Keşan Final Dergisi Dershanesi Kurucusu Mustafa Bezbaş, dün yaptığı açıklama ile Türkiye’de 210 şubesi olan Final Dershaneleri’nin 17 Şubat 2015 tarihi itibari ile dönüşüm kararı aldığını ve bu konuda gerekli olan çalışmaların başlatıldığını bildirdi.

Hükümet tarafından çıkartılan bir kanun gereğince Türkiye’de faaliyette bulunan dershanelerin 1 Eylül 2015 tarihi itibarı ile kapatılmasına karar verildiğini kaydeden Bezbaş, “Hükümet tarafından bir kanun çıkarıldı ve bunun adına da kapatma demeyip kibarca dönüşüm denildi. Dönüşüm ile uğradığımız haksızlığı sevince çevirecek halimiz yok. Çünkü ortada bir haksızlık var. Dershanecilikte yılların emeği var. Bu nedenle dönüşüme bizler de direndik. Ancak Anayasa Mahkemesi’nde yapılan son seçimlerden sonra yaşanan başkanlık değişimi ile birlikte umudumuzu yitirdik. Yani bu seçimden önce dershanelerin kapatılması kararının Anayasa Mahkemesi’nden dönebileceğini düşünüyorduk.  Bu düşüncemiz ortadan kalkınca bizler de tüm Final Dershaneleri şubeleri olarak yarından itibaren dönüşüme başvurma kararı aldık.  210 şube olarak yarından itibaren (bugün) dönüşüm için başvuracağız. Hayırlı olsun. Dershanecilik dönemi artık bitti. Yeni bir dönem başlıyor. Türkiye artık adı temel lise, temel ortaokul olan kavramlarla tanışacak. Bu dönüşüm hakkı sadece dershane işletmelerine verildi” dedi.

İKİ ŞUBEMİZ VARDI İKİ OKULUMUZ OLACAK

Dershanelerin temel ortaokul ve temel liseye dönüşmesiyle ilk etapta normalde özel okullara giden öğrencilerin devlet tarafından teşvik edilmesi ve desteklenmesi şeklinde olacağını ifade eden Bezbaş, şöyle konuştu: “Dershaneden okula dönüşen yeni okul türleri de devlet tarafından teşvik edilecek. Ama bu nasıl olacak, dönüşen bu okulların kaçına teşvik verilecek bu tartışılır. Biz yolumuza artık temel lise ve temel ortaokul olarak devam edeceğiz.  Final Dershanesi’nin Keşan’da iki şubesi var. Biri temel ortaokul diğeri de temel lise olarak dönüşecek ve bu iki okul da aynı binada olabilecek.”

1 EYLÜL’E KADAR KURS AÇABİLCEĞİZ

Dönüşümün iyi bir tarafı olduğundan da söz eden Bezbaş, “Dönüşüme başvuran dershaneler 1 Eylül 2015 tarihine kadar açık kalabilecek. Bu durumda yaz dönemi için bir kurs daha açabileceğiz. Bu da çocukları sınava hazırlanacak ortaokul 3. Sınıf ve lise son sınıftaki velileri rahatlatacak. Onlar yaz döneminde ders görme avantajıyla çocuklarını sınavlara hazırlayabilecekler” diye konuştu.

RISKIMIZI HELAL KAZANDIK

1 Eylül 2015 tarihinden itibaren dershanelerde kurs açılamayacağını tekrarlayan Bezbaş, sınavların olduğu ve bu sınavların kalkmadığı bir ülkede sınavlara öğrenci hazırlayan bir sistemin kapatılmasının yanlış olduğunun ortaya çıkacağını da ileri sürerek, “Dershanelerin kapatılması uygulaması daha önce Güney Kore’de denenmiş ancak 3 yıl sonra dershaneler bunun 10 katı büyüyerek geri dönmüş.  Bizler de davul çala çala dönüşmüyoruz. Biz kanuni zorunluluktan dolayı dönüşüyoruz. Ama zaman içersinde dershanelerin yokluğu anlaşılacaktır.  Dershaneler Türk Eğitim siteminde çok önemli bir yer kapladılar. Bütün aileler de bunun farkında. Zaten ben dönüşüm liselerinin, dönüşüm ortaokullarının da çok ilgi göreceğini düşünüyorum. Çünkü biz yıllarca çoluk çocuk bekçiliği yaptık. Biz yıllarca tatile çıkmadık. Haftanın 7 günü 12 saat çalıştık. Bu ülkede fedakârca çalıştığımız için iki yudum ekmek yiyebildik. Çoluğumuzun, çocuğumuzun rıskını helal olarak kazandık. Bu durum dershanecilik sektöründe hizmetlisinden tutun, öğretmenine kurucusuna kadar herkes helal ekmek yemiştir. Çünkü yoğun bir tempo ile çalıştık. Çalışkan olmayan ya da çalışmayı sevmeyen hiç kimse bize ayak uyduramadı. Tatili olmayan bir iş dershanecilik. Bir gün boş bıraksanız negatif etkilerinin, eksikliklerinin görülebildiği bir iş. Yüksek bir ideali olmayanın, ülkesini, vatanını, milletini sevmeyen yani geleceğe yönelik planları olmayanların bu işte pek para kazandıklarını söyleyemem. Çünkü eğitim sektörü çok karlı bir iş değil.  Ama bu sektörde emek veren insanlar toplumda çok tanınırlar. Eğer bu tanınma doğru yönde kullanılırsa, bundan da toplumsal anlamda bir çıkar sağlayabilirler” diye konuştu.

