Hasan Karagöz’den AK Parti Keşan İlçe Teşkilatına sorular:

“Keşan’a doğalgaz için talep edilen

para nasıl değerlendirilecek?”

 

 

Deniz MUTLU

 

ÖDP Keşan İlçe Başkanı Hasan Karagöz, Keşan gündeminde olan doğalgaz için ödenmesi gereken 325’er liranın neden alındığını ve bu alınacak paranın 3 yıl içinde nasıl kullanılacağını sordu.

Karagöz, Keşan AK Parti İlçe Teşkilatı’nın doğalgaza gerektiği gibi sahip çıkmadığı ve “üç maymunu oynadıklarını” ve Trakya’da doğalgaz kullanan ilçelerden böyle bir paranın talep edilmediğini hatta sayaçların bile ücretsiz takıldığını belirtti.

Hasan Karagöz, kayıtlı abone sayısının yüzde 60’ının belirli bir süre içerisinde 325 gibi bir rakam yatırılmasının istendiğini fakat bu uygulamanın hizmet vermeden istenmesinin yanlış olduğunun altını çizerek, sözlerine şöyle devam etti: “Ramazan geldi, siyasiler alanlara çıktı. Özellikle AKP İlçe Teşkilatı, düzenlediği yemeklerde siyaset yapmayacağını söylüyor ama siyasi bir partinin bir mahallede, bir alanda, bir sokakta herhangi bir etkinlik düzenlemesi bile işin siyasi boyutunu ortaya koyar. Çok gerçekçi, çok samimi bir şey değil. Gerçi AKP’nin genel mantalitesi böyle. Dediğimiz dedik, çoğulcu anlayıştan uzak, çoğunlukçu bir dayatmaya sahip, toplumu ötekileştireni bölen bir tarzları var. Her şeyin en iyisini, en doğrusunu biz yaparız anlayışı hâkim. Neresinden bakarsak bakalım durum böyle. Örneğin; Keşan gündemini meşgul eden doğalgaz meselesine bakalım: Trakya’da birçok yerde doğalgaz var. Tekirdağ merkezde var, Çorlu’da var, Çerkezköy’de var, Lüleburgaz’da var, Edirne merkezde var. Bu yerlere sorduğumuz zaman, buradaki kullanıcılar memnun. Kömür yakıtıyla ısınan yerlerde yıllık bin 500 ile 2 bin lira arasında yakıt ve aidat gideri ödeyenlerin, doğalgaza geçtiklerinde 750 ila bin lira arasında bir rakama tekabül eden ücret ödeyecekleri söyleniyor. Ancak Keşan’a dayatılan bir şey var.

“TRAKYA’NIN BİRÇOK YERİNDE YAPILAN HİZMET ÜCRETSİZ İKEN, KEŞAN’DA NEDEN PARA TALEP EDİLİYOR?”

Kayıtlı abone sayısının %60’ının belirli bir süre içerisinde 325 gibi bir rakam yatırmaları istenildiğini vurgulayan Karagöz, “Aynı uygulamayı Edirne’de, Lüleburgaz’da, Tekirdağ’da göremiyoruz. Hatlar çekilmiş, doğalgaz bağlanmış sonrasında sadece bir abone ücreti alınmış. Hatta bazı yerlerde sayaçlar bile ücretsiz verilmiş. Şimdi burada sorumluluk AKP İlçe Yönetimi’ne düşüyor. Buna bir açıklama getirmeleri gerekiyor. Ekonomik anlamda rahat olduğumuz söyleniyor. Ekonomik anlamda gerçekten rahatsak 3 sene sonra kullanıma girecek bir şey için bu 325 TL niye?  Eski parayla milyonlara karşılık gelen bir para. Bu konuya bir açıklık getirilmesi gerekiyor. Bunun siyasi muhatabı AKP’dir. Trakya’da diğer yerlerde bu uygulamaya ücretsiz geçilirken Keşan’da neden para talep ediliyor? Biz buna AKP adaleti diyebiliriz.” şeklinde konuştu.

“EĞER DOĞALGAZ İŞİ OLMAZSA BU PARA FAİZLENDİRİLİP Mİ GERİ VERİLECEK?”

