Keşan TB (Ticaret Borsası) Meclisi, geleneksel hale getirilen Hasat Öncesi Dayanışma Yemeği’nde, Borsa üyeleri ile dün bir araya geldi. Düzenledikleri yemekte, slâyt sunumu eşliğinde, ülke geneli ile ilgili 2016 hasat sezonu buğday piyasası değerlendirmesi yapılarak, buğday ekim alanlarının kritik eşik civarında olduğu kaydedildi, bu sebeple ekim alanlarının aşağı düşmemesi için çaba gösterilmesi gerektiğinin altı çizildi.

Keşan TB Meclisi’nin Keşan TB üyeleriyle bir araya geldiği yemek, saat 20.30 sıralarında, Kavaklık Restaurant’ta başladı.

Yemeğe; Keşan Kaymakamı Nuri Özder, Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan, Belediye Başkan Yardımcısı Salim Şevik, Keşan İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Mahir Sağlık, Keşan İlçe Emniyet Müdürü Göksel Demiralp, S.S. 285 Sayılı Keşan Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifi Müdürü Mehmet Ali Başak, İpsala TB Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Girgin, Keşan TMO (Toprak Mahsulleri Ofisi) Keşan Ajans Amiri Ali Gücüyeter ve çok sayıda üye katıldı.

Keşan TB Meclis Başkanı Necmi Kaymaz ve Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Yörük ile Meclis üyeleri, yemeğe katılanları kapıda karşılamasının ardından, Necmi Kaymaz, tarafından açış konuşması yapıldı.

Keşan TB olarak her yıl düzenlemeye özen gösterdikleri hasat sezonu öncesi geleneksel dayanışma yemeğine katılan herkese “Hoş geldiniz” diyerek söze başlayan Kaymaz, “Bu hasat öncesi yemeği düzenleme amacımız, Türkiye’deki diğer bölgelerde yapılan hasadın, üründeki verimliliğini, kalitesinin neler olduğunu burada sizlere arkadaşlarımız slâyt şeklinde gösterecekler. Dünyadaki ve Türkiye’deki stoklar ne durumda, üretimlerimiz neler bunla ilgili gerekli bilgileri verecekler. Keşan Ticaret Borsası Meclisi’ndeki arkadaşlarım adına katılımlarınızdan ötürü özellikle siz değerli üyelerimize teşekkür ediyorum. Hasat öncesi Meclis olarak tüm üye ve üreticilere bereketi bol bir harman diliyoruz.” şeklinde konuştu.

LOKASYONLARA ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİKLER OLDUĞU BELİRTİLDİ

Kaymaz’dan sonra, Keşan TB tarafından hazırlanan ve 2016 yılı hasat sezonu buğday piyasası değerlendirmesi, slâyt sunumu eşliğinde katılımcılara aktarıldı. Sunuma göre; ülke genelinde Ekim 2015- 31 Mart 2016 tarihleri arasındaki dönemde uzun yıllar ortalamasına göre %3.6 daha düşük yağış alındığı bildirildi. Bu dönemdeki yağış miktarının uzun yıllar ortalamasına göre durumu bölgelere göre, bazı bölgelerde ise bölge içinde lokasyonlara önemli değişiklikler olduğu belirtildi. Marmara Bölgesi’nde, bu dönemde uzun yıllar ortalaması düzeyinde, Karadeniz ve Doğu Anadolu bölgelerinde ise uzun yıllar ortalamasının oldukça üzerinde kümülatif yağışlar alındığı ifade edildiği sunumda, bu verilere göre Marmara Bölgesi’nde uzun yıllar düzeyinde üretimlerin beklendiğine yer verildi. 

