HABER MERKEZİ

Keşan TSO (Keşan Ticaret ve Sanayi Odası) Yönetimi, özellikle sahte ve taklit ürünler konusunda artan denetimler nedeniyle, etiket, tarife ve fiyat listelerinde bulunması zorunlu hususlar ile ilgili mağduriyet yaşanmaması için üye işyerlerinin dikkatini çekti.

Fiyat Etiketi Yönetmeliği’nin “Etiket bulundurma zorunluluğu” başlıklı 5’inci maddesinde yapılan düzenleme ile perakende olarak satışa sunulan mal veya hizmetlere ilişkin etiket, tarife ve fiyat listelerinde, malın üretim yeri, ayırıcı özelliği, tüm vergiler dahil satış fiyatı ve birim fiyatının belirtilmesi zorunlu hale gelmişti.

Resmi Gazete’de yayımlanarak, 3/10/2018 tarihinde yürürlüğe giren düzenleme ile etiket ve listelerde bulunması zorunlu bilgilere; malın satış fiyatı ve birim fiyatının uygulanmaya başladığı tarih ile üretim yeri Türkiye olan mallar için, Bakanlıkça tespit ve ilan edilen şekil, logo veya işaret hususları da eklendi.

Keşan TSO Yönetimi konu ile ilgili üye işyerlerinin ve bölge esnafının mağduriyet yaşamamaları için tüketicilere yönelik mal satışlarında, ürünün ülkemizde üretildiğini göstermek üzere tüketicilerin dikkatini ilk bakışta çekecek nitelikte hazırlanan “YERLİ ÜRETİM” logosunun ve detaylı etiketin zorunlu kullanımına dikkat çekti.

Üretimi Türkiye’de yapılan ürünlerin etiket, tarife ve fiyat listelerinde kullanılması zorunlu “YERLİ ÜRETİM” logosunun Bakanlıkça belirlenmiş şekline ve kullanımında dikkat edilmesi gereken hususlara da değinen Keşan TSO Yönetimi, özellikle sahte ve taklit ürünler konusunda denetimlerin artması ile birlikte üye işyerlerinin ve bölge esnafının mağduriyet yaşamamaları için konuya hassasiyet göstermelerini istedi.

Keşan TSO’dan yapılan açıklamada, “YERLİ ÜRETİM” logosunun Türkiye’de üretilen tüm ürünlerin etiketlerinde, tarife ve fiyat listelerinde kolaylıkla görünebilir ve okunabilir şekilde bulunmasının zorunlu olduğu, logonun da tüketicilerin rahatça görebileceği şekilde ve orijinal renklerinde yerleştirilmesi gerektiği vurgulandı.

Temel amacı “perakende olarak satışa sunulan mal ve hizmetlerin etiket, tarife ve fiyat listelerinin şekli, içeriği, kullanılmasıyla indirimli satışlara ilişkin usul ve esasları düzenlemek” olan yönetmelik ile tüketicilerin ekonomik çıkarlarının korunması ve eksiksiz olarak bilgilendirilmesi açısından önemli olduğu vurgulandı.

Yapılan denetimlere de dikkat çeken Keşan TSO Yönetimi, bu kapsamda 81 ilde ticaret il müdürlükleri aracılığıyla 6 bin 611 firmanın toplam 86 bin 282 ürününün denetlendiğini, 132 üretici firmadan ise bu yönde yazılı savunma talep edildiğini belirtti.

Vatandaşın da söz konusu denetim mekanizmasına dahil olduğuna dikkati çeken Keşan TSO Yönetimi, haksız fiyat artışı, eksik bilgili etiket, sahte ve taklit ürünler ile yerli üretim logosu bulunmayan ürünlerin şikayet bildirimi ile ilgili mobil uygulamanın yaklaşık 40 bin vatandaş tarafından indirildiği dile getirildi.