Keşan Tüm Sivil Emekliler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Yalçın Akay, önümüzdeki Temmuz ayında yapılacak enflasyon oranındaki ve bazı emeklilere uygulanacak seyyanen zamlar ile Türkiye’deki emeklilerin geçim sorunlarına bir çare olunamayacağını ifade ederek, “Bugün emekliye verilen maaş inanın normal bir insanın 15 günde tek başına harcayacağı paradır. Emekliler iş güç sahibi çoluk çocuklarının veya yakın akrabalarının onlara verdiklerle desteklerle yaşamaya çalışıyor.” dedi.

BİRİLERİ EMEKLİYE SEN BUNU YEME DİYOR

Temmuz ayında emeklilere enflasyon rakamı üzerinden zam yapılacağını ve en son açıklanan enflasyon rakamının da 5.6 olduğunu söyleyen Akay,Emekli alacağı zammın kaç para olduğunun hesabını çok iyi yapar.  Benim maaşıma 55-56 lira gibi bir zam yapılması gerekiyor ama bana bu zammın verileceğini hiç sanmıyorum.  Yılbaşında yapılması gereken zam %4.8 idi, ama bunu yapmadılar %3.34 olarak uyguladılar. Çünkü enflasyonu hesaplarken köpek mamasını sepete koyuyorlar ama sosis, balığı, kırmızı eti koymuyorlar. Bunlar enflasyon hesaplamalarına girmiyor diye yemiyorlar mı sanıyorlar?  Birileri emeklilere sen bunları yeme diyor. Pastırmanın hesabı 80 lira olmuş ama bunu enflasyona koymuyorlar.” dedi.

HANGİ EMEKLİYE NE KADAR ZAM YAPILACAK?

Emeklinin içinde bulunduğu bu durumun güçlü bir şekilde örgütlenmelerinden ve seslerini etkin bir şekilde duyuramamalarından kaynaklandığını ileri süren Akay, sözlerine şöyle devam etti: “Bugünkü iktidar söz konusu değil, hangi iktidar olursa olsun, bundan sonra gelecekler de emeklilerin maaş sorununa böyle bakacaklardır. Çünkü eskinin içinden yürümek kolaylarına geliyor. Önlerinde bir veri var onun üzerine %3, %5 ilave ederek sürdüreceklerdir.  Emeklilerin maaşlarına zam yapılırken bir sürü kelime oyunu yapılıyor.  Temmuz ayı için de enflasyon oranında zam yapılacak deniliyor ama emekliler birkaç bölüme ayrılmış durumda. Hangi emekliye ne kadar zam yapılacak?”

O KADAR KOLAY DEĞİL

Türkiye’nin yakın bir zamanda bir seçim geçirdiğini ancak emeklilerin bir kez daha ne olduğunun herkes tarafından görüldüğünü kaydeden Akay,Demek ki emekliler seçimlerde olsun şurda burada olsun etkin bir duruş sergileyemiyor.  Bir mesaj veremiyor.  Türkiye’de büyük bir emekli kitlesi var ama büyük bir emekli örgütlenmesi yok.  Bir tane emekli örgütlenmesi var ama bu yetmez. 11-12 milyon emekliyi bir örgütlenme altında toplamak o kadar kolay değil. Ancak bu emekli örgütlenmeleri birkaç tane olursa faydalı olur.  Ses getirecek bir örgütlenme sürecine giremedikçe, emekliler bunu başaramadıkları sürece her zaman alay eder gibi değil, resmen alay ettiklerini söylüyorum gelen tüm iktidarlar, kendilerinden önceki iktidarların yaptığı gibi yapacaklardır.  Çünkü kolaylarına geliyor. Emekliden bir gürültü, patırtı, ses, itiraz çıkmıyor. Emeklinin şu an için bu gücü yok. 200 kişilik derneklerle ses çıkaramazsınız” diye konuştu.

EMEKLİNİN AĞZINA BİR LOKMA EKMEK VERİLİYOR

Verilecek zamlar ile emeklinin sadece gözünün boyanacağını da söyleyen Akay, “Sonra, “kahveye çıkıyoruz çay parası veremiyoruz. Torunumuza harçlık veremiyoruz” diyorlar . Peki emekliler ne yapıyor? Bir seçim oluyor hiç ortalarda yoklar.  Her zaman bu oranlarda zam alıyorsun ama seçime gidiyorsun bir şeyler yapmıyorsun.  Emekliler eğer hep birlikte bir partiye oy verse o parti uçar gider. Bunların hiç biri yapılmıyor. Bu nedenle de emeklinin şamar oğlanı gibi ağzına bir lokma ekmek veriliyor ve susturuyor. Türkiye’de emekliler için uygulanabilecek sosyalizasyon bu olmamalı. Emekli zamanında çalışmıştır, vergi vermiştir, askere gitmiştir, ülkenin kalkınması için yapılması gereken işlerde görev almıştır. Bütün yapılanmaların içinde bulunmuştur. Ama yaşlanmıştır, zamanında onun ödediği primlerle Türkiye’nin yapılanması, kalkınması, gelişmesi sağlanmıştır. Ama bugün emekliye verilen maaş inanın normal bir insanın 15 günde tek başına harcayabileceği bir paradır. Çünkü emekli bugün kırmızı et, balık yiyemiyor. Doğru dürüst bir tatlı alıp yiyemiyor. Emekli bunların çoğundan mahrum” diye konuştu.

EMEKLİLERİN ONLARI DESTEKLEYEN EVLATLARI, AKRABALARI VAR

Akay açıklamasının sonunda emeklilerin nasıl ayakta kalarak yaşamlarını sürdürdüklerini de şöyle açıkladı: “Allaha şükür olsun ki Türkiye’de hala emeklilerin evlatları, aileleri, çocukları var. O ailelerin içersinde iş sahibi olanlar, kazananlar var. Bunlar babalarını, annelerini, dedelerini, amcalarını destekliyorlar. Yoksa emekli bu şekilde geçinebilir mi? Devletin bugün verdiği maaşla Türkiye’de hiçbir emekli geçinemez aç kalır.”