AYGÜL KONAR

Çakmak, açıklamasında İçişleri Bakanlığı’nın 81 İl Valiliği’ne gönderdiği genelgede, 16 Mart  2020 Pazartesi günü saat 24.00 itibariyle umuma açık istirahat ve eğlence yerlerinin kapatıldığını hatırlatarak, virüsten korunmak ve salgının yayılmasını engellemek için vatandaşı uyardı.

“KORONA VİRÜS CİDDİYETİNİ UNUTMAMALIYIZ”

Sağlık Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı’nın korona virüs salgınından vatandaşları korumak ve salgının yayılmasını engellemek amacıyla, umuma açık istirahat ve eğlence yerleri olan, tiyatro, sinema, gösteri merkezi, konser salonu, nişan, düğün salonu, çalgılı müzikli lokanta, kafe, gazino, birahane, taverna, kahvehane, kıraathane, kafeterya, kır bahçesi, nargile kafe, internet salonu, internet cafe, çay bahçesi, oyun salonları, atari, playstation vb. her türlü kapalı çocuk oyunları (AVM ve lokanta içindekiler dahil), çay bahçesi, dernek lokalleri, lunapark, yüzme havuzu, hamam, sauna, kaplıca, masaj salonu, spa ve spor merkezlerinin faaliyetlerinin 16.03.2020 Pazartesi günü saat 24.00 itibariyle geçici bir süreliğine durdurulmasına karar verildiğini söyleyen Çakmak, Keşan Lokantacı Kahveci Ve Otelciler Esnaf Odamız olarak 15.03.2020 günü saat 09.30'dan itibaren olayı gelişmeleri, ciddiyetle takip ediyor ve esnaflarımızı üyelerimizi internet ve face book' tan devamlı bilgilendiriyoruz. Keşan Kaymakamımız ve Belediye Başkanımızla devamlı istişare yapıp esnaflarımızın ve halkımızın sağlığını korumak için çalışmalarımız üst düzeydedir. Keşan Belediyemiz sınırları içinde, halkımızın ve Keşan'daki misafirlerimizin zaruri yemek ihtiyaçlarını gidermek üzere hizmet veren açık olan işletmelerimizin sorumlulukları çok yüksektir. Zaruri hizmet veren, fırın, lokanta, köfteci, pastane, simitçi, simit sarayı, kebapçı ve dönerci esnaflarımız özellikle iş yerlerini her akşam çamaşır suyu ile dezenfekte ve paspas yapmalıdırlar. Bu iş yerlerinde çalışanlarımız müşterilerine en az bir metre mesafeden servis yapmalıdırlar. Müşterilerine gelir ve giderken devamlı kolonya ikram etmelidirler. Bilhassa köfteci, lokantacı, kebapçı, pastacı, börekçi esnaflarımız müşterilerine paket se"rvisi özendirmeli ve ısrarcı olmalıdır. Çay ocağı işletmecileri, işletmelerinin içinde ve kapının önünde müşteriye hizmet kesinlikle vermemelidir. Çok değerli esnaflarımız, korona virüs salgınının şu an dünyadaki tehlikenin farkındasınızdır. Biz esnaflar ilk önce Allah sağlık hoşluk versin diyoruz. Öyleyse kendimizi ailemizi, çocuklarımızı sağlık olarak ne kadar ciddi düşünüyorsak, işletmelerimizde çalışanlarımıza ve müşterilerimize aynı titizliği ve dikkati göstermeliyiz. 2009 yılında ülkemizde domuz gribi yüzünden 460 kişi vefat etmişti. Bu yüzden korona virüs ciddiyetini unutmamalıyız. Bize bir şey olmaz demeyelim. İşi olmayan halkımıza vatandaşlarımıza duyarlılık gösterip evlerinden dışarı çıkmamalarını öneririz. İhtiyaçları dâhilinde, belediyemiz, esnaf odalarımız halkımıza her an telefon kadar yakın olup hizmet vermeye hazırız. Devletimiz hükümetimiz korona virüs tedbirleri dolayısıyla esnafımızın mağduriyetlerini muhakkak gidereceğinden eminiz. Devletimiz esnafları korumak ve kollamakla mükelleftir” diye konuştu.

