Keşan Belediyesi İtfaiye Müdürü Orhan Yamak, yaz mevsiminin başlamasıyla ev ve işyerleri ile tarla ve meralarda yangın tehlikesinin de artması nedeniyle, hazırlıklarını tamamladıklarını söyledi.

Yamak, konuyla ilgili olarak dün gazetecilere yaptığı açıklamada, vatandaşları uyararak, itfaiye görevlilerine yardımcı olunmasını istedi.

Orhan Yamak, ilk olarak piknik ateşleri ve evdeki yangınlar konusunda uyarılarda bulunarak, şunları söyledi:

“Keşan İtfaiye Müdürlüğü olarak yaz döneminde vatandaşları bu konularda bilgilendiriyoruz. Özellikle burası tatil bölgesi olduğu için İstanbul’un ve Trakya’nın geçiş güzergâhında bulunuyor.

Üzerinde durduğumuz en önemli konu araçlar seyir halindeyken, yol kenarlarına sigara atan insanlar. Bunları gördüğümüzde kendilerini atmamaları konusunda uyarıyoruz. Bundan sonra en ufak konuda bile daha tetikte olacağız. Diğer bir sorun da mesire yerlerinde yaşanıyor. Özellikle rüzgârlı havalarda ateş yakmamaları konusunda uyarılarımız oluyor. Keşan halkı yaz geldiğinde evlerinden yazlıklara taşınıyor. Uzun süre evden ayrılınca prizlerde takılı fişlerin çekilmesi gerekiyor. Evlerdeki yangınlar genellikle ya aspiratörlerden ya da buzdolapların arkasındaki kablolardan çıkıyor. Yani özellikle uzun sürekli gideceklerse bunu yapmalılar.”

“ORMAN YANGINLARINDA DA YARDIMCI OLUYORUZ”

Açıklamasının ikinci bölümünde orman ve anız yangınları konusuna değinen Yamak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bizim itfaiye araçlarımız, şehir içindeki, kat yangınlarına karşı kullandığımız araçlar. Orman yangınları ise farklı. Bu tür yangınlarda orman işletmelerine ait arazi tipi yangın söndürme araçları kullanılıyor. Biz bunlara yardımcı olmak amacıyla tankerimizi gönderiyoruz. Helikopterlere ve uçaklara ise söndürme işleminde su takviyesi yapıyoruz. Uçaklara takviye, Kılıçköy’deki yangın kontrol noktasından yapılıyor. Zaten helikopterler bir şekilde barajlardan ve göletlerden suları alabiliyorlar.

Keşan Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü yanındaki, Eski İtfaiye binamızda 18 merdivenli bir aracın bulunduğu müfrezemiz görev yapıyor. İlk müdahale buradan yapılıyor.  Daha sonra yangın büyükse destek olarak, tekrar araç gönderebiliyoruz. Onun dışında faal olarak 30 metre merdiveni bulunan bir aracımız daha var. Bir de trafik kazalarına müdahale ettiğimiz kaza kırım aracımız var. Ancak bu araç artık eskidi. Yenisini yaptırıyoruz. Bu aracımız, 15–20 gün içinde kullanıma geçecek. Bir de hazırda beklettiğimiz 18 tonluk tankerimiz var. Köy yangınları içinse 5 tonluk su kapasitesi bulunan bir başka araç kullanıyoruz. Özellikle uzak mesafeli yerlere ve yüksek katlı yerlere merdivenli araçlarımızı gönderiyoruz. Takviye gerekirse bulunan araçları hareket ettirmiyoruz, tankeri kullanıyoruz.”