Paşayiğit Mahallesi’nde Kocayarma Mevkii’nde 144,2 hektarlık alana kurulması planlanan Gıda İhtisas OSB (Organize Sanayi Bölgesi)’yle ilgili yer tahsisi aşamalarından olan ilgili kurum ve kuruluşların görüşleri konusunda dün Keşan TSO (Ticaret ve Sanayi Odası)’da toplantı düzenlendi.

Saat 09.45 sıralarında; Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya; Keşan Kaymakamı Bekir Dınkırcı, Keşan Belediye Başkanı Opr. Dr. Mehmet Özcan, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Ankara’dan gelen temsilcileri Peyzaj Yüksek Mimarı Mehmet Akif Çalışkan ve Ziraat Yüksek Mühendisi Ayşegül Oktay,  Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Edirne İl Müdürü Engin Bişar ile OSB ile ilgili kuruluş yetkilileri katıldı.

Toplantıyı açan Keşan TSO Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, günün tarihi olan 21 Mayıs 2015’in Keşan’ın tarihinde önemli bir yere sahip olacağını belirtti ve şunları söyledi: “Yer belirleme çalışmalarından sonra artık işimiz Gıda İhtisas OSB’nin kuruluş aşamaları olacaktır diye umuyoruz. Paşayiğit Mahallesi’ndeki yerin uygunluğu kabul gördüğü takdirde ‘Keşan’ın gözü aydın’ diyebiliriz. Bu süreci birlikte yaşayacağız. Tam gün bir çalışma programımız olacak. Bu program sonrası Ankara’dan hayırlı haberi bekleyeceğiz. Hayırlı haberden sonra tüzel kişilik ve kuruluş aşamalarına geçilecek.”

Helvacıoğlu’ndan sonra Keşan Belediye Başkanı Opr. Dr. Mehmet Özcan’a söz verildi.

Günün Keşan için önemli bir gün olduğunun altını çizen Özcan, şunları aktardı: “Değerli Valimiz başkanlığında Keşan dinamikleriyle işin içine girdiğimiz OSB konusunda son aşamalara kadar geldik. Keşan yıllardan bu yana sanayi konusunda ihmal edilmişti ama bir geç kalınmışlık da yok. Bakan Bey’e Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi konusunda bir dosya vermiştik. Yerle ilgili teknik çalışma aşamaları yürütülüyor. Ankara’dan gelen konukları Keşan’da ağırlamaktan dolayı mutluyuz. Bölgemiz için gerçekten çok büyük anlam ifade eden işin arifesindeyiz. Doğalgazın da Keşan’a gelecek olması OSB’nin daha çabuk hayata geçeceğini ifade ediyor. Paşayiğit Mahallemizin sınırları içinde olacak organize sanayi bölgemize ekonomik açıdan çok büyük katkı sağlayacak. İstanbul’a yakınlığımız, Tekirdağ’da yapılan limanın hayata geçecek olması, sınırlara yakın oluşumuz buraya kurulacak OSB’nin artılarıdır. Keşan’daki OSB’nin tamamıyla dolacağını ve hem bölgemize hem de ülkemize ciddi ekonomik katkı sağlayacağını düşünüyorum. Keşan’ın en üst düzey yöneticisinden en sade bireyine kadar bu işe sahip çıkması gerektiğine gönülden inanıyorum. Keşan’da vatandaşlarda bu heyecan görülüyor, bizler de idareciler olarak bu işe sahip çıkmaya çalışıyoruz. Herkes düşünsel farklılıkları bir kenara bırakıp ekonomi ortak paydasında hareket etmeli.”

Toplantı Keşan Kaymakamı Bekir Dınkırcı’nın konuşması ile sürdü.

Günün gelecek günler açısından büyük bir anlamı olduğuna vurgu yapan Dınkırcı, Trakya’da Keşan’da hayata geçecek özellikte bir OSB bulunmadığını dile getirdi ve şöyle konuştu: “Trakya’da Keşan’da kurulacak Gıda İhtisas OSB özelliğine sahip başka bir OSB daha yok. Bugün Dünya Süt Günü. Ve ben buraya bununla ilgili bir törenden geliyorum. Türkiye’de 1 yılda kişi başına tüketilen süt miktarı 24 litreymiş. Yunanistan’da 65 litre, AB ülkeleri 80-90 litre, Finlandiya ise 136 litre süt tüketiyormuş. Ülke olarak tarım ve hayvancılıkta markayız. Ama önemli olan bu markayı sürdürülebilir kılmak ve mamul ve yarı mamul üretebilmektir. Batı Trakya’daki soydaşlarımız, Tekirdağ’daki yeni açılacak liman,  İstanbul’a yakınlığımız, hızlı tren projesi burayı değerli ve önemli kılıyor. Bölgenin coğrafi ve ticari üstünlükleri var. Bizim de bir an önce bölge olarak birlikte hareket etme adına tüzel kişilikleri harekete geçirmemiz gerekiyor. OSB’nin ciddi bir yatırımcı talebi ile karşılaşacağını düşünüyorum. Keşan’daki her ilgili, OSB’ye inanmış durumda. Bugün Keşan için bir milat.”

Toplantıda kısa bir söz alan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Edirne İl Müdürü Engin Bişar, Keşan’da OSB kurulacağına dair haberlerin basında yer almasıyla birlikte İstanbul’dan süt ve peynir konusunda önemli marka üreticilerinin Keşan OSB’de yer alma talepleri olduğunu bu nedenle yerel dinamiklerin OSB’de yer alabilmek için hızlı ve kararlı davranması, sahip çıkması gerektiğini anlattı. 

Toplantıda son konuşmayı Mehmet Akif Çalışkan yaptı.

OSB’nin yerinin Gıda İhtisas OSB’ye uygun olup-olmadığına dair birlikte bir çalışma yapmak üzere Keşan’da olduklarını belirten Çalışkan, “Verilen görüşleri rapor haline getirip ilgili yerlere sunacağız. Keşan’daki Organize Sanayi Bölgesi,  İhtisas Organize Sanayi olduğu için ÇED süreci de geçireceğiz. Mera vasfı taşıyan parsellerde vasıf değişiklikleri yapılacak. Bir de alanın yerleşime uygun olup-olmadığı jeolojik açıdan değerlendirilecek. Bu aşamaların olumlu sonuçlanması halinde sonrasında Keşan’a OSB kurulacaktır.”

Toplantı sonrası, toplantıya katılanlar Paşayiğit Mahallesi’nde söz konusu alana giderek OSB kurulması planlanan alanı çeşitli görüş açılarından görecek şekilde yerinde inceledi.

OSB ile ilgili görüş bildirme hakkı bulunan kurum ve kuruluşlar, toplantı sonrası ortak bir rapor hazırlayarak OSB yeri hakkında görüşlerini dile getirdi.

Öğleden sonra 14.45 sıralarında sonuç bildirgesi açıklandı.

Kurum ve kuruluşlar bu toplantıda da OSB yeri konusunda görüşlerini dile getirdi.

Bu toplantının son bölümünde söz alan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Edirne İl Müdürü Engin Bişar, “Kendi adıma konuşuyorum. Keşan OSB konusunda artık herhangi bir engel kalmamıştır. Olay bitmiştir, artık birlikte hareket etme zamanı.” dedi.