Keşan TSO (Ticaret ve Sanayi Odası) 8 Mart Dünya Kadınlar günü nedeniyle dün saat 9.30’da Çetin Otel’de bir kahvaltı düzenledi. Etkinliğe Keşan TSO Meclis Başkanı Yüksel Alioğlu, Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, Meclis Başkan Yardımcısı Sevtap Engin, Halk Bankası Müdürü Rukiye Ararat, bazı meclis üyeleri ve Kadın girişimciler katıldı.

KADININ OLMADIĞI HİÇBİR ŞEY GELİŞMİYOR

Toplantıda söz alan Mustafa Helvacıoğlu, İş ne olursa olsun içinde kadının olmadığı hiçbir şeyin gelişmediğini belirterek, “Konumuz 8 Mart Dünya Kadınlar Günü. İnsan hakları temelinde siyasi, ticari bilincin geliştirilmesi ile sosyal ve ekonomik başarıların kutlanmasına ayrılmış bir gün, dünya kadınlarının günü. 1921’den bugüne kutlanıyor, Birleşmiş Milletler tarafından da 1977’de kabul edilmiş bir gün. Kadının toplumsal hayatımızdaki yerinin daha da yükselmesi ve başarılarının toplumun refahına değer katması öncelikli amaçlarımızdan biridir. Ülkemiz nüfusunun yarısı kadındır. Nüfusun bu yarısı en az diğer yarısı gibi ekonomik hayata katkıda bulunmadıkça Türkiye’nin gelişmiş ülkelerle olan kalkınma yarışında tam başarıyı yakalaması düşünülemez. Bu itibarla, son yıllarda kadının istihdamını artırmaya yönelik proje ve programlar önem kazanmış, özellikle kadın girişimciliği konusunda kamu, sivil toplum ve özel sektör kuruluşları tarafından yürütülen program ve projelerde artışlar görülmüştür. Ancak bu program ve projelerin sürekliliğinin sağlanarak, bunların bütünlükçü bir bakışla devam ettirilmesi ve toplumun tüm kesimleri tarafından benimsenmesi gerekmektedir. İş dünyasında cinsiyet eşitliğinin sağlanması ve kadınların güçlendirilmesine yönelik çabalarda, özel sektörün öncü rol oynaması kaçınılmaz bir sorumluluktur. Zira özel sektörün desteği olmadan, kadının güçlendirilmesi ve bu kapsamda, ulusal ve küresel düzeyde sürdürülebilir kalkınmanın sağlanması mümkün değildir. İş ne olursa olsun içinde kadının olmadığı hiçbir şey gelişmiyor.” şeklinde konuştu.

GÜÇLÜYÜZ VE BAŞARABİLİRİZ

Daha sonra söz alan Sevtap Engin, “Türkiye nüfusunda kadınların oranının %50’lerin üzerinde olduğunu fakat bunun siyaset, yönetim ve üst düzey pozisyonlarda %14 ü geçmediğini kaydetti. Bir Kadın olarak bunu her ortamda dile getirdiğini söyleyen Engin, “ Bu sorunun toplumun sorunuymuş gibi görünürken bence kadının kendisinin ortaya çıkarttığı bir sorundur. Kadın birçok konuda yetinmeyi bilirken bu konuda bir adım geride olup diğer verilerle yetinebiliyor. Hepimizin akılların hırslarının önüne geçmesi gerekiyor, Kadın duygusal bir varlık, birçok rolü aynı anda sürdürebilen bir varlık, çok iyi mutfak ekonomisinden işletme ekonomisine kadar çok yetenekli olmuştur. Bence birbirimize bakmadan kendi içime bakmalı ve içimizdeki potansiyeli ortaya çıkarmalıyız. Erkeğin yanında olmak yetmemeli bize, yanında da olmak yetmemeli bize arkasındayız, %75 ile arkasındayız. Biz Türkiye’nin batısında belki bütün ülkenin ve dünyanın dikkatini çeken konumda olabiliriz. Ülkemizin diğer koşulları daha geleneksel yapıya sahip daha ataerkil durumda ama biz öyle değiliz. İş dünyasında gerçekten birçok kadın arkadaşım inanılmaz şeylere imza atıyor. Güçlüyüz ve başarabiliriz. Başarıyoruz ama yeterli değil daha fazla şeyler yapmalıyız.” dedi.

BİZİM HER ŞEYİ YAPMA GÜCÜMÜZ VAR

Sonrasında söz alan Rukiye Ararat, kadınları mecliste, ticaret odalarında her sahada görmek istediğini ifade ederek, “Bizim her şeyi yapma gücümüz var. Bir ev hanımı boyutunda bakarsak, Aynı zamanda muhasebecidir, Hasta bakıcıdır gerekirse kuru temizleme ütü yapar. Bunu biz ticareti hayata da taşıyabiliriz. Bu güç bizde, kendimize inanalım arkası zaten kendiliğinden gelecektir.” ifadelerine yer verdi. Kahvaltı, kadın girişimcilerin kendi başarılarından bahsetmeleri ve karşılıklı sohbetle sonra erdi.