Keşan TSO (Ticaret ve Sanayi Odası) Sigortacılar Komitesi Başkanı Sedat Yılmaz, dün yaptığı açıklamada, aracın kusurlu olarak üçüncü şahıslara verdiği zararları karşılayan trafik sigortasında 1 Haziran itibariyle yeni şartların geçerli olduğunu bildirdi.   

Yeni düzenleme hakkında bilgi veren Yılmaz, “Buna göre teminat türlerine getirilen belirli standartlara göre genel şartlar dahilinde sigorta teminat türleri, maddi zararlar, sağlık giderleri, sürekli sakatlık ve destekten yoksun kalma (ölüm) olarak belirlendi. Maddi zararlar teminatı ile hak sahibinin genel şartta tanımlanan ve zarar gören aracında meydana gelen maddi zararları karşılanırken, talep edilmesi halinde değer kaybı ile ilgili giderler de ilgili branşta ruhsat sahibi eksperler tarafından tespiti yapılmak şartıyla teminata dahil edildi. Sağlık giderleri teminatı sayesinde üçüncü kişinin trafik kazası sonucu bedenen gördüğü zararlar, protez organ bedelleri de dahil olmak üzere gerekli tüm tedavi giderleri teminat altına alınacak.” dedi.  

TÜRKİYE HAYAT TABLOSU’NA GÖRE HESAPLANACAK

Sedat Yılmaz, kaza nedeniyle sakat kalan kişinin tedavi süresince gerekli olan bakıcı giderleri, tedaviyle ilgili tüm masraflar ve trafik kazası sebebiyle çalışma gücünü yitirmesinden kaynaklı giderlerin, sağlık gideri teminatına dahil olacağına değinerek, şunları söyledi: “Sürekli sakatlık teminatı kapsamında ise üçüncü kişinin sürekli sakatlığı halinde ileride karşılaşacağı maddi zararlar karşılanacak. Kaza sebebiyle mağdurun sürekli sakatlık durumu yetkili bir hastaneden alınan raporla belgelendikten sonra ortaya çıkan bakıcı giderleri de bu teminat dahilinde değerlendirilecek. Destekten yoksun kalma (ölüm) teminatı ile de üçüncü kişinin vefatı halinde ölenin desteğinden yoksun kalanların zararlarını karşılamak üzere tazminat verilecek. Trafik kazası sonucu hayatını kaybedenlerin yakınlarına ödenecek vefat tazminatının hesaplanmasına belli standart getirilecek. Artık ödenecek tazminat mahkeme sonucuna ve kişiye göre değişmeyecek. 1 Haziran 2015 tarihinden itibaren vefat tazminatları Hazine’nin hazırladığı Türkiye Hayat Tablosu’na göre hesaplanacak.”

KISMİ ONARIMLARDA SİGORTA ŞİRKETİ YEDEK PARÇA TEMİN EDEBİLECEK

Sigorta teminatı dışında kalan durumlara da düzenleme getirildiğini kaydeden Yılmaz, Terör eylemlerinde kullanılan araçların neden olduğu zararlar sigortadan karşılanmayacak. Motorlu araç kazalarından dolayı toprak, yeraltı suları, iç sular, deniz ve havanın kirlenmesi ve biyolojik çeşitlilik gibi doğal yaşama zarar veren çevresel faktörlere bağlı tazminat talepler karşılanmayacak. Manevi tazminat talepleri, hak sahibinin kendi kusuruna denk gelen tazminat talepleri, ilgililerin sorumluluk riski kapsamında olmayan tazminat talepleri, gelir kaybı, kar kaybı, iş durması ve kira mahrumiyeti gibi dolaylı zararlar nedeniyle yöneltilen tazminat talepleri temin dışında kalacak.” şeklinde konuştu.

EŞDEĞER YEDEK PARÇA KULLANILABİLECEK

Sedat Yılmaz, önemli değişikliklerden birinin de hasarlı araçların onarımında eşdeğer yedek parça kullanılmasına yönelik yapıldığını dile getirerek, şunları söyledi: “Sigorta şirketleri 1 Haziran’dan itibaren artık hasarlı araçların onarımında, eşdeğer yedek parça kullanabilecek. Kaza tarihine göre 3 yaşını aşmayan motorlu araçlarda hasar gören parçanın onarımı yapılamıyorsa, öncelikle orijinal yedek parça, orijinal parçanın bulunamaması halinde eşdeğer parça kullanılacak. Sigortalı aracını istediği serviste tamir ettirebilecek. Sigorta şirketinin onayı dışında orijinal parça ile onarım yapıldığında şirket sorumlu olmayacak. Sigortacının sorumluluğu, eşdeğer veya ömrünü tamamlamış araçlar mevzuatı kapsamındaki araçlardan elde edilen orijinal parça bedeli ile sınırlı olacak. Kısmi onarımlarda sigorta şirketi yedek parça temin edebilecek. Yeni düzenlemede uzun süredir tartışılan alkollü araç kullanımına da değinildi. Buna göre, yasal sınırın üzerinde alkollü araç kullanımı ve alkol kullanmaması gereken kişilerin alkollü kazaya karışması durumunda zorunlu trafik sigortası zarar görenin tazminatını öder ancak, sigortalıya rücu etme hakkına sahip olacak.”