Hüseyin Ünsal Yücel

Hava kirliği konusunda yapılan ölçümlere göre ülkenin en kirli havasına sahip Keşan’ın temiz havaya sahip bir ortama kavuşması için en önemli adımlardan olan ve uzun zamandan beri beklediği yatırımların başında gelen Doğalgaz Dağıtım Şebekesi Temel Atma Töreni, dün gerçekleştirildi.

Aşağı Zaferiye Mahallesi Akar Sokak’da Keşan Belediyesi organizasyonunda gerçekleştirilen, Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü Çevre Sağlık Teknisyeni Osman Coşkun’un sunumunda yapılan, saat 14.30 sıralarında başlayan temel atma törenine, Keşan Kaymakamı Nuri Özder, CHP Edirne milletvekilleri Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu, Erdin Bircan, 22 ve 23. Dönem AK Parti Milletvekili Prof. Dr. Necdet Budak, Keşan Belediye Başkanı Opr. Dr. Mehmet Özcan ve eşi Şengül Özcan, Edirne İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Geçmiş, Uzunköprü Belediye Başkanı Enis İşbilen, Havsa Belediye Başkanı Oğuz Tekin, Gelibolu Belediye Başkanı Mustafa Özacar, Yenimuhacir Belediye Başkanı Recep Ordu, Keşan İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Mahir Sağlık, Keşan İlçe Emniyet Müdürü Göksel Demiralp, CHP Edirne İl Başkanı Fevzi Pekcanlı, CHP Keşan İlçe Başkanı Erdoğan Gümülcineli, AK Parti Keşan İlçe Başkanı Hüseyin Boyalık, Demokrat Parti Keşan İlçe Başkanı Cemil Gülver, Edirne İl Genel Meclisi üyeleri, Keşan Belediye Başkanı yardımcıları Cengizhan Aktan, Feyzi Engin, belediye meclisi üyeleri, GAZDAŞ Bölge Müdürü Tamer Akaslan, GAZDAŞ Edirne İşletme Müdürü Cumhur Pektaş, GAZDAŞ Edirne Yapı Müdürü Abdullah Gökkaya, Keşan TSO (Ticaret ve Sanayi Odası) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, Edirne Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileri,  kamu kuruluşu temsilcileri, oda, borsa, dernek, muhtarlar, mahalle halkı ve basın mensupları katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın söylenmesinden sonra AK Parti Edirne Milletvekili Rafet Sezen’in mesajı konuklarla paylaşıldı. Törende açış konuşmasını Keşan Belediye Başkanı Opr. Dr. Mehmet Özcan yaptı.

ÖZCAN: KEŞAN’DA SON 3-4 YILDIR CİDDİ HAVA KİRLİĞİ VAR

Konuşmasına hem kendi hem de Keşan için çok önemli bir gün olduğuna dair duygularını açıklayarak başlayan Özcan, şunları söyledi: “Keşan’ın bu mutlu gününü paylaşmaya katıldığınız için hepinize çok teşekkür ediyorum. Keşan’da son 3-4 yıldır ciddi hava kirliği var. Gerek Kaymakamlık ve Valilik ve gerekse Keşan Belediyesi olarak bunun önlenmesi adına ciddi çalışmalar yaptık. 2005 yılında EPDK’ya başvurumuz oldu. O zaman Keşan’a doğalgaz gelmesi yatırıma değer bulunmadı. 2006’da Keşan altyapıya girerken bir kez daha teklif ettik o zamanda teknik olarak bu işin mümkün olmadığı aktarıldı. Son 4 yıldır 2 adet sabit ölçüm istasyonuyla Keşan’ın hava kalitesinin ölçümüne başlandığında Keşan’ın pratikten sonra sayısal veri olarak da ne kadar kirli bir havaya sahip olduğunu hep birlikte gördük. 2013 yılında Bakanlar Kurulu’ndan geçen karara göre abone toplama çalışmalarına başladık ama 2 kez başaramadık. Son olarak vatandaşlarımızı ilçedeki tüm kurumlarla birlikte ikna turlarına çıktık, mahalle mahalle kahve kahve gezdik. Giden Valimiz Dursun Ali Şahin ve Eski Kaymakamımız Bekir Dınkırcı sağ olsun bu konuyla çok ilgilendi. Ama sonunda mutlu sona ulaştık, kirlilik oranları had safhaya ulaşınca Keşan doğalgaz yatırım programına alındı.”

