AYŞİN SEÇİL GEZER

Ramazan Ayı’nın sonlarına gelindiğini hatırlatan Yiğit, “Vatandaşlarımız genelde Ramazan ayında yapılacak hayrın Allah katındaki sevabı üstün olduğu için zekatlarını bu ayda verme gayreti içerisinde oluyorlar. Zekat, Ramazan’ın dışında da verilir. Zekat verme imkanı olan her Müslüman’ın yükümlülüğündedir. Zengin olan Müslümanların zekat vermesi gerekir. Allahü Teala onların mallarında hakkı vardır buyurur. Zekat verme imkanı olan kardeşlerimiz, zekatlarını en yakınlarından başlamak üzere, çevrede ihtiyacı olan fakir kardeşlerimize, muhtaç kişilere, kimsesizlere, yetimlere verebilirler. Zekat verilecek olan sınıf, Yüce Kitabımız Kuran-ı Kerim’in Tevbe Suresi 60. Ayet-i Kelimesinde geniş olarak açıklanmıştır. Mübarek Ramazan ayında fitrelerini de vatandaşımız Ramazan Bayramına yakın bir zamanda verebilir. Çünkü fitreyi; tuttuğumuz oruçların arızası varsa, Allah tarafında kabul edilebilme düşüncesi ile veririz. Rabbimizin vermiş olduğu nimetlere karşılık bizler, bir şükran vazifesi olarak da fitreyi veririz. Aynı şekilde zekat nerelere verilir ise fitre de oralara verilir. Hem fitre hem de zekat toplumsal dayanışmanın çok güçlü özellikleridir. Fakirler ile zenginler arasındaki uçurumun dengelenmesi açısından ve fakirlerin zenginlere bakış açısının daha müspet hale gelmesi açısından önemli bir davranıştır. Özellikle imkanı olan kardeşlerimizin; tabi herkes zekat verme yükümlülüğüne sahip değil, zekatlarını vermeleri sosyal dayanışma için önemlidir. İmkanı olanlar için kendi özel ve asıl ihtiyaçlarının dışında, gelir getirici malların zekatı verilir. Zekat verilecek miktarı kişi kendisi hesap eder. Ticari mallarından % 2.5 kadarını zekat olarak veririz.” dedi.

VEREN EL, ALAN ELDEN DAİMA HAYIRLIDIR

Zekat verme yükümlülüğü olan kişiler hakkında bilgi veren Yiğit, şunları söyledi: “Zekat verme yükümlülüğü olan kişilere değinecek olursak, en az 80.18 gram altın veya karşılığı parası olan bir kişi zekat verebilir. Bu miktarın altında olan kişilere zekat verme yükümlülüğü düşmüyor. Altın gramı fiyat olarak sürekli değişiyor ancak bugünün altın fiyatlarından hesap edecek olursak en az 11 bin 305 TL olan bir kişi; normal ihtiyaçlarının dışında, zekat verebilecek güçtedir. 11 bin 305 TL olan bir kişinin vereceği zekat miktarı da 282 TL’ye tekabül ediyor. İmkanı olan kardeşlerimiz zekatlarını hakkı ile verirlerse, toplumdaki fakir seviyesinde güçlenme olur. Fitre ise ailedeki kişi sayısına göre verilir. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından fitre miktarı, en az 16 TL olarak açıklandı. İmkanı olan kişiler daha fazla da verebilir. Dinimizde veren el, alan elden daima hayırlıdır. Esas olan fakirin, veren el durumuna yükselmesini sağlamaktır. Zekat, sosyal dengenin yükselmesini sağlamaya çalışır.”

MÜFTÜLÜK FİTRE VE ZEKAT VERMEK İSTEYENLER İÇİN ARACILIK EDİYOR

Mehmet Yiğit, Keşan Müftülüğü olarak vatandaşlara aracılık etmek amacıyla fitre ve zekat hesabı açtıklarını kaydederek, “Vatandaşlarımız Keşan Müftülüğüne gelip fitre ve zekatlarını verirler ise biz onlar adına bankaya yatırıyoruz ve muhtaç olan kişilere dilekçe karşılığında gidip bankadan parasını çekebiliyorlar. Bu yıl böyle bir uygulama başlattık. Bu uygulamamız ilgi gördü çünkü burada güven söz konusu, vatandaşımızın fitre ve zekatını nereye vereceğini bilmesi gerekir. Mübarek Ramazan Ayı’nın son günlerini yaşıyoruz. İnşallah muhtaç olan kişiler bayrama sevinerek girsinler. Muhtaç olan kişilerde ayakkabı alsın, elbise alsın ve çocuklarını sevindirsinler. Zekat ve fitresini veren kişilere de dua ederler. Mutluluğun alameti budur. Rabbimiz Kur’an-ı Kerim’de, ‘Allah yolunda veriniz’ diyor. Allah rızası için vermek insanı mutlu ediyor. Rabbimiz herkesi zekat ve fitre verebilecek seviyeye gelmelerini nasip etsin. Herkesin yaklaşmakta olan Kadir Gecesi ve Ramazan Bayramını tebrik ediyorum.diye konuştu.