Keşan Belediyesi, ilçedeki hava kirliliğinin azaltılması amacıyla yürüttüğü kontrol çalışmaları kapsamında dün, Edirne İl Çevre ve Şehircilik Müdürü Abdullah Bülbül eşliğinde ilçedeki bazı apartmanların kazan dairelerinden kömür numunesi aldı.

Kömür numunesi alımına Bülbül’ün yanı sıra; Keşan Belediye Başkan Yardımcısı Makine Mühendisi Ayşegül Arslan Aydın, İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nden Çevre Mühendisi Koray Kılavuz, Ziraat Mühendisi Abdulkerim Özgüven, Keşan Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Çevre Mühendisi Arzu Akbunar ve Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü görevlileri Osman Coşkun ile Erdal Çokal da katıldı.

Keşan Belediyesi’nin ilçedeki hava kirliliğini azaltmak için üzerine düşen görevleri yerine getirdiğini belirten Abdullah Bülbül, Keşan’daki hava kirliliğini azaltmak için herkese görev düştüğüne vurgu yaparak, “İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü olarak Keşan Belediyesi’ne kontrollerde yardımcı oluyoruz. Kazan yakma saatlerine de kömürün kalitesine de çok dikkat edilmeli. Kömür İl Mahalli Çevre Kurulu’nda alınan karar doğrultusunda satılmalı ve bulundurulmalı. Keşan’ın coğrafi konumundaki özel durumdan dolayı hava kirliliği maalesef sürüyor. Yakımlarda iyi örnekler de var kötü örnekler de var. Keşan’a doğalgazın daha hızlı şekilde gelmesi konusunda bakanlığımızla birlikte çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Keşan’ın hava kirliliğinin azalması için doğalgaz kullanımının yaygınlaşması çok önemli. Geçen yıla göre Keşan’da hava kirliliğinin azalmasında kömür kalorisinin yükseltilmesinin ve denetimlerden olumlu sonuçlar alınmasının çok büyük etkisi var.” dedi.

Yürütülen çalışmalarla ilgili bilgi veren Keşan Belediye Başkan Yardımcısı Ayşegül Arslan Aydın da Keşan Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü’nün 2. etap kömür numune alımlarında son aşamaya geldiğini belirterek, “Kömür Kontrol Noktası’ndan Keşan’a sevkiyatı yapılan ve tespit ettiğimiz  kömür firmalarından 21 Temmuz 2016 itibarıyla ilk kömür numunelerini almaya başladık. Keşan’a sevkiyat yapan tüm kömür firmalarından ilk etap kömür numunelerini aldık. Ekim ayı itibarıyla da Keşan’da 2. etap numunelerini almaya başladık. 2. etap numunelerimizin son numune alımına İl Çevre ve Şehircilik Müdürü Abdullah Bülbül’ün de katılması bizleri sevindirdi. Katılımından dolayı kendisine teşekkür ederiz. Kış dönemi boyunca 3-4 ve 5. etap kömür numune alımlarımız devam edecek. Aldığımız numuneleri akredite olan laboratuvarlara gönderiyoruz.  Sonuçları  MÇK’da belirlenen sınır değerlerin altında kalan kömürleri toplatıyoruz. İlk numune alımından sonra 2. numune alımında da değerleri sınırların altında çıkan firmaların satış izin belgesi 1 yıl süreyle iptal edilebilmekte. Bu nedenle Keşan’da kömür satışı yapan firmaları tekrar tekrar uyarmak istiyorum.” dedi.

Kazan denetimlerinin de artarak devam ettiğini belirten Arslan Aydın, “Vatandaşlarımız oluşturduğumuz çevre hattına kazan yakma saatlerine uymayanları ve apartmanların bacalarından çıkan kötü dumanları anında ihbar ediyor. Biz de yapılan ihbarları en hızlı şekilde ekiplerimize yönlendiriyoruz.  Sabah 06.00-09.00- akşam 16.00-19.00 saatleri arasında ana arterlerde çevre ekiplerimiz yakma saatlerine uymayan, aşırı duman çıkan bacaların bina yöneticileri ve ateşçilerini uyarıyor. Uymayanlara cezai işlem yapılıyor.” şeklinde konuştu.

Keşan’daki hava kirliliğini önleme amacıyla Keşan Belediyesi’nin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirdiğine ancak sorunun çözümünde herkese görev düştüğüne vurgu yapan Ayşegül Arslan Aydın, “Çevre kirliliğine yönelik herkes üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmeli.  Vatandaşlarımızın şikayet ve ihbarlarından Keşan’da çevre bilinci açısından farkındalık geliştiğini gözlemliyoruz. Bu anlamda katkısı bulunan herkese teşekkür ediyoruz.” dedi.