Keşan TSO (Ticaret ve Sanayi Odası) yöneticileri, geçen hafta sonu gerçekleştirdiklerini bildirdiğimiz iş gezisinden dönerek, dün yaptıkları basın toplantısı ile Eskişehir ve Kütahya ziyaretlerini değerlendirdi.

Keşan TSO Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen ve saat 15.00 sıralarında başlayan toplantıya, KTSO Meclis Başkanı Yüksel Alioğlu, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Selahaddin Uyulgan, Meclis Üyesi Murat Arıkan ve Yönetim Kurulu Üyesi Kadir Mutaf katıldı.

ALİOĞLU, İZLENİMLERİNİ 4 MADDEDE TOPLADI

İlk olarak konuşan Yüksel Alioğlu, üniversitelere devletin sağladığı katkıların büyük olduğunu ifade ederek, değerlendirmelerini dört madde halinde topladı. Alioğlu şöyle dedi: “İnşallah bizim yüksekokulumuz da Keşan’a aynı katkıları sağlayacaktır. Yeni yapılan Trakya Üniversitesi Sağlık Yüksek Okulu ile bizde de inşallah böyle bir üniversite topluluğu oluşur. İkincisi, Eskişehir Sanayi Odası’nda da, Kütahya Sanayi ve Ticaret Odası’nda da işadamlarının birbirine verdiği desteği gördük. Birbirini hiç aşağıya çekmeden, büyük bir şevkle, memlekete fayda sağlamak ve yatırımcıyı bölgeye çekmek için gayret gösterdiklerini gördük. Üçüncü olarak şehircilik anlamında yerel yönetimlerin peyzaj çalışmaları müthiş etkileyici. Şehirler çok güzel ve temiz. Kurumlarla ortak çalışmaları, proje üretmeleri, şehirlerini mükemmel hale getirmelerini sağlamış. Dördüncüsü ve bize olması da mümkün olan eleman yetiştirmek için kendi içlerinde kaynak eğitim merkezi diye bir şey açmış oda. Bunların bizde de olması gerektiğini düşünüyorum. Bizde de özellikle hizmet sektöründe, garson, tezgahtar olsun özellikle inşaat sektöründe büyük eksiğimiz var. Bizde de hiç olmazsa dumansız sanayinin yani turizmin daha ileri seviyede olması gerekli.” dedi.    

ARIKAN: MODERN TİCARET YÜZÜ VE İLERİ SANAYİ YATIRIMLARI BİZİ ETKİLEDİ

Daha sonra konuşan Murat Arıkan ise gerçekleştirilen programla ilgili ayrıntı vererek, şunları söyledi: “Gezimizin 1. gününde Eskişehir Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı, meclis üyeleri ve Genç Girişimciler Başkanı ile başkan yardımcıları tarafından karşılanarak Eskişehir Sanayi Odası çalışmaları  ve oda üyeleri konusunda ve ayrıca Eskişehir’in ticari hayatı ile ilgili detaylı bilgiler aldık. Ardından Eski Edirne KOSGEB İl Müdürü Ali Vasfi Eskicioğlu’nun katılımlarıyla öğle yemeği sırasında kendisi üyelerimize KOSGEB yatırımları ile son hibe destekleri ve kredileri konusunda bilgilendirmelerde bulundu. Daha sonra bulunduğu bölgenin en büyük organize sanayi alanı olan Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi’ni gezdik. Eskişehir OSB’nin ve Türkiye’nin en önemli firmalarından olan SARAR Giyim A.Ş. ziyaretimiz gerçekleşti. Ziyaret sırasında SARAR Giyim A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Cemalettin Sarar bizzat bizleri ağırladı ve işletmesi, sektörü ve Türkiye ekonomisi hakkında son derece önemli bilgileri oldukça sıcak bir ortamda ekibimiz ile paylaştı.
Aynı zamanda SARAR Giyim A.Ş.’nin dünya markası olma yolundaki serüvenini ve hikayesini bizlerle paylaşan Sayın Cemalettin Sarar’ı bizler de bölgemize yatırıma davet ederek kendisine bölgemizin nimetlerinden bahsettik. Eskişehir’in modern ticaret yüzü ve ileri sanayi yatırımları bizi ve programa katılan üyelerimizi son derece olumlu etkiledi.”

