Keşan TSO, Keşan TB, İpsala TB, Edirne TSO ve KOSGEB işbirliğiyle Almanya’ya gerçekleştirilen fuar ve iş gezisi organizasyonuna katılan yaklaşık 50 iş adamı, iş gezisinden olumlu izlenimlerle döndü.

14 - 17 Kasım 2013 tarihleri arasında Almanya’nın Hannover kentinde düzenlenen “Agritechina Uluslararası Tarım, Hayvancılık ve Tarım Makineleri Fuarı ve İş Gezisi”ne katılan heyet yurda döndü. KOSGEB destekli olarak düzenlenen fuar ve iş gezisi iş adamları tarafından yoğun ilgi gördü.

Keşan Ticaret Borsası, Keşan Ticaret ve Sanayi Odası, İpsala Ticaret Borsası ve Edirne Ticaret ve Sanayi Odası ve KOSGEB (Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı) işbirliğiyle Almanya’ya gerçekleştirilen fuar ve iş gezisi organizasyonuna yaklaşık 50 iş adamı katıldı.

KOSGEB destekli olarak gerçekleştirilen organizasyon ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Keşan TSO Meclis Üyeleri Yusuf Cemil Çakıcı ve Aykut Boz, fuar ve iş gezisi organizasyonunun oldukça verimli geçtiğini ifade ederek şunları söyledi:

YUSUF CEMİL ÇAKICI; “ALMANYA’DA TÜRK İŞADAMLARI DERNEĞİ İLE BÖLGESEL İŞ BİRLİKLERİ KONUŞULDU”

Keşan TSO Meclis Üyesi Yusuf Cemil Çakıcı Almanya iş gezisi programı ile ilgili yaptığı değerlendirmede şunları söyledi: “Verimli bir iş gezisi programı geçirdik. Türkiye Cumhuriyeti Hamburg Başkonsolosluk Ticaret Ateşi Sayın Baybers Erdem'in katılımıyla Hamle Türk İşadamları Derneğinde bir toplantı gerçekleştirdik. Almanya'da Ticaret Hayatı, Üretim ve Pazarlama, Türk Girişimciliğinin gurur verici yatırımları hakkında konuştuk. Burada iş adamlarıyla ikili görüşmeler yaptık. Türkiye Cumhuriyeti Hannover Başkonsolosluk Ticaret Ateşesi Kudret Ceran ile Hannover Ticaret ve Sanayi Odasın’da Türkiye yetkilisi Reinhard Wagner ile beraber bir toplantı gerçekleştirdik. 47 ülkeden yaklaşık 3 Bin katılımcı firmanın bulunduğu, yurtdışından 450 Bin ziyaretçinin gezdiği Dünya’nın en büyük tarım ve hayvancılık fuarı olarak kabul edilen Agritechnica Tarım ve hayvancılık fuarını gezerek müthiş izlenimler edindik. İlgili tüm kurum ve kuruluşlar, yenilikleri üreticiye ve çiftçiye aktarmalı.”

AYKUT BOZ; “AVRUPA’NIN EN BÜYÜK TARIM VE HAYVANCILIK FUARI”

Keşan TSO Meclis Üyesi Aykut Boz da yaptığı değerlendirmede, Almanya’da düzenlenen fuarın, Avrupa’nın en büyük tarım ve hayvancılık fuarı olduğunu hatırlatarak şunları kaydetti; “Üç günlük fuar ve iş gezisi organizasyonunda, yenidünya düzeninde artık tarım ve hayvancılığa oldukça önem verildiğini gördük. İnanılmaz büyük bir alanda  “Hannover Tarım, Hayvancılık ve Tarım Makinaları Fuarı”nda tarım ve hayvancılıkta teknolojinin ve diğer ürünlerin çok ileri düzeyde olduğunu gözlemledik. Ülkemizde ve Bölgemizde de teknolojiyi ve yenilikleri takip etme adına bu tür organizasyonlara katılmanın son derece faydalı olduğunu düşünüyoruz.”

Boz son olarak, “Oda Borsalar olarak düzenlediğimiz fuar ve iş gezilerine iş adamlarımızın ilgi göstermesi ve yoğun katılımı bölgemizde özellikle tarım, hayvancılık ve diğer sektörlere verilen önemin ileride olduğunu gösteriyor ve buda bizleri oldukça mutlu ediyor. Bölgemizde, ilgili bütün kurum ve kuruluşların, ekonomik anlamda birinci sırada olan tarım sektörü ile ilgili her türlü yeniliği üreticiye ve çiftçiye aktarması ve bu tür organizasyonları değerlendirmesi gerektiğine inanıyoruz.” dedi.

GÖKHAN KORUCU:

“SİSTEM FARKINI GÖRDÜK

Fuara katılan heyetin içinde yeralan Keşan Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi ve Basın Sorumlusu Gökhan Korucu da konuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

14 Kasım Perşembe günü Keşan’dan hareket ederek Hamgurg’a giden heyetin, Türkiye Cumhuriyeti Hamburg Başkonsolosluk Ticaret Ataşeliği’nin katılımıyla Almanya’nın önemli Türk STK’larından olan Hamle Türk İşadamları Derneği’nde toplantıya katılarak karşılıklı görüş alışverişinde bulunduklarını ifade eden Korucu, “Bu toplantıda dikkatimizi çeken Almanya’daki ticari kurallar ve normlar ile yatırım şartlarının ülkemizle olan farklılıklarının olduğu. Bilhassa ticari hayatta satılan malların en az %85’inin sigortalı olma zorunluluğu ve kambiyo senetlerinin ticari hayatta hemen hemen hiç kullanılmaması, ticari hayatında hatalı davranan tacirlerin yaptırımlar vasıtasıyla ticari hayattan uzaklaştırıldığı bir sistemin yaratılmış olması oldu.” dedi.

Ertesi gün Türkiye Cumhuriyeti Hannover Başkonsolosluk Ticaret Ataşeliği ile Hannover Ticaret ve Sanayi Odasında Orta Doğu, Orta Avrupa ve Türkiye yetkilisi Reinhard Wagner ile beraber bir toplantı gerçekleştirdiklerini ve Orta Doğuda yaşanan ekonomik ve siyasi gelişmeler ile bunların Batı Avrupa’dan görünümü hakkında bilgi alışverişi ve karşılıklı istişarelerde bulunulduğu söyleyen Korucu, Hannover Ticaret ve Sanayi Odası’nın 150 bin üyesi olduğu ve üyelerine hizmet olarak mesleki eğitimlere önem verdikleri, kalifiye eleman yetiştirme konusunda yoğun çalışmaları olduğu, mesleki örgütlerle ilgili tüm veri tabanına hakim olduklarını, yatırımcı adaylarına yatırımları konusunda danışmanlık yaptıkları ve yol haritası belirlemeleri konusunda bilgi paylaşımında bulunulduğu belirtti.     

Toplantı sonrası 47 ülkeden yaklaşık 2 bin 900 katılımcı firmanın bulunduğu Almanya dışından da 450 bin ziyaretçinin gezdiği dünyanın en büyük tarım ve hayvancılık fuarı olarak kabul edilen Agritechnica Tarım ve Hayvancılık Fuarını gezdiklerini belirten Korucu, gezinin devamında Avrupa’nın ikinci büyük limanı olan Hamburg Limanı, 180 büyük baş hayvanlık süt işlemesi olan Milchhof Reitbrook çiftliğini ziyaret ettiklerini ve 17 Kasım Pazar günü yurda döndüklerini söyledi.