BİLGİ DÜZEYİNDEKİ GELİŞMENİN AÇIK SONUCUDUR

Ülkede uzun yıllar buğday ekim alanı ortalamasının 7,8 milyon hektar olduğunun aktarıldığı sunumda, “Üretim ortalaması ise 20,355 milyon ton olarak kabul edilmiştir. Ülkemizde 10 yıl önce buğday ekim alanı 9 milyon hektarın üzerinde ve 16-18 milyon ton üretim gerçekleşmekte iken, günümüzde eki alanı 8 milyon hektarın altına düşmesine rağmen, üretim 19-23 milyon ton düzeylerinde gerçekleşmektedir. Bu durum, verim artışının boyutunu gösterirken, desteklemelerin hedefine ulaşmasının, tarım tekniğindeki, üreticinin bilgi düzeyindeki gelişmenin açık sonucudur. Ancak ülkenin buğday üretiminin sürdürülebilir, stratejik konumu da dikkate alındığında, üretimin 19 milyon tonun üzerinde tutulması, bunun sağlanması için de buğday ekim alanının kritik eşik olan 8 milyon hektarın altına düşürülmemesi gerekmektedir. Şu anki buğday ekim alanı, bu kritik aşık civarındadır. Bunun altı sürdürülebilirlik ve stratejik konum açısından risk oluşturacaktır. Bu nedenle tüm kesimlerin buğday ekim alanlarının bu düzeyde tutulması ve aşağıya düşmemesi için çaba gösterilmesi gerekmektedir.” şeklinde belirtildi.

SON 3 YILDA ÜST ÜSTE REKOR ARTIŞLAR OLDU

Sunumda, karar alıcıların yeni destekleme modelleri ve teşvik yöntemlerini uygulamaya koymaları gerektiğinin de belirtilirken, şunlara dikkat çekildi:“Buna göre; ülke buğday üretiminin bundan sonraki süreçte ekstrem bir değişim olmadığı takdirde, uzun yollar ortalamasına göre %4,6 oranında azalarak, 19,413 milyon ton olarak gerçekleşebileceği öngörülmüştür. Dünya buğday üretiminde son 3 yılda üst üste rekor artışlar oldu. Buna göre; 170 milyon tondan, 188 milyon ton, 200 milyon ton ve 213 milyon tona yükseldi. 3 üretim sezonunda giderek düşen buğday ihracat fiyatları taban yaptı ve 2006/2007 üretim sezonu düzeylerine yaklaşarak, tonu 150-200 dolar bandına geriledi.”

DÜNYA STOKLARINDA GERİLEME ÖNGÖRÜLMEKTEDİR

Artan nüfusla birlikte gıda talebi olarak tüketim büyümesinin devam edecek gibi göründüğüne yer verilen sunumda, “Yeme katkı maddesi olarak kullanım, 2020-2021’e kadar yüksek kalması beklenmektedir. Büyük ihracatçılar dahil olmak üzere dünya stoklarda gerileme öngörülmektedir. Dünya ticaretinde ise Asya ve Afrika’nın talep miktarında bir büyüme beklenmektedir. dünya stoklarında net bir düşüş, stok kullanım oranlarında ise hissedilebilir bir daralma yaşanacaktır. 2015-2016’da, bir rekor yaşandıktan sonra, dünya stoklarında 2020-2021’e kadar 14 milyon ton kadar bir gerileme ile 195 milyon tona düşme görülecektir.” şeklinde ifade edildi.

SUNUMUN ARDINDAN, MEHMET ÖZCAN VE NURİ ÖZDER SÖZ ALDI

Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan, “Değerli üye ve üreticiler; öncelikle hasat sezonunuz hayırlı olsun. Bizler insanoğluyuz ve toprak bizim için çok değerlidir. Çeşitli bitkiler eker dikeriz ve onlardan ürün bekleriz. Bu ürünlerle ailemizi ve toplumuzu doyururuz. Bu geleneğin daim olmasını temenni ediyorum. Bu bir bereket kutlama törenidir. Hepinize hayırlı ve bol bereketli hasatlar diliyorum.” şeklinde konuşurken, Keşan Kaymakamı Nuri Özder de, “Hasat sezonunun hayırlı, uğurlu olmasını diliyorum. Bu geleneği yaşatan başta Borsa yöneticilerimiz olmak üzere katılan herkese teşekkür ediyorum. Bu birlikteliğin devam etmesini diliyorum. Hasadınız bol sezonunuz hayırlı olsun.” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından yemeğe geçildi