BU VANANIN VARLIĞI UZUN SÜRE TARTIŞILDI

Türkiye Yunanistan Doğalgaz Boru Hattı bölgeden geçerken dönemin milletvekili Necdet Budak’ın çabalarıyla 2 noktadan çıkış vanası bırakıldığını belirten ve bu nedenle kendisine teşekkür eden Mehmet Özcan, şunları söyledi: “Bu vananın varlığı uzun süre tartışıldı. Keşan’a bizim gayretlerimizden önce bu kolaylığı sağladığı için bölge insanı olarak çok teşekkür ediyorum. Keşan’ın hava kirliliği konusunda birlik olması çok ciddi bir durumdur, yerel iktidar ile genel iktidarın birlikte hareket etmesinin ürünüdür. Siyasi parti temsilcileri ile oda ve borsa başkanlarıma da süreç içinde yardımcı oldukları için çok teşekkür ediyorum. Keşan doğalgaz konusuna sahip çıktı ve bu mutlu güne geldik. Doğalgaz bizim için nimet olacak nitelikte bir yatırım. Hava kirliliğinin önlenmesinin dışında sanayi türü birçok işletme de doğalgaz nedeniyle ilçeye gelecek. Doğalgaz ekonomik girdinin çoğalmasına ve istihdamın artmasına vesile olacak. GAZDAŞ yetkilileri, Keşan’dan Malkara’ya da doğalgazın gidebileceğini söylediler.”

KOKU İLAVE EDİLECEK

Siğilli Ovası’ndan geçen doğalgazın Keşan’a neden getirilemediği ile ilgili de açıklama yapan Başkan Özcan, bunun teknik olarak direkt şekilde yapılmasının olanaksızlığını şöyle anlattı: “Doğalgaz boru hattından geçen ham gaz çok yüksek basınçla bu borulardan geçiyor. 80-90 atmosferle geçen doğalgazın şehir içine verilmesi mümkün değil. Doğalgaz şehir içinde borulardan 4 atmosferle geçiyor. Ve ana borudan geçen ham doğal gaz kokusuzdur ve herhangi bir kaçak anında da fark edilemez. Basınç kırma ünitesinde doğalgaza koku da ilave edilmesi gerekiyor ki herhangi bir kaçak anında insanlar fark edebilsin. Bu nedenle ana borudan gaz almak çok kolay değil. Bu nedenle Siğilli yakınlarına basınç kırma ünitesi yapılacak.”

HEDEFİMİZ % 60

GAZDAŞ yetkililerine Keşan’a doğalgaz gelmesi için verdikleri çaba nedeniyle teşekkür ederek konuşmasını sürdüren Mehmet Özcan, “Firma istese erteleme yapabilirdi ama yapmadı. Ekstra finansla Keşan’a doğalgaz getirilmesi işine başlıyor. Bugünden itibaren 31 Aralık 2016 tarihine kadar Keşan’ın %50’sinde doğalgaz boru hattı döşeme işlemi tamamlanacak. Kendi aramızda güzergah da çizdik ve ana hatlarıyla ilk olarak Anafartalar, Kurtuluş, Hastane, İstiklal caddeleri ile şehir meydanındaki güzergahlarda bu iş tamamlanacak. Doğalgaz gelince hava kirliliği bitecek diye bir durum yok, yelkenleri hemen suya indirmememiz gerekli. Apartman yöneticilerinin Keşan’a girecek kömür kalitesi kurallarına sıkı sıkıya uymaları gerekiyor. Eğer kurallara uyulmazsa hava kirliliği devam eder. Doğalgaz gelince herkes abone olacak diye bir durum da yok. Hedefimiz % 60. Keşan için tarihi bir gün. Herkese hayırlı olsun. İnşallah başladığı gibi kazasız şekilde ilk gazı yakma töreninde yine birlikte oluruz. Doğalgaz Keşan’a hayırlı olsun.” şeklinde konuştu.    

AKASLAN: TRAKYA’NIN HAVASINI DEĞİŞTİRDİK

Özcan’dan sonra söz alan GAZDAŞ Trakya Bölge Müdürü Tamer Akaslan’da Trakya’da 3 il ve 17 yerleşim biriminde 242 milyon dolarlık yatırım yapıldığını, 390 bin konut ve 267 bin kullanıcıya ulaştıklarını belirtti. Akaslan konuşmasında, şunları söyledi: “Trakya’da 2006 yılında başladığımız yatırımlarımızın 10.yılında Keşan’da olmaktan mutluluk duyuyoruz. Çok çalıştığımız hayal ettiklerimizi bir bir hayata geçirdiğimiz bir 10 yılı şirket olarak geride bıraktık. Doğalgaz ile Trakya’nın havasını değiştirdiğimiz gibi hiç merak etmeyin Keşan’ın da havasını tereddütsüz şüpheniz olmasın değiştireceğiz.”

