Keşan TSO (Ticaret ve Sanayi Odası) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, dün yaptığı açıklamada, trafiğin ticarete olan etkisi ve yakın zamanda araç trafiğine kapatılması planlanan İsmet İnönü Caddesi’yle ilgili değerlendirmelerde bulundu. 

Saat 12.00’de, Keşan TSO hizmet binasında başlayan açıklamada konuşan Helvacıoğlu, Keşan’ın önde gelen sorunlarından biri olan trafik konusunda herkesin kendi üzerine düşen görevi yapmak zorunda olduğunu vurgulayarak, sorunun herkesin elini taşın altına koyup, duyarlılık göstererek çözülebileceğinin altını çizdi.

BAŞTA EN BÜYÜK SORUNUMUZ TRAFİK

Mustafa Helvacıoğlu, Keşan’ın alışveriş anlamındaki vizyonunun değiştiğini ve yakın gelecekte alışveriş merkezi olma yolunda emin adımlar attığını ifade ederek, Keşan TSO, belediye ve emniyet müdürlüğü ile kanaat önderlerinin bir araya gelerek Keşan’ın alışveriş düzenine yeni boyutlar kazandırılmalı. El yordamıyla ‘Durum bakalım nasıl olacak’ modeli bence olmamalı. Keşan 360 derecelik ekseninde, yazın 1 milyon kış nüfusuyla da 750 bin nüfusa hizmet ediyor. Son yıllardaki hızlı gelişmesini çarpık gelişmeye dönüştürmemeliyiz. Planlarımızı her kurum birlikte hareket ederek yeni Keşan’ı oluşturmalıyız. Başta en büyük sorunumuzun trafik olduğunu herkesin bildiğini düşünüyorum.” dedi. 

YAYALAŞMA NOKTALARI HIZLA ARTMALI

Şehir merkezindeki yayalaşma noktalarının hızla artması gerekliliğine inandığını dile getiren Helvacıoğlu, şunları söyledi: “Bu konuda uygulamadaki tek yetkili kurumun Keşan Belediyesi olduğunu hepimiz biliyoruz. Biz de Keşan Belediyesi’ne kurum olarak destek çıkmalıyız. Paşayiğit Caddesi’nin tek yön, İsmet İnönü Caddesi’nin trafiğe kapanacak olması olumlu bir başlangıç olarak değerlendiriyoruz. Keşan’da 30 bin aracın kayıtlı olduğu ve şehir merkezine 5 bin aracın da günübirlik olarak geldiğini düşünürsek, 35 bin aracın Keşan trafiğinde günlük yaşamın içerisinde olduğunu düşünüyorum.”

OTOPARKLAR ÇOĞALTILMALI, YAYALAŞTIRMA OLUŞTURULMALI

Mustafa Helvacıoğlu, merkezde park halinde bulunan araçlardan % 70’inin esnafa ait olduğunu kaydederek, “Sabah işine gelen memurumuz, tüccarımız, bankacımız, esnafımız ve diğer çalışanların araçların dükkanların önlerinde ve hatta ana yol arterlerinde park ettiğini görüyoruz. O zaman kendi ayağımıza kurşun sıkıyoruz. İşte şehir merkezinde bulunan ve ‘Ne olacak bu Keşan’ın trafik sorunu’ diyen kişiler, önce kendileri duyarlılık gösterip araçlarını yol üzerlerine park etmemelidir ki Keşan’ın trafik sorununa bir nebze katkı sağlamalı. Trafiğin ve yayalaşmanın düzenli olduğu yerleşim birimlerinde ekonominin çok daha canlı olduğunu görüyoruz. O halde Amerika’yı keşfetmeye gerek yok. Bizim çok acilen çarşı merkezinde, otoparkların çoğaltılması, tek yön uygulamalarının başlatılması ve yayalaşmanın oluşturulmasıyla, kentin değerinin artacağına ve işlerin bir o kadar daha çok artacağına inanıyorum.” şeklinde konuştu.

PAZARYERİNİN OTOPARKI YETMEYECEK

Pazaryeri projesinin tamamlanmasının ardından, Keşan’ın otopark sorunun büyük ölçüde çözümüne kavuşacağını belirten Helvacıoğlu, ancak bunun da yeterli olamayacağı, daha çok park alanına ihtiyaç duyulacağını ifade etti.

YENİ DÜZENLENMELER, TİCARETİN DE DURAKLARINI DEĞİŞTİRECEK

Mustafa Helkvacıoğlu, son olarak gazetecilerin yönelttiği, “Duble yollardaki kavşak düzenlemelerinin Keşan ekonomisine ne gibi etkisi olur?” şeklindeki soruya cevap vererek, şunları kayıt düştü: “Yenimuhacir’den başlayan ve Gelibolu yoluna kadar olan bölümdeki kavşaklardaki yeni düzenlenmeler, ticaretin de duraklarını değiştirecek diye düşünüyorum. Şöyle ki kavşakların hızlı geçişi sağlayacağı bir sonuç ortaya çıkacak. 2012’deki Karayolları’nın verilerine göre bir yıl da İstanbul istikametinden Keşan’a 13 milyon 500 bin aracın geçtiği doğrulandı. Bu kadar araç Keşan’ın çevresinden geçiyor ve biz bu araçlara sadece bakıyoruz. İnanın bu araçlara sadece bir şişe su satma yolları aransa, Keşan’da vergi sıralamasında ilk 100’e girilir. Bu zenginliğin farkına varmamız gerekiyor. Yol üzerinde yeni alışveriş durakları oluşturulması gerekiyor. Yeni kavşakların yapılması Keşan’a vizyon, yol üzerlerine yeni alışveriş merkezlerinin oluşturulması da bölgeye prestij kazandıracak. Ancak, esnafımız da bu yeni düzenlemeye karşı gardını alması ve hazırlık yapması gerekiyor. İşler durgun değil, sadece yeni döneme ayak uydurmak zorundayız.”