HABER MERKEZİ

Açıklamada “Sadece 4 Ekim Hayvanları Koruma Gününde değil; her gün aynı mahalleyi, aynı sokağı paylaştığımız sokaktaki tüm canlılarımıza hayatlarını sürdürebilmeleri ve dile getiremedikleri tüm zorluklara göğüs gerebilmeleri için özveri, merhamet ve sevgiyle sahip çıkmalıyız” denildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Hayvanlar duyu ve hareket yetenekleri olan canlılardır. İnsanlara bağlılıkları hayvan sevgisinin doğup büyümesine sebep olmuştur. Doğanın dengesi açısından hayvanların varlıkları doğayı renklendirir, şenlendirir. Sizin gibi düşünemeyen fakat sizin gibi hissedebilen, hissettiklerini dile getiremeyen hayvan dostlarımıza sahip çıkalım! Bizlere her zaman sevgilerini veren, menfaat gütmeyen hayvanlar aslına bakarsak bizler için birer nimettir. İnsanoğlu onların doğal yaşam alanlarını betonlaştırarak, doğanın dengesini bozup, bazı hayvanların neslini tüketmiştir. İnsanoğlu kendisiyle aynı dünyayı paylaşan hayvanlara suç olmasına rağmen eziyet etmeye devam etmektedir. 

Kendini seven insan ekosisteme ve ekosistem içindeki tüm canlılara sevgi ile sahip çıkacaktır.

Sadece 4 Ekim Hayvanları Koruma Gününde değil; her gün aynı mahalleyi, aynı sokağı paylaştığımız sokaktaki tüm canlılarımıza hayatlarını sürdürebilmeleri ve dile getiremedikleri tüm zorluklara göğüs gerebilmeleri için özveri, merhamet ve sevgiyle sahip çıkmalıyız.

Sahipsiz Sokak Hayvanları yaşamlarını sokaklarda sürdürmektedirler. Tüm sokaklar onların evleridir. 

Keşan Belediyesi, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanuna göre çalışmalarını 2005 yılından beri özveriyle sürdürmektedir. Veteriner İşleri Müdürlüğü  sahipsiz sokak hayvanlarının rehabilitasyonu, kontrolsüz üremelerini önlemek, tedavi etmek, kuduz hastalığına karşı aşılama ve koruyucu hekimlik yapmaktadır. Keşan Belediyesi sınırları ve mücavir alanlarında toplam 5200 sahipsiz sokak hayvanını rehabilite etmiş, işaretlemiş, kulak küpesi ve mikroçip takmış, kuduz, iç ve dış parazit aşıları yapmış, sahiplendirilmiş ve yaşadıkları ortama geri bırakılmıştır. Yapılan kontrollerde işaretlenen, küpelenen, mikroçip takılan, sahipsiz sokak hayvanlarının genel durumu takip edilmiş,  ortama uyum sağladığı görülmüştür. 

Müdürlüğümüzce; Keşan’ da Özgün yapı, Toki konutları, ADD Parkı ve Karaağaç Parkına kedi beslenme odakları yerleştirilmiştir. Belli noktalara mama ve su odakları yerleştirilmiş olup; ekiplerimiz belli periyotlar da mama ve su koyup, temizliğini yapmaktadırlar. Kış ve yaz aylarında yine belli periyotlar da Erikli, Yayla sahillerindeki hayvanlarımızı besliyor ve onların rehabilitelerini yapıyoruz. Çocuklarımıza hayvan korkusunu yenmek, ebeveynlerinin ön yargılarını kırmak, hayvan sevgisini aşılamak için; yıl içerisinde 5. ve 6.sınıf öğrencilerimize hazırladığımız broşürlerimizi dağıtıp bizzat eğitim veriyoruz.

Sahipsiz Sokak Hayvanları Geçici Bakımevleri ( Barınaklar) hayvanların sürekli yaşamlarını sürdürdükleri yerler değildir, geçici süre ile tedavi ve rehabilitasyonlarının yapıldığı yerlerdir.

 Keşan Belediyesi olarak 2005 yılında Keşan Belediye Mezbahasının yanına yaptığı Geçici Bakımevini 2019 Yılı itibariyle 72 dönümlük Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan kiraladığı arazi üzerine doğal yaşam alanları oluşturmaktadır.  Yapımı devam etmekte olan Geçici Bakımevinde laboratuvar, ameliyathane, kediler için doğal yaşam alanları, güçten düşmüş, terk edilmiş atlar için ayrı bölmeler, yaban hayvanları için bakım yerleri olacaktır.

Hayvanları korumak için ; 

- Sahiplendiğimiz evcil hayvanlarımızın yiyecek ve içeceklerini düzenli bir şekilde verelim. Aşılarını zamanında yaptıralım. Sahiplendiğimiz hayvanların ortalama 10-15 yıl bizimle yaşamını sürdüreceğinin bilincinde olup, bunun sorumluluğunu bilerek sahiplenmeliyiz. Evde baktıktan sonra sokağa, ormana veya barınaklara bırakmayalım,  stresten ölmelerine sebep olmayalım.

- Sahipsiz sokak hayvanları için yiyecek artıklarımızı mutlaka ayırıp sokak hayvanlarına verelim.

- Zor durumda kalmış sahipsiz sokak hayvanlarını koruyalım. Onların bakımına yardımcı olalım. Keşan Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü ile  0284 714 11 85 numaralı hattından irtibata geçelim.

- Çocuklarımıza sapan ile kuş avlamayı öğretmek yerine, yardımlaşmayı ve paylaşmayı öğreterek hayvan sevgisini aşılayalım. Sapanla kuş avlayanları uyaralım.

- Doğanın dengesini bozmamak için avlanmayalım.

- Yiyecek bulmakta zorlandıkları soğuk kış günlerinde onlara barınabilecekleri kedi ve köpek evleri yapalım, eski battaniye ve yastıklarımızı çöpe atmak yerine sokak hayvanlarımız ile paylaşalım.

- Kuş ve karınca yuvalarını bozmayalım, onların yumurtalarını almayalım.

- Hayvanları korkutmayalım, ürkütmeyelim, şakadan da olsa eziyet etmeyelim. Hayvanlara eziyet edilmesi insanlıkla bağdaşmaz. Öte yandan kanunlarımıza göre bu bir suçtur. Suça ortak olmayalım.

 4 Ekim Hayvanları Koruma Günü Kutlu Olsun.”