AYŞİN SEÇİL GEZER

Dün, saat 13.30 sıralarında gerçekleşen toplantıya;  Keşan TSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa İşçimen, Meclis Üyesi Turgay Akıncıoğlu, 2. Komite Başkanı Selçuk Ataklı, 12. Grup Komite Başkanı Volkan Uğurlu katıldı.

Toplantıda ilk olarak konuşan İşçimen şunları kaydetti : “Bizce çok yararlı bir gezi oldu. Yakınımızdaki Balkan ticareti hakkında da bilgi sahibi olduk. Gezinin ilk günü Üsküp’te ağırlandık. Üsküp’te bir toplantı yapıp, bölge sorunları hakkında konuştuk. Özellikle son yıllarda Makedonya’da yaşanan beyin göçünden bahsettik. Beyin göçüyle birlikte Makedonya’da yeni bir yapılandırma olduğundan, bu nedenle önümüzdeki dönemde hükümet değişikliğinden de kaynaklanan yeni yılda açıklanacak olan teşrif paketlerinin bize de ulaştırılacağı konusunda destek aldık. Serbest bölge çalışmaları ile ilgili görüşmelerimiz oldu. Makedonyaesasında aç bir pazar. Fakat 2 milyon nüfuslu bir ülkede işsizlik oranı yüzde 36’lara kadar ulaşan bir yer. Bunun dışında hayvancılık, süt ürünleri, sağlık sektörlerinde açıklar olduğunu tespit ettik. Bu konularda yatırımcılara açık olduklarını söylediler. Turizm de bölgede yeni yeni yapılanmalar var. Ayrıca öğrenci popülasyonunda müthiş bir artış var. 20 binin üzerinde Türk öğrencinin Üsküp’te yaşadığını öğrendik. Avrupa Birliği’ne açılmak için güzel bir yer. Özellikle serbest bölgenin olması, işçilik maliyetlerinin düşük olması Türk yatırımcılara cazip gelecek bazı faktörler. Bölge ataşemizden neler yapabileceğini ve prosedürlerle ilgili bilgi alışverişinde bulunduk. Sürekli iletişim halinde olmamız gerektiği kanaatine vardık. Buradan Prizren’e geçtik. Sanki Türkiye’deymişiz gibi hissettik. Prizren’de çocuklar 5 yaşına kadar Türkçe öğreniyormuş. Prizren’de yaşayanların yüzde 90’ı Arnavut. Yüzde 10’u Türk. Turizm açısından da baktığımızda çok güzel bir ambiyans var. Tamamen doğal yaşıyorlar. Prizren’de yaptığımız istişarelerde süt ürünleri, hizmet sektörü ve 2. El araç piyasasının çok yoğun olduğunu öğrendik. Kosova Ticaret Odası’nın 18 bin 540 üyesi var. Müthiş bir rakam.  Orada bazı derneklerde Ticaret Odasıyla birlikte hareket ediyor. Bizdeki en büyük sıkıntı olan mesleki eğitimle ilgili görüştük. Görüşmelerden çok memnun kaldık. Verimli bir gezi ve görüşmeler oldu.”

İŞSİZLİĞİ AZALTMAK İÇİN MESLEK OKULLARINA YÖNELİYORLAR

Daha sonra söz alan Akıncıoğlu da“Oradaki sıcak karşılama bizi çok onurlandırdı. Gezi esnasında kendi sektörüm olan inşaat sektörünün olmazsa olmaz olduğunu gözlemledim. Son 6 yılda inşaat sektörüne harcanan paranın 7 milyar Euro olduğunu öğrendim. 1 Ocak itibari ile hükümetin her alanda işsizliği önleyici tedbirler alacaklarını söylediler. Türkiye’yi çok seviyorlar ve şöyle diyorlar ‘Türkiye nezle olursa biz ölürüz’.  Ekonomik anlamda da kendilerini diri tutmaya çalışıyorlar. İşsizliği azaltmak için meslek okullarına yöneliyorlar. ” dedi.

ALMANYA’NIN ARKA BAHÇESİ

Uğurlu ise “Kendi sektörümle ilgili gözlemlediğim 2. El araçlar çok uygun. Buranın Almanya’nın arka bahçesi olduğundan bahsettiler.  Bu bölgenin dünyanın her yerine yedek parça verdiğini öğrendik. Çok yerlere hitap ediyor. Üsküp’teki otobüslerin çift katlı olduğunu gördük ve bu otobüsleri Çin’in 25 yıllığına ücretsiz olarak verdiğini öğrendik. Karşılığında yedek parça alıyorlar.” ifadelerini kullandı.

GÜNLÜK 55 TON CİVARI SÜT İŞLİYORLAR

Son olarak söz alan Ataklı, “Gezi boyunca kendimiz hiç yabancı hissetmedik. Süt ve süt ürünleri, etle ilgili bir şeyler söylemek istiyorum. Üsküp’te süt üretimi çok fazla olmadığı için dışarıdaki ülkelerden alıyorlar. Türkiye’den Sütaş firması orada bir fabrika kurmuş. Süt üretimi konusunda çok sıkıntıdalar. Et fiyatları bizlere göre çok düşük, 5 Euro civarında. Prizren’de Abi isimli firma birçok sektörde faaliyet gösteriyor. Mandıraları var. Günlük 55 ton civarı süt işliyorlar. Kaymağı bizden farklı olarak tuzlu imal ediyorlar. Etin ucuz olmasından dolayı lokantalar çok fazla, köfteleri çok meşhur. Köfteye ‘kebap’ diyorlar. Sabah kahvaltılarında köfte yiyorlar. Çarşısı Uzunköprü’nün çarşısına çok benziyor. Uzunköprü’yle bir gönül bağları var. Birbirlerinin düğünlerine gidip geliyorlar.” dedi.