Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Toplantı Salonu’nda, saat 15.00’te başlayan ilk toplantıda Keşan TSO Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Helvacıoğlu’nun konuğu; Keşan Fırıncılar Derneği Başkanı Necmettin Baygül, dernek yönetim kurulu üyesi Yakup Balcı ve dernek sekreteri Nejat Çabuk oldu. Düzenlenen bu toplantıda, Keşan Fırıncılar Derneği’nin İstanbul’da katıldığı 9.Uluslararası Ekmek, Pasta Makineleri, Dondurma, Çikolata ve Teknolojileri Fuarı(IBATECH Fuarı) hakkında bilgilendirmelerde bulunuldu. Fuarın, 14-17 Nisan 2016 tarihleri arasında Yeşilköy İstanbul

CNR Expo’da gerçekleştirildiğini ifade eden Keşan TSO Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, “Keşan TSO ve Keşan Fırıncılar Derneği işbirliğinde katıldığımız etkinlik hakkında bilgi vermek için toplandık. İki yılda bir gerçekleştirilen fuarda katılımcılar, sektörün uluslararası alandaki konumunu ve geleceğini dünyanın lider markalarının en son ürünlerini yakından inceleme fırsatı yakaladı. 2014 yılında yaklaşık 64 bin ziyaretçiyi ağırlayan IBATECH Fuarı bu yıl da yoğun bir katılımcı oranına ulaştı. Günde 125 milyon ekmek üretilen Türkiye’de ekmek israfını önleyecek, üretimdeki hijyen ile tüketicisi fırın algısını değiştirecek teknolojileri fuarda katılımcılara sunuldu. Dört kıtadan ve 20 ülkeden sektör temsilcilerinin katıldığı fuara ilgi yoğun oldu ve 70 binin üzerinde katılımcıyı misafir etti.” dedi.

9. ULUSLARARASI EKMEK, PASTA MAKİNELERİ, DONDURMA, ÇİKOLATA VE TEKNOLOJİLERİ FUARI

Keşan Fırıncılar Derneği Başkanı Necmettin Baygül de katıldıkları fuar ile ilgili Keşan TSO adına başkan Helvacıoğlu’na teşekkür ederek şunları ifade etti: “14 fırıncı arkadaşımız 4 oda üyesi olmak üzere 18 kişi fuara katıldık. Keşan’daki tüm fırıncı arkadaşlarımızı buraya davet ettik. 14 kişiden katılım oldu. Bu fuarın Keşanlı arkadaşlarıma büyük katkı sağlayacağına inanıyorum. Dünya ve Türkiye’de fırıncılık sektörü teknolojik açıdan nasıl gelişmelere sahne oluyor; bunları görme fırsatı yakaladık. Keşanlı fırıncılar olarak buradaki teknolojik gelişmeleri şehrimize de kazandırma konusunda fikirlerimiz oluştu. Biz fırıncı arkadaşlarımızla beraber yine bu yolda mücadele etmeye devam edeceğiz. Bize destek olan Keşan Ticaret ve Sanayi Odası’na teşekkür ediyorum.”

 Baygül’ün sonrasında söz alan Keşan Fırıncılar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Yakup Balcı, “Katıldığımız fuarda ekmek dışında diğer unlu mamullerle ilgili büyük gelişmeler gördük. Bizim gibi yazlık yerlerde ticaret yapan insanların büyük sıkıntısı sezonun kısa olması. Sezon kısa sürdüğü için bu yerlere büyük yatırım yapılmıyor. Bu fuarda teknolojik açıdan oldukça gelişmiş makineler gördük.” şeklinde konuştu.

7’NCİ AİLE İŞLETMELERİ KONGRESİ

Bu toplantının ardından Mali Müşavirler Muhasebeciler Birliği Derneği Keşan Şubesi’nin katıldığı 7’nci Aile İşletmeleri Kongresi hakkında da bir toplantı yapıldı. Toplantıya; Keşan TSO Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, Mali Müşavirler Muhasebeciler Birliği Derneği (MMMBD) Keşan Şubesi Başkanı Haluk Kaba, MMMBD Keşan Şubesi Tanıtım ve Medya Sorumlusu Ahmet Oğuz ve Stajyer Meslek Mensubu Adayı Onur Çoşkun katıldı. Toplantıda söz alan, Haluk Kaba, kongrede açılış konuşmalarını yapan katılımcılarının aile işletmelerinin temel sorunları ve çözüm önerileri hakkında bilgi verdiğini ifade ederek şunları söyledi: “Bu yılki kongrenin ana teması aile işletmelerinde aile anayasası ve kurumsallaşma önemi vurgulandı. Konuşmacıların tamamı aile işletmelerinin sorunlarının ve başarılarının öncelikle aile bireylerinin aileye has özel hazırlanan aile anayasasından geçtiği vurgusu yapıldı. Konuşmacılar bu konu ile ilgili başlarından geçen anılarını bizlere aktardılar. Ayrıca konferans sırasında Ersin Özince ile görüşme fırsatı bulduk. Kongre MMMB Derneği Keşan Şubesi olarak bizler için olumlu geçti. Aile işletmelerinin dünü, bugünü ve geleceği hakkında bilgi hazinemiz gelişti. Bu nedenle Keşan TSO Başkanımız Mustafa Helvacıoğlu’na çok teşekkür ediyoruz.”

