belediyenin keyfiyetinde değil, yasal bir zorunluluktur. Bu konuda daha önce de açıklama yapılmış, son yaptığımız açıklama 27 Mart 2015 tarihli yerel gazetelerde yer almıştır. Buna rağmen; vatandaşa imza karşılığı yapılan tebligatları, kanalizasyon katılım bedeli alınması amacıyla belediyenin imza toplaması olarak gösteren bu garip iddianın aynı yerel gazetelerde yayımlanmasına anlam verilememiştir. Alınan imza, tebligatın yapıldığına dairdir. Ayrıca, tebligatı almaktan imtina edenler de bu mükellefiyetten kurtulamamakta, tebligat kanununun gerekleri yerine getirilerek işlem tamamlanmaktadır.” denildi.

Belediye Başkanlığı, daha önce 27 Mart’ta yaptığı açıklamayı yineledi. Konuyla ilgili yapılan açıklama şöyle:

“2464 Sayılı Belediye Gelirleri Kanunu’nun Kanalizasyon harcamalarına katılma payı” başlıklı 87’nci maddesinde;

Belediyelerce ve belediyelere bağlı müesseselerce, aşağıdaki şekilde kanalizasyon tesisi yapılması halinde, bunlardan faydalanan gayrimenkullerin sahiplerinden, Kanalizasyon Harcamalarına Katılma Payı alınır:

a) Yeni kanalizasyon tesisi yapılması,

b) Mevcut tesislerin sıhhi ve fenni şartlara göre ıslah edilmesi denmektedir.

Belediyeler, Vergi Usul Kanunu gereğince, bu katkı paylarını, işin bitim tarihinden itibaren 5 yıl içinde tahakkuk ettirmek zorundadır.

24 Temmuz 2010 tarihinde tamamlanan yeni kanalizasyon sisteminden doğan ve bugünlerde mükelleflere tebliğ edilen katkı payları, Keşan Belediyesi’nin tercihi değil, söz konusu yasal zorunluluk gereğidir.

Kanalizasyon katkı payları kendilerine tebliğ edilen bazı hemşerilerimizin şikâyet ve itirazları ile kamuoyundaki yanlış bilgilendirmeler nedeniyle bu açıklamanın yapılması zaruri olmuştur. Tüm halkımıza saygılarımızla duyururuz.” 

1 AY İÇİNDE ÖDEMEDE YÜZDE 25 İNDİRİM

Keşan Belediyesi yetkilileri, gayrimenkul sahiplerinin tebliğ tarihinden itibaren 1 ay içinde ödeme yapmaları halinde yüzde 25 indirimden yararlanacaklarını da hatırlatarak, “Konuyla ilgili bildirimler, Tebligat Kanunu uyarınca yapılıyor. Gayrimenkul sahibi olup tebligat adreslerinde bulunmadıkları için tebligatı eline ulaşmayanlar, bağlı olduğu mahalle muhtarlığından tebligatlarını alabilecek ve indirimden yararlanma süresini geçirmemiş olacaklardır.” dedi.