Esnafların devletten beklediği talepleri dile getiren Hüseyin Çakmak,

1- Esnaflarımıza en az 6 ay geri ödemesiz, faizsiz kredi verilmesi,

2- Esnaflarımızın Bankalara olan her türlü borçları ile kredi kartı borçlarının ertelenmesi,

3- Esnaflarımızın vergi ve sigorta primlerinin ertelenmesi,

4- Esnaflarımızın ödemiş olduğu kira, stopaj, muhtasar vergisi, eğlence vergisi, Tabela vergisi, çevre temizlik vergilerinin ertelenmesi,

5- İşletmelerin Elektrik, su, Doğal gaz, vb. faturalarının en az 3 ay süreyle ertelenmesi,

6- Esnaflarımıza kira yardımı yapılması, vakıf ve belediyeye olan kiraların yıl sonuna kadar ertelenmesi,

7- Digi Türk abonesi olan iş yerlerimizin uğramış olduğu maddi zararların telafi edilmesi

8- Tüm esnaflarımız KOSGEB'ten maddi destek almalı,

Biz esnaflar olarak ciddi bir sağlık olayı olan korona virüs salgınında kendimize ailemize ve müşterilerimize karşı sağlık tedbirlerini en üst düzeyde yapmalıyız. Yasalara uyalım, uymayan esnaflarımızı uyaralım. Polisimize, Jandarmamıza ve Zabıtalarımıza yardımcı olalım” dedi.

Başkan Hüseyin Çakmak, vatandaşların evlerinden, iş yerlerinden ayrılmayıp yiyeceklerini paket servis olarak bulundukları yere kadar hizmet verecek işletmelerin telefonlarını şöyle açıkladı;

“1-Gaziantep Kebapçısı - İş Tel: 0284 712 27 27

2-Filiz Köfteci - İş Tel: 0284 714 48 87

3-Lalezar Kebapçı - İş Tel: 0284 712 22 20

4-Kara Deniz Pide Salonu - İş Tel: 0284 714 00 10

5-90' Lar Cafe - İş Tel: 0284 715 22 85

6-24.1. Büfe Dönerci - Cep Tel: 0541 250 24 01

7-Adres Dönerci- İş Tel: 0 284 714 25 47

8-Uslu Lok.Dönerci - İş Tel: 0 284 714 37 38

9-Simit Sarayı - Cep Tel: 0507 886 88 30

10-Vitamin Dönerci - İş Tel: 0 284 712 18 19

11-Ziyafet Çiğ Köfte - İş Tel: 0 284 715 25 24

12-Ye-Doy Lokantası - Cep Tel: 0545 445 55 69

13-Topaloğlu Köfte - İş Tel: 714 4863-7148659

14-Bir Tat Köfteci - İş Tel: 0284 714 60 06

15-Tanı Pastanesi – Cep Tel: 0542 303 16 79

16-Şirin Börekçilik - Cep Tel: 0536 772 24 54

17-Çakır Börek - Cep Tel: 0545 359 67 31 

18-Meydan Börek - Cep Tel: 0532 640 15 39

19-Koyuncu Kervan Kebapçı - Cep Tel: 0545 246 10 83

20-Kardelen Kebapçı- İş Tel: 0284 715 05 65

Keşan esnafının sağlıkta, hijyende, fiyatta, hizmette örnek olması gerektiğini ifade eden Çakmak, Keşan İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün, Keşan Lokantacı Kahveci ve Otelciler Odasına gönderdiği, ilçede faaliyet gösteren Gıda İşletmeleri ve Çalışanlarına ilişkin tebliğten şöyle bahsetti:

“1- Personelin sağlıkla ilgili takiplerinin yapılması, ateşli hastalığı olanların işletmeden sağlığına kavuşana kadar uzaklaştırılması ve personelin genel hijyen kuralları acısından bilgilendirme eğitiminin sıkılaştırılması,

2- Üretim yapan iş yerlerinde hijyen bariyerlerinin yapılması, el ve vücut hijyeni için gerekli alet ve ekipmanların eksiksiz sağlam ve çalışır durumda olduklarını kontrolü, lavabo duvar, zemin, tavan ve üretim alet ve ekipmanlarının ve personel sosyal alanlarının dezenfeksiyon sıklığının artırılması

3- Koruyucu tedbirler kapsamında özellikle gıda ile temas eden çalışanların eldiven, maske ve bone kullanmalarının sağlanması,

4- Üretim dağıtım perakende satış yerlerinde çalışanlara ve toplu tüketim yerlerinde çalışan ve müşteri kullanımına ait lavabolarda sıvı sabuna ilave olarak dezenfektan yada belli olanlarda çamaşır suyu içine solüsyonların kullanılması,

5- Gıda işletmelerinde hammadde tedariklerinde ve ürün teslimatlarında gerekli hijyen kurallarının en üst seviyede sağlanması hususlarına azami dikkat göstermeli ve ivedilikle gereken önemler alınmalıdır.”