Keşan Belediye Meclisi yeni yılın ilk meclis toplantısını dün gerçekleştirdi.

Belediye Meclisi Toplantı Salonu’nda Keşan Belediye Başkanı Opr. Dr. Mehmet Özcan başkanlığında yapılan ve saat 14.00’te başlayan toplantı öncesi mazeret bildiren Yeşim Selimoğlu (CHP) ve Tolga Saltık (AK Parti) oybirliği ile izinli sayıldı.

Ardından Keşan’daki hava kirliliğinin önlenmesi için Keşan’da İthal Kömür Kullanılmasının mecliste görüşülmesi ve Keşan Belediyesi Vahşi Depolama Sahası Rehabilitasyon Projesi için ek kredi kullanılmasının gündeme alınması oybirliği ile kabul edildi.

Daha sonra gündem maddelerine geçildi.

GÜNDEM MADDELERİ

1. maddede yer alan; 657 Sayılı Yasaya tabi olarak çalışan Zabıta ve İtfaiye Personeline 2016 yılında aylık olarak verilecek olan fazla mesai ücretinin tespit edilmesi konusu görüşüldü. 2015 yılında 258 TL olan fazla mesai ücreti tavan fiyat olan 275 TL olarak oybirliği ile kabul edildi.

2. maddede yer alan; Belediye Bando Ekibine yevmiye tespit edilmesinin Meclisçe görüşülerek; Bando Şefi için 170 TL olan yevmiye 190 TL ve bando ekibi için 120 TL olan yevmiye de 135 TL olarak oybirliği ile kabul edildi.

3. maddede yer alan 5393 Sayılı Belediye Kanunu’nun 25.Maddesi gereğince Denetim Komisyonu oluşturulması da oylandı.

Yapılan oylama sonucu Denetim Komisyonu şu kişilerden oluştu;

Ercan Ersoylu (CHP-23 Oy),  Yılmaz Başol (CHP- 23 oy), Feridun Tümer (CHP-23 oy), Tolga Saltık (AK Parti-9 oy), Mehmet Demirci (AK Parti-9 oy)

4. maddede yer alan; Belediyede halen geçici işçi pozisyonunda çalışan 3 personelin geçici işçi vizeleri Meclisçe ele alınarak oybirliği ile kabul edildi.

5. maddede yer alan Belediye Norm Kadrolarında mevcut olan iki adet boş kadro değişikliği talebinin meclisçe ele alınması maddesi ise yapılan oylamada oybirliği ile geri çekildi.

6. maddede belediye de sözleşmeli personel çalıştırılması ve ücretinin tespit edilmesinin meclisçe ele alınması da oybirliği ile kabul edildi.

7. maddede yer alan Belediye Kent Bilgi Sistemi için daha önce onaylanan 950.000.00 TL Kredi talebinin iptal edilmesi yapılan oylamada oybirliği ile kabul edilirken, Kent Bilgi Sistemi ve Yeni Belediye Otomasyon Sistemi için İller Bankası A.Ş.’den 1.700.000.00 TL kredi talep edilmesi de yapılan oylamada oy birliği ile kabul edildi.

Bilgi İşlem Müdürlüğü Personeli Ünal Yavuz, Kent Bilgi Sistemi ile ilgili meclise bir sunum gerçekleştirdi.

10 YILDAN BERİ BU KİRLİLİK KEŞAN’DA YAŞANIYOR

Bu maddelerin tamamlanmasının ardından konuşan Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan, Keşan’ın hava kirliliği konusunun önemli olduğunu belirterek “Trakya Kömürünün ilçemizde kullanılmaması için meclis olarak bir karar alacağız ve bu kararı Valilik makamına  onaylanmak üzere göndereceğiz. Dün öğrendiğim bir habere göre Zorlu Grubu Siğilli Köyü’nde satın almış. Bu da bu işin olacağı konusunda bir işarettir. Ayrıca belediyemizden imar planlarını aldılar. Neyin nereden geçeceği konusunu planlayacaklar. Sanki Keşan’da sadece bu sene hava kirliliği oldu. 10 yıldan beri bu kirlilik Keşan’da yaşanıyor.” dedi.

