HABER MERKEZİ

Açıklamada belgesini yenilemeden sevkiyat yapan firmalara ve bu kömürleri alan apartman yönetimlerine idari yaptırımlar uygulanacağına dikkat çekildi. 

Açıklamada belgesini yenileyen firmaların söz konusu belgelerle birlikte Keşan Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü’ne müracaat etmeleri gerektiği ifade edildi. Kömür satış izin belgesi alan firmalar, Keşan Belediyesi’nin www.kesan.bel.tr İnternet adresinde yayımlanmakta ve sürekli olarak güncellenmekte.

Edirne Mahalli Çevre Kurulu’nun 7 Haziran 2018 tarih ve  92 No’lu Kararına göre 2018/2019 kış döneminde ilçede kullanılacak kömürlerle ilgili şunlar aktarıldı: “Yerli kömürde kükürt en fazla %1.6, kalori ise en az 5800 olmak zorunda. İthal kömürde kükürt en fazla %0.9, kalori ise en az 6400 olmak zorunda. Ayrıca sevkiyatlar sırasında kömür satıcısı 2 adet satış belgesi hazır bulundurmak zorunda. 2018/2019 satış izin belgesi bulunmayan firmalardan kömür alınmaması gerekmektedir. Satış izin belgesi olmayan firmalardan kömür alanlar hakkında cezai işlemler uygulanacak ve sevkiyatı yapılan kömürler toplatılacak. Tüketiciler kömür satıcılarından; uygunluk izin belgesi, satış izin belgesi, sevk irsaliyesi, fatura ve perakende satış fişi alma ve denetimler esnasında denetim ekiplerine ibraz etmekle yükümlüdür. Aynı zamanda apartmanlar baca temizliğini Keşan Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü tarafından yetkilendirilen firmalara yılda iki defa yaptırarak, apartman yöneticileri denetimlerde baca temizliği yapıldığını belgelemek zorundadırlar.” 

SOBA VE KALORİFERLER 15 DERECENİN ALTINDA YAKILABİLECEK

Açıklama kalorifer ve sobaların yakım saatleri ile ilgili de şunlar dile getirildi: “Dış ortam sıcaklığı 15 derecenin altında olduğu günlerde soba ve kaloriferler yakılabilecek. Kalorifer ve sobalar sabah 06.00’dan önce,  09.00’dan sonra yakılacak bu saatlerin arasında yeni tutuşturma ve besleme yapılmayacak akşam da saat 16.00’dan önce ve 19.00’dan sonra yakılabilecektir. Belirtilen saatlerde soba ve kalorifer yakan ya da kömür yüklemesi yapanlar hakkında cezai işlemler ile birlikte 2872 Sayılı Çevre Kanunu’nun 20. Maddesi’ne göre yönetmeliğe aykırı hava kirliliğine sebep olan konutlar için daire başı idari para cezası uygulanabilecek.”