SINAVLARA HAZIRLIK OKULLARI OLMAK İSTEDİK

Keşan’da dönüşüme geçmeleri nedeniyle öğrenci kaydetmede pek sıkıntı çekmeyeceklerini düşündüğünü de belirten Bezbaş,  sözlerini şöyle sürdürdü: “Dönüşümde istenildikten sonra tüm kurumların dönüşebileceğini düşünüyorum. Çünkü dönüşümün kuralları çok net ve pek sıkıntı yok. Aynı binada eğitim yapabileceğiz. Ortaokul ve lise şubelerimiz aynı binada olabilecekler. Ama bu durum dönüşe geçen dershaneler için 4 yıl sürecek. Bu dört yılsonunda okullar kendi yeni binalarını sağlanacak devletin de teşvikleriyle yapmak zorunda.  Aslında bizim okullarımızın adı ‘sınavlara hazırlık ortaokul ve lisesi’ olacaktı.  Bu yönde öneride bulunduk. Ancak, özel okullar bu isme itiraz etti.”

DÖNÜŞÜM LİSELERİ ÜLKEMİZİN YENİ AMİRAL GEMİSİ OLACAK

Açıklamasının devamında dönüşüm okullarında öğrencilerden alınacak para hakkında bilgi veren Bezbaş, “Dönüşüm okullarında ücretin 6 bin ile 9 bin lira arasında olacağını düşünüyorum. Bu rakamın bir kısmı devlet tarafından veliye teşvik olarak verilecek. Geri kalan kısmı da veliler kendileri ödeyecek. Ben velilerin çocuklarını gönül rahatlığı ile dönüşüm ortaokullarına ve dönüşüm liselerine yazdırmalarını istiyorum.  Çünkü dershaneden dönüşen okullar dershanecilik dönemlerinde nasıl gecesini gündüzüne kattıysa dönüşüm okullarında da yine aynı şekilde çalışarak eğitim vereceklerdir.  Dönüşüm liseleri bu ülkenin dershanelerden sonra en büyük ‘Amiral Gemisi’ olacaktır. Çünkü sınav gerçeğinin olduğu bir ülkede mutlaka sınavlara hazırlayan bir kurum olması gerekir. Ben dönüşüm liselerinin amaçlarının öğrencilerini sınava hazırlamak olacağını düşünüyorum. Onun için veliler çocuklarını dönüşüm liselerine kayıt yaptırsınlar. Özellikle çocukları sınava hazırlanan velileri uyarmak isterim; dönüşüm liselerinde kontenjan %30 ile sınırlı olacak. Dönüşüm okullarında en çok talebin önümüzdeki yıl 12 sınıflara olacağını düşünüyorum. Bu 12. Sınıflara kayıt yaptıracaklar eğer acele etmezlerse kontenjanların dolabileceği için bir temel liseye kayıt yaptıramayabilir” diye konuştu.

SİSTEMİMİZ HAZIR

Aldıkları dönüşüm kararının Keşan’a, Edirne’ye ve Türkiye’ye hayırlı uğurlu olmasını temenni eden Bezbaş, açıklamasını şu sözlerle tamamladı: “210 Final Şubesi olarak biz dönüşüm kararı aldık. Artık bizim direncimiz sona erdi. Yapacak da bir şey yok. Anayasa Mahkemesi’nden olumlu bir karar çıkmayacağını gördük ve biran önce yolumuza devam edelim dedik. Sistemimiz hazır, kitaplarımız hazır. Derslerimiz dönüşüm lisesine uygun olarak belirlendi. Sistem tamamen hazır ve Final’in sistemiyle yolumuza devam edeceğiz. Bizim Final okullarımız zaten vardı. Şimdi de ayrı bir şekilde dönüşümde bulunan 210 şubede Final Temel Lisesi ve FİNAL Dönüşüm Ortaokulu diyerek yolumuza devam edeceğiz. Hepimize hayırlı uğurlu olsun.”