Keşan İlçe Müftü Vekili İsmail Hergül, dün yaptığı açıklamada camilerde Teravih Namazı’nda Ramazan Ayı’nın ilk günlerinde yaşanan yoğunluğun azaldığını bildirdi.

Ramazan Ayı’nın ilk günlerinde Teravih Namazı’nda camilerin daha dolu olduğunu ifade eden Hergül, “Neredeyse camiler tamamen doluyordu. Daha sonraki zamanlarda cemaat sayısı düştü. Kadir Gecesi’ne doğru yine biraz cemaat sayısı artıyor, sonlara doğru yine iniyor. Bu her Ramazan böyle. Yine de rağbet var. Allah razı olsun Keşan’daki kardeşlerimiz Teravih Namazı’na rağbet ediyor. Köylerde çiftçimiz gün boyu oruçlu olması ve tarlada çalışmasına rağmen Teravih Namazı’na geliyor. Düşmesinin nedeni EURO-2016 maçları var. Bazılarım maçtan dolayı gelmiyor, bazıları çiftçi yoruluyor ya da yaşlı uyuyakalıyor. Sıcak olduğu için bazıları klimanın açılmasını istiyor, bazıları istemiyor. Ama vatandaşlarımız çoğunlukla orucunu tutuyor.” dedi.

SADECE TANIDIKLARA, İŞİ DÜŞENLERE İFTAR VERİLEMELİ

İsmail Hergül, muhtaç insanlara hayırseverler tarafından verilen iftar yemeklerinin makbul olduğunu dile getirerek, şunları söyledi: “Fakat israfa ve lükse kaçmadan, fazla reklam yapmadan bunu yapmak gerekir. Bu iş Allah rızası için yapılır. Özellikle durumu iyi olmayan, evine bir lokma ekmek götüremeyen insanları böyle iftarlar vermek Allah katında çok makbul işlerden. Sadece tanıdıklara, işi düşenlere değil gerçekten ihtiyacı olanlara yemek vermek lazım. Rabbimizin bizden istediği bu.”

MÜKAFATI KAT KAT OLACAKTIR

Hava sıcaklıklarında ani artışın oruç tutanların sayısında azalma yapıp-yapmayacağı konusunda yöneltilen soruyu da yanıtlayan Hergül, “Oruç, insana sabrı öğreten, insana iradesine sahip çıkması duygusunu öğreten ve bunu hedefleyen bir ibadet. Ramazan Ayı’nda sıcak olması, uzun günlere denk gelmesi, Müslüman’ın da orucunu tam tutabilmesi onun mükafatının kat kat olmasına sebep oluyor. Onun için bu ayda tutulan oruç bilinsin ki, daha da mükafatı çok olacaktır. Çünkü kışın gündüzler daha kısa, hava soğuk oluyor. Önemli olan bu gibi günlerde oruç tutmak. Allah bunun karşılığını kat kat verir. Hasta olunca tabi tutulmaz. İyileştiğinde kazasını tutar. Hiç tutamayacaksa, tutamadığı her bir gün için 1 fitre verecek. Bu yıl günlük fitre miktarı da 15 TL. Ama durumuna göre daha fazlasını da verebilir.” şeklinde konuştu.

RAMAZAN’DAN SONRA DA BU GÜZEL GÜNLERİ DEVAM ETTİRELİM

İsmail Hergül, sözlerinin sonunda İslam’ın hoşgörü dini olduğunu hatırlatarak, “Bu Ramazan Ayı’nda inşallah kardeşlikler pekişir. Daha çok insanlara yardım elini uzatırız. Muhtaç olmasalar da, konu komşumuza 1 tabak yemek vermek, iftar ettirmek kardeşlik ve komşuluk bağımızı kuvvetlendirecektir. Ramazan Ayı’nı bir fırsat ve vesile edinerek, bu ayda kardeşliğimizi daha çok pekiştirelim. Yardıma muhtaç olan insanlara yardım elimizi mutlaka uzatalım. Tabi sadece Ramazan’da da değil. Bunu bir alışkanlık haline getirelim,  Ramazan’dan sonrada bu güzel günleri devam ettirelim.” dedi.