“Yayalaştırma, ticareti geliştirecek”

MURAT ARKAN

Keşan TSO (Ticaret ve Sanayi Odası) Keşan Belediyesi’nin yayalaştırma çalışması ilgili dün basın toplantısı düzenledi.  Saat 14.40 sıralarında başlayan basın açıklamasına Keşan TSO Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, Yönetim Kurulu Üyesi Kadir Mutaf ile Sigortacılar Komitesi üyeleri Mehmet Sedat Yılmaz, Cengiz Tanman ve Keşan Belediyesi Zabıta Müdürlüğünde görevli zabıtalar katıldı. İnönü Caddesi’nde düzenlenen basın açıklamasında Helvacıoğlu, trafiğe kapatılan cadde ve sokaklar ile ilgili yapılan yayalaştırma çalışmalarına Keşan TSO olarak destek verdiklerini söyledi.

Trafik akışının ve yaya dolaşımının yeniden düzenlemesinin kaçınılmaz olduğunu vurgulayan Helvacıoğlu, “Yayalaştırma projelerinin çevresel ve ticari anlamda bir iyileşme sağlayacağı düşüncesindeyiz. Yayalaştırma aynı zamanda ticareti destekleyici bir strateji olarak ön plana çıkmaktadır. Sürekli ifade ettiğimiz gibi; trafiğin, alışverişin yoğun olarak yaşandığı şehir merkezinden uzaklaştırılması sürecinde önemli bir rol oynamaktadır. Çevre kalitesi ve ticaretin artması açısından oldukça önemli olan trafik sorunu, araçların verdiği genel rahatsızlık, araç gürültüsü, hava ve sokak kirliliği ile şehir ticaretine olumsuz etkileri gibi faktörler sorunu önemli bir noktaya taşımıştır. Trafik akışının yaya dolaşımının yoğun olduğu alanlarda yeniden düzenlenmesi kaçınılmazdı. Cadde ve sokakların trafiğe kapatılması ve sadece yayaların kullanımına açılmasının önemini kavramak ile birlikte bazı çekinceleri de beraberinde getirebilir. Bu kapsamda en büyük çekincelerden biri de işletmelerimizin ve esnafımızın nakliye konusunda yaşanması muhtemel sorunlarıdır. Belirli saatlerde yükleme metotlarıyla bu konunun da bir düzene gireceğinden hiç şüphemiz yok.” dedi.

PROJENİN TAMAMLANMASIYLA AÇIK AVM OLACAĞIZ

Uygulamaya başlanılan projenin kısa zamanda etkisini göstereceğini belirten Helvacıoğlu, “Belirli cadde ve sokakların trafiğe kapatılmasıyla birlikte uygulandığı alanda yoğunluğu arttırması, ticari anlamda kesin neticeler verecektir. Projenin kademeli olarak uygulanmasıyla esnafımıza daha da fayda getireceğini düşünüyoruz. Düşüncemiz şudur ki; her platformda da dile getirdiğimiz gibi, Keşan’da da tüm güzergâh üzerinde trafik ile yaya etkileşimi bütünleşmiş bir şekilde tasarlanmalıdır. Toptancı esnafımızın ürün dağıtımlarında yaşadığı zorluklar ortaya çıkmaktadır. Kademeli geçiş uygulaması bu yüzden önem arz etmektedir. Giriş ve çıkış saatleri, o caddedeki esnaflarımızın ve işletmelerimizin talepleri dikkate alınarak lokal biçimde uygulanması gerekmektedir. Yüksek kapasiteli otopark alanlarının oluşturulması ve bu otoparkların yaya yoğunluğunun olduğu ve şehir merkezine yakın vatandaşların rahatlıkla alışverişlerini engellemeyen alanlarda olması oldukça önemli bir konu. Tabi burada önemli olan yüksek kapasiteli otoparkların makul fiyatlandırma ile kontrol edilmesidir. Fiyatlandırmanın talebe göre planlanması da oldukça önemli bir etkendir. Yayalara ve ticarete odaklanan bir Keşan oluşturmak adına, trafiğin sakinleştirilmesi, yürümeyi ve toplu taşıma kullanımının attırılmasının olumlu etkilerini kısa vadede görmeye başlayacağımıza inanıyoruz.” şeklinde konuştu.

SABRETMELİYİZ, UYGULAMA HERKES İÇİN İYİ OLACAK

Keşan TSO olarak projeye inandıklarını yineleyen Helvacıoğlu, sözlerini şu şekilde tamamladı: “Borsası olarak Ticari canlılığı sağlamak konusunda tamamen yayalaştırma veya belirli saatlerde trafiğe kapatılması önemli çözüm yöntemlerinden biridir. Bu kapsamda biz bu uygulamanın Keşan ticaretine önemli katkı sağlayacağına inanıyoruz. Bununla birlikte; belirli bir cadde ya da sokağı trafiğe kapatıp yayalaştırmaya ve ticarete olumlu etki sağlamayı amaçlarken, bu amacı banklar, sanat eserleri, kaldırım taşları, ışıklandırma,  yeşillik ve bitki havuzları gibi uygulamalar ile destekleyerek özgün kentsel unsurlar oluşturulmalıdır.”