Keşan’da hava sıcaklıklarının sıfırın altına düşmesi nedeniyle hava kirliliğinde artış oldu. Vatandaşlar, kalitesiz kömür kullanılması ve kazan yakım saatleri uyulmaması nedeniyle kirliliğin arttığını söyledi.  

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ölçümlerine göre, Türkiye’de en kirli havasına sahip şehirlerinden biri olan Keşan’da insanlar nefes almakta bile güçlük çekiyor.

ÖNLEMLER ARTTIRILDI AMA SONUÇ ALINAMADI

Son verilerin ardından kömür kontrollerinin sıklaştırılması, kazan denetimlerinin artması ve yakıcıyla yöneticilerin uyarılmasına rağmen hava kirliliğinde ciddi bir düşüş yaşanmadı. Son günlerde hava sıcaklıklarının sıfırın altına düşmesi nedeniyle özellikle akşam saatlerinde kükürt dioksit (SO2) oranı 2000 mikrogram/metreküpün üzerine çıkıyor. Linyit kömürünün kullanıldığı ilçede akşam saatlerinde aynı anda yakılan kalorifer ve sobalar nedeniyle şehrin üzerine adeta sis çökerken, yoğun kükürt gazı nedeniyle insanlar adeta zehir soluyor.

KAZAN VE SOBALAR BİLİNÇLİ YAKILMALI

Vatandaşlar, özellikle kazan yakım saatleri ve standartlarına uyulmadığını belirterek, kullanılan kömüründe kalitesiz olması nedeniyle hava kirliliğinin arttığını belirtti. Hava kirliliğinin önlenmesi için kısa vadede bilinçli kazan ve soba yakılması gerektiğini ifade eden vatandaşlar, doğalgazında bir an önce şehre getirilmesi gerektiğini aksi takdirde solunum yollarına bağlı hastalıkların artmaya devam edeceğini kaydetti.

CNN TÜRK CANLI YAYIN YAPTI

Öte yandan dün, CNN Türk Muhabiri Zeynep Karamustafa, Keşan’da canlı yayında TMMOB (Makine Mühendisler Odası) Edirne Şubesi Keşan Temsilciliği Başkanı Tanju Şapçı ile röportaj yaparak, hava kirliliği ile ilgili bilgi aktardı.