Doğalgaz için toplanan paranın yüzde 60’a ulaşmaması halinde geri ödeneceğini dile getiren Hasan Karagöz, şöyle devam etti: “Bu paranın 2-3 yıl duracağı söyleniyor. Eğer doğalgaz işi olmazsa bu para faizlendirilip mi geri verilecek? Bunun için bir açıklama yapan yok. Kaldı ki neden bu paralar alınıyor? Eğer bu proje gerçekten yapılmak isteniyorsa taahhüt üzerine yapılabilir. Her apartmandan yazılı taahhüt alınabilir. Bu şekilde yüzde 60 değil, yüzde 90’dan taahhüt toplanabilir. “Doğalgaz hattı çekilip apartmanıma getirildiğinde doğalgazı bağlıyacağıma taahhüt ediyorum" şeklinde yapılabilir. AKP halkına güvenmiyor mu? Şu an yapılmak istenen ise verilmeyen bir hizmetin karşılığını almak. Doğalgaz boru hattına kazma vurmadan parasını almak istiyorlar. Bu doğalgazı Keşan’a getirecek şirketin cebinden bir lira çıkmayacak mı? Türkiye’de AKP’nin gerçekleştirdiği birçok özelleştirme gibi. Yani önce devlet kasasından kredi veriyor. Sonra da kamu malını satıyor. Kazma vurmadan, hizmet gelmeden parasını alacak, 3 yıl para değerlenecek. 3 yıl sonra bu para nereye mahsup edilecek? Neyin karşılığı olarak mahsup edilecek? 3 yılda buna nasıl bir faiz uygulanacak? Ya da uygulanacak mı?  Kaldı ki vatandaşta şöyle bir durum da söz konusu. Devletin vatandaştan para alması çok kolay. Bir şekilde cebren devlet vatandaştan parayı alır. Ama vatandaşın devletten alacağı olduğunda bu parayı almak kolay değil.”

“AKP KEŞAN İLÇE YÖNETİMİ DOĞALGAZ HAKKINDA AÇIKLAMA YAPMASI GEREKİYOR”

Doğalgaz konusunun Keşan gündeminde tartışılması gerektiğinin altını çizen Karagöz, doğalgazın Keşan’a gelmesi konusunda muhatabın Keşan Belediyesi değil, AK Parti’nin olduğunu vurgulayarak, “Sonuçta bu işi yapacak olan belediyedir. Bu parayı toplayacak olan belediye değildir. Belediye başkanına böyle bir talimat gelmiyor. Hesabı il özel idaresi açıyor. Dolayısı ile hükümetin yani AKP’nin kontrolünde olan bir şey bu. Muhatap Enerji Piyasası Denetleme Kurumu’dur. O karar verecektir. Yüzde 60’a ulaşmışsa yaptırım programına alacak. Bu konuda halkı karamsarlığa düşürmek istemiyorum. Keşan açısından gerek ekonomik anlamda gerek sağlık anlamında gerekse temiz hava ve çevre anlamında savunulması gereken bir enerji. Gelecek mi gelmeyecek mi? sorusuna gelince ise bence gelmeli. Ama gelmesi için de siyasal iktidarın ve yandaşlarının temsilcilerinin bu konuda bir şeyler söylemeleri, bir şeyler yapmaları gerekiyor. Somut bir durum var ortada. Bu somutluktan hareketle net bir şey söylenmesi gerekiyor. Keşan’a bu yatırım yapılacaksa bunun siyasi sonuçlarına bakmamak gerekiyor.

“AK PARTİ KEŞAN TEŞKİLATI ÜÇ MAYMUNU OYNUYOR”

Keşan AK Parti İlçe Başkanlığı’nın şuana kadar doğalgaz konusuyla ilgili açıklama yapmadığını belirten Hasan Karagöz, AK Parti İlçe Teşkilatı’nın <Üç maymunu> oynadıklarını söyleyerek, “Görmedim, duymadım, bilmiyorum tarzında davranıyorlar. Oysa kaymakam, belediye başkanlığının önderliğinde yapılan toplantılar ve yerel basında çıkan haberlerden sonra ikinci açıklamanın oradan gelmesi gerekirdi. Biz bunun sonuna kadar takipçisi olacağız. Bu paranın kaldırılması yönünde de çabamız olacak. İlla para alınacaksa bunu 3’te birlere düşürmek için çabamız olacak. AKP sessiz kalıyor bu konuda. Bu parayı almaları doğru değil.” dedi.

Hasan Karagöz, AK Parti İlçe Teşkilatı’na ve AK Parti Hükümetine şu soruyu sorarak sözlerini tamamladı: “Tekirdağ Çorlu, Çerkezköy, Edirne merkez buralarda 1 lira para alınmazken burada neden alınıyor?