“KÜTAHYA OSB, TEKNOLOJİ VE İŞGÜCÜ MODELLERİ BİZE ÖRNEK OLACAK”

Daha sonra Kütahya izlenimlerini anlatan Arıkan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Programımızın ikinci günü Kütahya’da, Kütahya TSO ziyareti ile başladı. Ziyaret sırasında Kütahya TSO Meclis Başkanı, Yönetim Kurulu Üyeleri ve Meclis Üyeleri ile TÜGİK Başkanı ve aynı zamanda Güral Porselen A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Erkan Güral’ın katılımları il gerçekleşti. Birlikte yenilen tanışma yemeğinin ardından iş adamalarımız ile Kütahyalı iş adamları sektör eşleştirme toplantısında biraraya geldi. İş adamlarımız eşleştirmeli sektör toplantısında bölgemizin ihracat potansiyelini arttırmaya, Kütahya’da üretilen ürünlerin yapılacak işbirlikleri ile Avrupa’ya satılmasında köprü görevi görmek istediklerini dile getirdi. Kütahya programımızın ikinci bölümünde ise otomotiv sektörünün önemli firması KROSS Otomotiv Kütahya’nın ve ülkemizin önde gelen işletmelerimizin Kütahya Seramik ve Güral Porselen fabrikalarını ziyaret ettik. Üretimleri, teknolojileri ve tüm prosesleri hakkında detaylı ve kapsamlı bilgiler edindik. Kütahya Organize Sanayi Bölgesinde kullanılan teknoloji, oluşturulan iş gücü modellerinin, bizlere ve programa katılan üyelerimize örnek olacağı düşünmekteyiz.”

“ÖĞRENCİLERİN, ANADOLU ŞEHİRLERİNE YAPTIĞI KATKI MÜTHİŞ”

Murat Arıkan, sözlerinin sonunda üniversite öğrencilerinin şehirlerin ekonomisine katkılarını vurgulayarak şöyle dedi: “Kütahya, şehir hayatı ve şehir yapısı, sanayisi ve ticari hareketliliği bizlere iki noktayı işaret ediyor; Birincisi Dumlupınar Üniversite’nde öğrenci sayısı 45 bin, Kütahya şehir merkezi öğrenci sayısı 35 bin. Öğrenci hayatı ve yaşamının, Anadolu’da ve Kütahya benzeri şehirlerde ticarete yaptığı katkı müthiş. Şehir bu nimetlerden oldukça yararlanmış durumda. Diğer önemli nokta ise Organize Sanayi Bölgesi. Üç vardiyada 7 gün 24 saat, 365 günün neredeyse tamamı çalışan, hep üreten tesisler sayesinde oluşturulan istihdam gücü ile bölgenin işsizliği %0’lar düzeyine getirilmiştir. Bununla beraber alım gücü ve halkın zenginleşmesi aynı paralelde artmaktadır.”

MUTAF: ÖĞRENCİ KOMİTEMİZ TAKDİR TOPLADI, ÖRNEK OLDU

Son olarak konuşan Kadir Mutaf ise ziyaretlerde bölge ile KTSO’yu tanıtmaya çalıştıklarını dile getirerek, “KTSO olarak yaptığımız çalışmaları, bölgemizin değerlerinı ve bölgemize yapılabilecek yatırım imkanlarını görüşmeler esnasında Eskişehirli ve Kütahyalı işadamlarına ve kurum yöneticilerine aktardık. Yapmış olduğumuz görüşmelerde, odamızın yöresel ürünlerimizi markalaştırma çalışmalarından, özellikle Keşan Satır Et, İpsala Pirinci ve Siğilli Bamyası’nı markalaştırma çalışmaları ve bu ürünlere coğrafi işaret alma girişimlerimizin ne kadar isabetli ve faydalı çalışmalar olduğu, bölgemiz adına ne kadar önem arz ettiği ve bu tip girişimlerimizi arttırmamız gerektiği sonucu bir kez daha teyit edilmiş oldu. KTSO olarak bölgemiz adına takdir aldığımız diğer bir konu da KTSO olarak çok önem verdiğimiz Öğrenci Komitesi oldu. Türkiye’de bir ilk olan 14 kişilik öğrenci komitemizde Yusuf Çapraz Uygulamalı Bilimler öğrencisi Ayhan Ümit’in de heyetimiz arasında olması işadamları ve kurum yöneticileri tarafından büyük takdir topladı.” şeklinde konuştu.