HABER MERKEZİ

TOBB (Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği) 74. Genel Kurulu yapıldı. TOBB Başkanlığına yeniden M. Rifat Hisarcıklıoğlu seçilirken, Keşan TSO’ya (Keşan Ticaret ve Sanayi Odası) TOBB Strateji Geliştirme Yüksek Kurulu ve Mevzuat Komisyonu Üyeliği gibi önemli görevler verildi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) seçimlerinde oyların tamamını alan Rıfat Hisarcıklıoğlu’nun 4 yıllığına yeniden başkan seçildiği genel kurulda komisyon ve konsey üyelikleri seçimleri de yapıldı.

TOBB Başkanlığına ilk kez 16 Haziran 2001'de seçilen Hisarcıklıoğlu, beşinci kez görevi üstlendi.

TOBB’un 74. Genel Kurulu'na Keşan TSO Meclis Başkanı Orkun Özkaya, Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Delegesi İsmail Şapçı, Türkiye Ekonomik Raporu İnceleme Komisyonu Başkanı, Keşan TSO Meclis Üyesi ve TOBB Delegesi Mustafa Helvacıoğlu, Keşan TSO Meclis Üyesi ve TOBB Delegesi M. Ekrem Şanlı ile Genel Sekreter Erdem Başak katıldı.

Genel Kurul ile birlikte yapılan komisyon ve konsey seçimleri sonucunda, Keşan TSO Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Şapçı TOBB Mevzuat Komisyonu Üyeliğine, Keşan TSO Meclis Üyesi ve TOBB Delegesi Mustafa Helvacıoğlu da TOBB Strateji Geliştirme Yüksek Kurulu Üyeliğine seçildi.

TOBB’un önemli mekanizmalarından olan konsey ve komisyonlarda Keşan TSO’nun temsil edilecek olması bölge adına mutluluk yaratırken, "Yeni Hedefler, Yeni Ufuklar, Yeni Heyecanlar" Temalı TOBB 74. Genel Kurulunda, Türkiye Ekonomik Raporu, TOBB Ekonomik Raporu İnceleme Komisyonu Başkanı ve Keşan TSO Meclis Üyesi Mustafa Helvacıoğlu tarafından sunuldu.

Genel Kuruldaki konuşmasına İsrail'in, Filistinlilere yönelik insanlık dışı saldırısını kınayarak başlayan Hisarcıklıoğlu ise şunları kaydetti; "Oda ve Borsalarımızın seçimleriyle başlayan, uzun bir seçim dönemini bitiriyoruz. Oda ve Borsa seçimlerimiz sonucunda başkanlarımızın yüzde 42'si, meclis üyelerimizin de yüzde 50'si değişti. Seçilen tüm başkanlarımı ve delegelerimi yürekten kutluyorum. 2013-2018 döneminde hem üyelerimize hizmet etme, hem de ülkemiz ekonomisine katkı sağlama noktasında, pek çok proje hayata geçirdik. Şirket kurmak için kapı kapı gezme dönemi bitti. Odalarımızı tek durak ofise dönüştürdük. Dün, yabancı dil bilen çalışanımız yoktu. Bugün Odalar ve Borsalar, uluslararası projelere imza atar hale geldi. Şu an 269 Oda ve Borsamız akredite, yani 5 yıldızlı. Avrupa'nın en iyi Odalarıyla aynı hizmeti, aynı kalitede verdikleri belgelendi. Bu camia, her zaman devletinin, milletinin yanındadır İlk defa özel sektör, Oda ve Borsalarımız vasıtasıyla, mesleki eğitimde söz sahibi oldu."

Hisarcıklıoğlu, şirketlerin daha çok ihracat yapabilmesi için yurt dışı taşımacılığına 35 milyar avro kefil olduklarını vurgulayarak, "Dünyada en çok tır karnesi veren kuruluş haline geldik. TOBB Nefes Kredisiyle, bugüne kadar uygulanmış en düşük faiz oranıyla, KOBİ'lerimiz kredi aldı. Yaklaşık 700 bin üyemiz, tüm bunlar sayesinde ucuz kredi imkanına ulaştı. Mesleki Yeterlilik konusunda da hemen öncelik aldık. 81 ilde üyelerimize tehlikeli mesleklerde sınav ve belgelendirme hizmeti verdik. Türkiye ekonomisi hızlı bir toparlanma ve büyüme gösterdi. 1,5 milyon ilave istihdam sağladık. 327 milyar lira makine-teçhizat yatırımı yaptık. 160 milyar dolar mal ihracatı gerçekleştirdik. 44 milyar dolar turizm ve taşımacılık geliri elde ettik. Bütün dünyaya, bu milletin neler yapabileceğini gösterdik" şeklinde konuştu.

Oda ve Borsalarda Tahkim ve Arabuluculuk Merkezleri açacaklarını kaydeden Hisarcıklıoğlu, yeni dönemde daha çok çalışacaklarını belirterek, "Yeni dönemde daha çok çalışacağız, daha hızlı çalışacağız, daha verimli çalışacağız. Önce KOBİ'lerimizi küresel KOBİ'ler haline getirmeliyiz, Sanayi 4.0 ile sanayimizi bir üst seviyeye çıkarmalıyız. Türkiye sadece bölgesinin değil, Dünya’nın ekonomik devi olacak. Dünyada en fazla uluslararası müteahhit Türkiye'den çıkacak. Mustafa Kemal Atatürk'ün ve aziz şehitlerimizin emaneti olan bu ülke, hepimizin omuzlarında yükselecek ve yeniden lider ülke haline gelecek. Bunu da hep birlikte başaracağız" açıklamalarında bulundu.

Yeni TOBB Yönetim Kurulu ise şu isimlerden oluştu; Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Davut Çetin, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası Cengiz Günay, Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, İzmir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Özgener, İstanbul Ticaret Odası Başkanı Öztürk Oran, Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Adana SO Başkanı Zeki Kıvanç, İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz, Ankara Ticaret Borsası Başkanı Faik Yavuz, Bursa TB Başkanı Özer Matlı, Diyarbakır TB Başkanı Engin Yeşil, İMEAK Deniz Ticaret Odası Başkanı Tamer Kıran Yönetim Kurulu'na seçildi.