HABER MERKEZİ

Olağanüstü toplantı, Keşan Belediyesi Meclis Toplantı Salonu’nda saat 17.00’de başladı ve Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan başkanlığında gerçekleştirildi. CHP’li Meclis üyeleri Nilüfer Erk Oğuz ve Yeşim Selimoğlu ile AK Parti’li Meclis üyeleri Tolga Saltık ve Yılmaz Değer mazeretleri nedeniyle izinli sayılan toplantıda usul gereği 5. maddenin 1. madde olarak görüşülmesi gerektiğini aktaran Başkan Özcan, bunu oylamaya sundu ve değişiklik oybirliği ile kabul edildi. Başkan Özcan, sözü İmar Komisyonu Sözcüsü Ender Mağden’e bıraktı.

Mağden, Mimarlar Odası’nın da görüşünün alındığı planda, yeşil alan ve eğitim alanlarının toplam miktarını artırma ana ekseninde plan hazırlandığını, bundan sonra askı süreci başlatılarak halkın da planlar konusunda onayının alınacağını, bu süreçte itirazların değerlendirileceğini söyledi ve planların Keşan’a hayırlı olmasını istedi.

Toplantıda daha sonra konuşan Özcan, 1984 imar planlarının Keşan’a uzun zamandan bu yana yetmediğini, Keşan’ın büyüdüğünü ancak büyürken disipline de edilmesi gerektiğini ifade etti ve şunları söyledi: “Bu planların gecikmesinin tek sebebi üst ölçek plan olan Ergene Çevre Planı’nın bitmemesiydi. Üst ölçekli plan tamamlanmayınca daha küçük ölçekli planları yapma hakkı askıya alınıyor. Aynı durum şu anda Keşan’ın mücavir alanları olan Erikli, Yayla ve Danişment için de geçerli. Bu yerlerin de üst ölçekli planları bitmediği için onların da yeni imar için beklemeleri gerekiyor. anlayışından hareketle yeni planlarımızı İller Bankası aracılığıyla yaptırdık. Planlar Ankara İmar Firması tarafından yapıldı. Yapılan çalışma için <%100 ideal plan yaptık.> diyemem. Hatasızlık Allah’a mahsus.  Mümkün olduğu kadar az kusurlu plan yaptık. Eğer bir menfaat varsa yandaşa göre hareket etmedik, menfaati genele yaydık. Kimseye rant sağlayacak bir şey yapmadık. Planların hazırlanmasında emeği geçen İller Bankası’na, yüklenici firmaya, İmar Komisyonu ile Meclis üyelerine ve bu işte emek harcayan personelime çok teşekkür ediyorum. Vatandaşlarımız 2 katın 3’e, 3’ün 4’e, 4’ün 5’e çıkacağı bir kat artışı beklentisi içinde. Ancak düz ara bir kat artışı olmadı. Her şey yasal mevzuatlar çerçevesinde imkanlar dahilinde planlandı. Gelecek nesiller, doğanın korunması ve insanın daha refah yaşamasına katkı sağlamak için planlarımızı tamamladık.” dedi.

DAĞINIK PARSELLERİ TOPLADIK

Toplantıda daha sonra maddelere geçildi ve planları hazırlayan Ankara İmar Planlama Harita Kentsel Dönüşüm Şirketi’nden Şehir Plancısı Okan Erkılıç konuştu.

Erkılıç, yeşil alan, yol aksları, konut bölgeleri, konut dışı kentsel alan ve çalışma alanlarının nerelerde yoğunlaşacağının belirlendiği, Keşan için 2035 yılı öngörülerek tasarladıkları çok iyi bir plan ortaya çıktığını ifade ederek, şöyle konuştu: “Planlarımızda dağınık parselleri topladık. Keşan’ın yeni ulaşım yüzü olacak Yeni Devlet Hastanesi’nden başlayıp, toplu konut bölgelerinden geçip Cennet Bahçesi’ne kadar uzanan 25 metre genişliğinde bir ring yolu planladık.”

Bu bölümde söz alan Başkan Özcan, bu yolun Keşan merkezde yaşanan trafik sıkışıklığına yönelik yapılabilecek tek çözüm olduğunu, çoklu noktalardan girişle söz konusu ring yolunun Keşan’ın trafik sorununu çözeceğini bildirdi. Daha sonra yeniden Erkılıç konuştu. Erkılıç, genel itibariyle Keşan’ın planlarında yeşil alan, eğitim alanı gibi önemli parametrelerin standartların 2 katı olarak planlandığını ve nüfus olarak planları hazırlarken Keşan’ın nüfusunu 2035 yılı için 100.000 olarak öngördüklerini dile getirdi. Erkılıç, plan notlarına inşaat yapan firmalardan her 25 m2 için bir ağaç bedeli alınmasını da eklediklerini söyledi. Her mahallede en az 1’er ilkokul, ortaokul ve lise planladıklarını da bildiren Okan Erkılıç,  Yenimescit Mahallesi’nde Kentsel Dönüşümü planlara aktardıklarını da söyledi. Planlarda yolların genişliği konusunda standarda ulaşılması için de büyük emek verdiklerini bildiren Erkılıç, altyapıyı sağlamlaştıran, mevzuata uygun bazı alanlarda kat artışı bazı alanlarda da toplu yapılaşma kararı aldıklarını bildirdi. Erkılıç, planların Keşan’a hayırlı olmasını temenni etti.

KEŞAN İÇİN TARİHİ BİR GÜN YAŞANDI

Toplantıda, “1/5000 Keşan (Edirne) İlave ve Revizyon Nazım İmar Planlarının onaylanması.”,  “1/1000 Keşan (Edirne) Merkez 1. Etap İlave ve Revizyon Uygulama İmar Planlarının onaylanması.”, “1/1000 Keşan (Edirne) Kuzey-Doğu Bölgesi 2. Etap İlave ve Revizyon Uygulama İmar Planlarının onaylanması.”, “1/1000 Keşan (Edirne) Kuzey-Batı ve Güney Bölgeleri 3. Etap İlave ve Revizyon Uygulama İmar Merkez 1. Etap İlave ve Revizyon Uygulama İmar Planlarının onaylanması.”, 1/1000 Keşan (Edirne) Doğu Bölgesi 4. Etap İlave ve Revizyon Uygulama İmar Planlarının onaylanması.” maddeleri CHP ve AK Parti Grubu üyelerinin oyları ve MHP’li üye Süleyman Eren’in red oyuyla oy çokluğu ile kabul edildi.

Keşan için tarihi bir günün yaşandığına vurgu yapan Özcan, verdikleri katkı nedeniyle Meclis üyelerine teşekkür etti ve alınan kararların Keşan’a hayırlı olmasını temenni etti. Planlar, Meclis kararı kesinleştikten sonra 1 aylık süreci başlayacak, itirazlar değerlendirilerek planlar tekrar Meclis’e gelip son şeklini alacak.