BİRCAN: KEŞAN’IN KİRLİ HAVASINI ÖNÜMÜZDEKİ YIL MECLİSTE KONUŞMAYACAĞIM

CHP Edirne Milletvekili Erdin Bircan da, Keşan’a doğalgaz geleceğini duyar duymaz Keşan’a geldiğine vurgu yaparak, “Sayın kaymakamım, değerli belediye başkanlarım, il başkanım, ilçe başkanlarım, belediye meclis üyesi, il genel meclis üyesi arkadaşlarım ve siz değerli Keşanlılar, Keşanlı hemşehrilerim Keşan’a doğalgaz geliyor dediler. Gece 03.30’da çıktım geldim. Ne güzel ki artık Keşan’ın kirli havasını önümüzdeki yıl mecliste konuşmayacağım. Bu yıl baktım 4 defa Keşan’ın kirli havasını konuşmuşuz ve Keşan’ın Amerika Birleşik Devletleri’nin  hava kalitesi normlarının 9 kat üzerinde kötü bir havaya sahip olan bir Keşan’a şu anda doğalgaz geliyor. Bu doğalgazın gelmesine katkısı bulunan belediye başkanım, daha önce de belediye başkanımın söylediği emek veren herkese teşekkür ediyorum. Çünkü gelecek çocuklarımızın, gelecek torunlarımızın, gelecek insanlığın. İnsanlığın da gelecekte temiz yaşayabilmesi için, temiz hava ile yaşayabilmesi ve gelecekteki başarıları için bu geleceği temiz hava temiz çevre ile kurtaracağımız için hep bunu söyledik. Keşan’ın taş ocakları da bir sorun o da geleceğimiz, Yayla’nın kirli suyu da bir sorun. O da geleceğimiz, ama bugün bir sorunu sanıyorum hallediyoruz. Önümüzdeki yıl tertemiz bir Keşan’da yaşamak dileğiyle hepinize teşekkür ediyorum.” dedi. 

GAYTANCIOĞLU: İŞTE SOSYAL DEMOKRAT BELEDİYECİLİĞİN YENİ BİR ÖRNEĞİ

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu’da, bir sosyal demokrat belediyecilik örneği hizmetin daha yaşandığını belirterek konuşmasını şöyle sürdürdü: “Sayın kaymakamım, sayın milletvekillerim, değerli siyasi partilerin yöneticileri, sevgili Keşanlılar, basınımızın değerli mensupları, evet geçtiğimiz yıla Keşan damgasını vurdu. Türkiye’nin havası en kirli ilçesi. Ben de grup başkanvekilimizden izin alırken dedim bizim Keşanımız bu şekilde geçti. Meclis çalışmalarından izin aldık ve vekil arkadaşım ile birlikte buraya geldik. İşte sosyal demokrat belediyeciliğin yeni bir örneği ile karşı karşıyayız. Keşan’da açılışlarda bitmiyor. Temel atma törenleri de bitmiyor. Her şey halk için, her şey önce insan için. Sosyal demokrat belediyeciliğin yeni bir örneği temiz bir havaya kavuşmak için bugün buradayız. Bu konuda kimin emeği varsa, kim buraya bir taş taşıdıysa hepsine saygılar sunuyorum.”

ÖZDER: HAVA KİRLİLİĞİNİN ÇÖZÜMÜNDE ÖNEMLİ ADIM ATILDI

Keşan Kaymakamı Nuri Özder’de, Keşanlıların bir an önce hazırlıklarını yapıp doğalgaz gelir gelmez doğal gaza geçmelerini dileyerek, “Sayın milletvekillerim, sayın belediye başkanım, misafir belediye başkanlarımız, değerli daire amirlerimiz, siyasi partilerimizin değerli temsilcileri, çok saygıdeğer Keşanlılar, Zorlu Grubu GAZDAŞ’ın değerli yöneticileri bugün ilçemizin en önemli sorunlarından biri olan kış aylarında yoğun bir şekilde yaşadığımız hava kirliliğinin çözümü için en önemli adımlarından birini atmanın mutluluğu içersindeyiz. Ben öncelikle Zorlu Firması’ndan ve GAZDAŞ yetkililerinden ve yükleyici firmalardan bu çalışmaların hızlı bir şekilde devam ederek bir an önce ilçemizin büyük bir bölümünün doğalgaz kullanılabilir durumuna getirilmesini rica ediyorum. Keşanlılardan da bir an önce hazırlıklarını yapıp doğalgaza geçmelerini ve bu temiz enerjinin konforunu yaşamalarını rica ediyorum. Ben de bu doğalgaz çalışmalarının ilçemize katkısı bulunan başta önceki dönem Sağlık Bakanımız Sayın Mehmet Müezzinoğlu’na ve önceki dönem milletvekilimiz Sayın Necdet Budak’a, önceki valimize, önceki sayın kaymakamımıza, belediye başkanımıza, siyasi partilerimizin temsilcilerine, emeği geçen katkı veren herkese teşekkür ediyorum. Hayırlı olmasını diliyorum.” Protokol konuşmalarında Necdet Budak’a söz verilmemesi ise dikkat çekti.  Konuşmaların ardından kurban kesilerek, Keşan İlçe Müftü Vekili İsmail Hergül, tarafından okunan duanın ardından protokol tarafından ilk boru hattı döşemesi için butonlara basıldı.