Keşan Belediyesi Paşayiğit Mahallesi Kocayarma Mevkii’nde “Sokak Hayvanları Bakımevi” yapılması konusunda, İstanbul Orman İşletme Bölge Müdürlüğü ile öngörüşmeler ve yazışmalar sonunda protokol imzalama ve ihaleye çıkma aşamasına geldi.

Keşan Belediyesi daha önce Keşan Ticaret Borsası’nın işletimindeki Mezbaha’nın yakınlarına bir barınak kurmayı planlamış ancak bu yerin yetersizliği nedeniyle Paşayiğit’teki orman arazine yönelmişti.

Paşayiğit’teki “Sokak Hayvanları Bakımevi”nde kullanılacak sahanın toplam alanı 72.076,487 m2. olacak.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı’ndan 25 yıl boyunca geçerli olacak izin 31.07.2040’a kadar sürecek.

Yıllık KDV hariç 6.926,80 TL’lik bedel ödenecek ve Katı Atık Bertaraf ve Düzenli Depolama Tesisi’nin karşısında kurulacak bakımevinde; Keşan Belediyesi 1000 köpek ve 250-300 kedi ile ömrünün sonuna gelmiş, yaşı ilerlemiş yük hayvanlarının (at ve eşek) bakımları da gerçekleştirilecek ve bu hayvanlar rehabilite edilecek. Yırtıcı kuşların da bakımlarının yapılmasının planlandığı barınakla birlikte, Keşan merkezdeki sokak hayvanlarının ilçe merkezinden uzak tutulması sağlanacak.

Ameliyathaneler, yönetim binası, veteriner hekim odaları, karantina bölümleri, yeşil alanlar ve benzeri ünitelerin de yer almasının planladığı tesiste, sahipsiz sokak hayvanlarının doğal ortamlarında bakım ve rehabiliteleri gerçekleştirilecek. 

Seçilen arazinin yerleşim yerlerinden uzak oluşu, ağaçlık ve doğal bir ortam alanı olması sebebiyle sokak hayvanlarının da huzur içinde yaşaması ve psikolojisinin iyileşmesi açısından son derece önemli olduğu değerlendiriliyor. Söz konusu iş kapsamında alandaki ağaçların hiçbirinin kesilmeyeceği artı olarak Keşan Belediyesi tarafından yeni ağaçlandırmaların yapılacağı, bölgedeki yerleşim yerlerine de hizmet etmesi planlanan bakımevine, Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın da destek verdiği belirtildi.

Arazi izinleri konusunda yazışmaların tamamlandığı ve taraflar arasında çok kısa bir süre sonra yer teslimi anlamına da gelen protokolün imzalanacağı ifade edildi.

Protokolün imzalanmasından sonra Keşan Belediyesi konuyla ilgili yapım işi için ihaleye çıkacak.

Proje hayata geçince, Keşan merkezde sokaklarda başıboş gezen sokak hayvanlarının kent sakinlerini rahatsız etmesi önlenebilecek, hayvanlar aracılığı ile yayılan hastalıkların önüne geçilebilecek; sokak hayvanlarının da şiddet görmesi ve hastalıklar nedeniyle ölümleri önlenebilecek.

Sokak hayvanları konusunda üzerine düşen sorumluğu yerine getiren Keşan Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü, bölgemizde 2005 yılından günümüze kadar Hayvanları Koruma Kanunu’nun 6. Maddesi’ne istinaden; kısırlaştırma, tedavi, mama ve bakımlarını yaptığı hayvanları doğal ortamlarına geri bırakıyor. Müdürlüğün, 2005 yılından günümüze kadar yaklaşık 5000 adet sokak hayvanı kısırlaştırma operasyonu gerçekleştirdiği belirtiliyor.