Toplantıda konuşan Helvacıoğlu, “Önemli konuklar vardı. Önemli gelişmeler yaşandı. İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince’nin verdiği mesajlar var ve bunlar önemli mesajlardı. Bu organizasyona mali müşavirlerle katılmamızın sebebi de mali müşavirler bizim altyapımızdır. Ticaret odasının tüm üyelerinin birer muhasebecisi var ve biz her platformda onlarla beraber hareket ediyoruz. Bütün herkesin orada olmasını arzu ederdim.” şeklinde konuştu.

Yine aynı yerde son olarak, Muğla TSO’nun ev sahipliği yaptığı, Keşan TSO görevlileri tarafından Keşan Satır eti ile İpsala pirincinin tanıtıldığı Uluslararası Coğrafi İşaretler Sempozyumu hakkında bir toplantı yapıldı. Toplantıya Keşan TSO Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, Keşan TSO Yönetim Kurulu üyeleri Mustafa Yener, Yusuf Cemil Çakıcı, Keşan TSO Genel Sekreteri Erdem Başak, Keşan TSO Akreditasyon Sorumlusu Seda Havale katıldı.

İlk olarak konuşan Mustafa Helvacıoğlu, Muğla TSO ev sahipliğinde gerçekleştirilen Uluslararası Coğrafi İşaretler Sempozyumu’nda Tescilli İpsala Pirinci ve Keşan Satır Et’i tanıttıklarını belirterek “Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) ile Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı (YÜCİTA) işbirliğinde düzenlenen “Uluslararası Coğrafi İşaretler Sempozyumu” Muğla’da gerçekleştirildi. Sempozyumun onur konuğu Uluslararası Coğrafi İşaretler Ağı Organizasyonu (ORIGIN) Başkanı Fatima Amehri oldu. Ülke genelinden oda ve borsa temsilcilerinin de hazır bulunduğu sempozyuma Yönetim Kurulu Üyelerimiz Yusuf Cemil Çakıcı, Mustafa Yener ile Genel Sekreter Erdem Başak ve Akreditasyon Sorunlusu Seda Havale katıldı. Sempozyuma bunun yanı sıra, Muğla Valisi Amir Çiçek, Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar, Menteşe Kaymakamı Zeki Arslan, Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, Uluslararası Coğrafi İşaretler Ağı Organizasyonu (ORIGIN) Başkanı Fatima Amehri, YÜCİTA Başkanı Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu, daire müdürleri ve çok sayıda davetli katıldı.” dedi.

ULUSLARARASI COĞRAFİ İŞARETLER SEMPOZYUMU

Sonrasında söz alan Yusuf Cemil Çakıcı, “Muğla’da açtığımız stant büyük ilgi gördü. Muğla valimiz, Büyükşehir Belediye Başkanımız, Ticaret odası başkanlarımız hepsi ziyaret ettiler. Pirinçlerimizden onlara hediye ettik. Soframıza konulan her 3 tabaktan birinin İpsala pirinci olduğunu onlara hatırlattık. Satır etle alakalıda, coğrafi işaretimiz olduğunu için pirinç ile birlikte onunda tanıtımını yaptık. Broşürlerimizi dağıttık. Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden gelen misafirler. Özellikle bunların içinden birkaç tanesi Erzincan’dan, Erzurum’dan, Muğla’dan birçok toptan gıda işi yapan işletmeciler pirinç ile alakalı kimlerle ticaret yapabileceklerini sordular bizlere, bizde Kayıtlı olan bütün pirinç üreticilerimizin broşürlerini verdik. Bölgemiz için ticarette önemli adımlar atılabilecek bir sunum oldu. Değişik teklifler aldık. Kendi yöresel ürünleri ile bizim yöresel ürünlerimizi karşılıklı takas ederek ticaret yapmak isteyenler oldu. Faydalı bir sempozyumdu yöremiz adına hayırlı olsun.” şeklinde konuştu.

Son olarak söz alan Mustafa Yener, “Coğrafi işaretlerde, YÜCİTA başkanının bilimsel olarak açıklamış olduğu verilerde marka değeri olduktan sonra %30 bir artışın olduğunu söyledi. Türkiye’deki alınan bilimsel verilere göre dayandırıldığını ifade etti. İpsala pirinci için birebir görüşmemizde Uluslararası boyutta ve ülkemize tanıtıldığı zaman %30 daha fazla değer kazanılacağı belirtildi. Çalışmalarımızı yapacağız daha da katkı sağlayacağız.” ifadelerine yer verdi.