MAHALLE MAHALLE GEZDİK

Başkan Özcan, 2013’ün Nisan ayında Kararname çıkarıldığını hatırlattıktan sonra şunları söyledi: “Nüfusu 10 bin üzerinde olan yerlerde eğer doğalgaz istiyorlarsa o yerleşim alanındaki elektrik abone sayısının %30’ u kadar abone olunmasını ve 335 TL abone bedeli ödenmesi ve böylece doğalgaz getirileceği açıklandı. Keşan’da da bu konuda çalışma yapıldı. İlkinde 30 ikincisinde 60 kişi abone bedeli yatırdı. Daha sonra Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu araya girdi vali bey bastırdı. Bu rakam % 15’e indi. 5 bin abone bulmamız gerekiyordu. Hep beraber gezmedik mi belediye başkanı, kaymakam, oda başkanları, siyasi parti başkanları?  Mahalle mahalle gezdik. İnsanlar bu yapılacaksa yapılsın niye bu parayı istiyorlar, getirsinler doğalgazı abone bedelini ödeyelim diye tepki gösterdiler.  Çünkü Edirne, Kırklareli, Tekirdağ vilayetlerine doğalgaz gelirken böyle bir şey yoktu.”

KİMSENİN TİCARETİNDE ZARAR GÖRSÜN NİYETİNDE DEĞİLİZ

2014 yılının Aralık ayı meclisinde 5 bin aboneyi tamamlanamadığı için tamamlanamayan bölüm için meclis olarak bu parayı taahhüt ettiklerini söyleyen Özcan, “Geçen yıl da Vali Bey, bana başkan bey bu borçlanmaya da gerek kalmadı artık doğalgaz Keşan’a gelecek dedi. İşte o zamandan beri süreç devam ediyor. Afyonkarahisar ile ara ara yarışıyoruz hava kirliliği konusunda, Afyonkarahisar’da doğal gaz var. Ama hava kirliliği de var. Biz burada kimse ticaretinde zarar görsün niyetinde değiliz.  Ancak vatandaşlarımızın sağlığını düşünmek zorundayız. Burada alacağımız Trakya Kömürü’nün Keşan İlçe sınırları içine girmemesi konusu, Biz Türkiye Büyük Millet Meclisi değiliz. Biz bu konudaki kararı Valiliğe göndereceğiz ve burada bu karar İl Mahalli Çevre Kurulu’nda kabul edilirse hayata geçer bunu da bilmenizi istiyorum” dedi.

İTHAL KÖMÜR, MHP’Lİ EREN’İN DIŞINDA OY ÇOKLUĞU İLE KABUL EDİLDİ

CHP ve AK Parti Grup Başkanları kararı olumlu karşılarken, MHP Meclis Üyesi Süleyman Eren ise bu kararın havada kalacak bir karar olduğunu çünkü ithal kömürün çok pahalı olduğunu ve vatandaşın bu karara rağbet etmeyeceğini ileri sürdü.

CHP ve AK Parti Grup Sözcüleri ise kalorisi yüksek olması ithal kömürden yarı miktarda kullanılacağını, böylece ekonomik olarak aynı hesaba geleceğini örnekler vererek aktardılar.

Yapılan oylama ile Keşan ilçe sınırlarına Yerli Kömür yerine ithal kömür sokulması oy çokluğu ile kabul edildi.

EK KREDİ KULLANIMI KABUL EDİLDİ

Mecliste son gündem dışı maddede Keşan Belediyesi Vahşi Depolama Sahası Rehabilitasyon Projesi için 1.300.000 TL ek kredi kullanılması oybirliği ile kabul edildi.

ŞUBAT AYI MECLİS TOPLANTISI 4 ŞUBAT’TA

Mehmet Özcan, yeni yılın ilk meclis toplantısında alınan kararların hayırlı uğurlu olmasını dileyerek bu kararlar için tüm meclis üyelerine teşekkür ederek, Şubat ayı olağan Meclis Toplantısı’nın da 4 Şubat 2016 Perşembe günü saat 16.00’da yapılacağını belirtti.