*Paşayiğit yakınlarındaki 18 bin dönüm arazide kurulması planlanan Keşan Tarımsal Organize Sanayi Bölgesi’nin kesinlik kazanabilmesi için, hükümetin torba yasa olarak bilinen yasa tasarısı beklenecek. B planı olarak da Yeniceçiftlik yakınındaki arazinin belirlendiği toplantıda, Keşan Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Yörük, Keşan’ın, Tarım İhtisas Endüstri OSB’si olması yolunda görüş belirtirken, bu sayede ciddi yatırım teşviklerinden yararlanılacağını söyledi.

 

 

 

::::::::::::::::::

Sonay CAN

 

Keşan’da Organize Sanayi Bölgesi kurulabilmesi için yapılan ön çalışmaların ardından, dün Edirne Valisi Dursun Ali Şahin’in de katıldığı bir toplantıda, ilk somut adımlar atılarak, Keşan’a; hayvancılık konulu OSB, seracılık konulu OSB, küçük sanayi tipi OSB kurulması konuları masaya yatırıldı. Keşan’a Tarımsal Organize Sanayi Bölgesi kurulmasının kararlaştırıldığı toplantıda, Paşayiğit Mahallesi’ndeki 2446 Parsel’de 1.167.849.40 dönüm ile 2448 Parsel’de 640.999.74 metrekare olmak üzere, toplam 1.808.849.14 metrekare alan seçildi. B Planı olarak Yeniceçiftlik yakınındaki, 1.500.710.82 metrekare alan, C Planı olarak da İzzetiye Mahallesi’ndeki 2 ayrı parsel halinde,  300.000’er metrekarelik olmak üzere toplam 600.000 metrekare alan belirlendi. Söz konusu yerin kesinlik kazanabilmesi ve faaliyete başlanabilmesi için, Hükümet tarafından hazırlanan ve kamuoyunda Torba Yasa olarak bilinen yasanın çıkmasının beklenmesi kararlaştırdı. Öte yandan, Keşan Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Yörük de Keşan’da, Tarım İhtisas Endüstri OSB olması yolunda görüş belirtirken, bu sayede ciddi yatırım teşviklerinden yararlanılacağını ifade etti.

Keşan TSO (Ticaret ve Sanayi Odası)’da gerçekleştirilen ve saat 16.00 sıralarında başlayan toplantıya; Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Keşan Kaymakamı Bekir Dınkırcı, Edirne İl Ticaret Müdürü Mustafa Kurt, Edirne İl Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Özcan, Keşan Belediye Başkan Vekili Ercan Ersoylu, Keşan Malmüdürü İsmail Hakkı Uraz, Keşan TSO Meclis Başkanı Yüksel Alioğlu, Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, Keşan Ticaret Borsası Meclis Başkanı Necmi Kaymaz, Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Yörük, İpsala Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Girgin, Keşan Ziraat Odası Başkanı Hasan Şen ile diğer ilgililer katıldı.

DINKIRCI’DAN SUNUM

Toplantıda ilk olarak konuşan Kaymakam Bekir Dınkırcı, Keşan’ın tarım ve hayvancılık konularındaki verilerini ve istatistiki bilgilerini içeren, slayt sunumu eşliğinde bir brifing verdi. Brifingte, Keşan’a hangi tür OSB’nin kurulmasının istendiği ve kuruluş yeri konusundaki bilgiler de yer aldı.

ŞAHİN: BU İŞİ BERABERCE KOTARACAĞIZ”

Daha sonra söz alan Vali Dursun Ali Şahin, Keşan’ın kişi başına düşen gelirinin Edirne’den fazla olduğunu belirterek, ilçeye mutlaka bir OSB kurulması gerektiğinin altını çizdi. Şahin, şöyle dedi: “Buna belki biz başlarız. Çünkü atılan tohum, mutlaka yeşerir. Biz de bu amaçla bu güzel ve mübarek bir günde bir başlangıç yapalım dedik. Konunun altyapısını tespit etmek için buradayız. İnanıyorum ki konuyu çözüme kavuşturacağız. Tarıma dayalı, seracılık, hayvancılık ya da tamamen sanayiye dayalı bir OSB mi olacağına karar vereceğiz. Bu OSB’nin hiçbir masraf ve kamulaştırma yapılmadan sanayiciye ulaşması gerekir. Kamulaştırma devreye girdiğinde nereden bakarsan 2-3 yıl sürüyor. Bu nedenle de kişilerin heyecanı bitiyor. Fikirlerin biribiriyle çarpışması, gerçek pozitif fikri meydana çıkarır. Ben 40 bin zannediyordum ama Keşan’ın merkez nüfusunun 59 bin olması bu çalışmayı zorunlu kılıyor. Yunanistan’a da 25 km uzakta olması da aynı derecede önem arz ediyor. Bendeki heyecanı sizde de görüyorum. Burada temel yük, belediye ve ticaret odasına düşüyor. Oda-borsa zaten ikiz kardeştir. Keşan’da iki kurum da çok güçlü. Belediye de buna sacayağı olacak. OSB’nin kurulacağı yerlerle ilgili sorunun olmadığı da görülüyor. Ancak hükümet tarafından hazırlanan torba yasayı ve bu yasadaki meralarla ilgili kanun değişikliğini beklemeliyiz. Meralar, en faydalı neredeyse orada kalsın. Edirne’ye göre burası, işçi sağlama açısından da avantajlı. Yeşilkart ve fazla yardımlar, bazı insanları tembelliğe sürüklüyor. Bunun için çalışmak önem kazanıyor.”

KURT: İHTİSAS OSB’LERİ MAKSİMUM 500 DÖNÜM OLABİLİR

Daha sonra görüşüne başvurulan Mustafa Kurt, ihtisas OSB’lerin en fazla 500 dönüm arazide kurulabileceğini, OSB için ayrılan toplam alanda, tarım ve hayvancılıkla ilgili açık işletmeler bulunabileceğini belirterek, Keşan’a Tarımsal Organize Sanayi Bölgesi kurulmasının en uygun olabileceğini söyledi. Kurt, “İhtisas OSB’leri en fazla 500 dönüm alana kurulabilir. Bunun dışında birinci derece tarımsal alanlara OSB yapılamaz. İzin verilemez.” dedi.

YÖRÜK: YATIRIM TEŞVİKLERİNDEN YARARLANILMALI

Bu tespit üzerine görüş bildiren Yusuf Yörük, yatırım teşviklerinden yararlanılabilmesi için OSB’nin, Tarım İhtisas ve Endüstri Bölgesi şeklinde kurulmasının daha yararlı olacağını söyledi. Şahin, konunun araştırılmasını istedi. Bir kez daha söz alan Mustafa Kurt, ticaret müdürlüklerinin kesinlikle böyle izin veremeyeceğini ancak, tarımsal OSB’nin açık alanlarında diğer endüstriyel bölümlerin de bulunabileceği yolunda ek bir açıklamada bulundu.

TARIMSAL OSB KABUL EDİLDİ. A VE B PLANLARI GÖRÜŞÜLDÜ

Bu gelişmeler üzerine konuyu toparlayan Dursun Ali Şahin, Keşan’a Tarımsal Organize Sanayi Bölgesi kurulmasının kararlaştırıldığını ve en uygun olarak da, Paşayiğit Mahallesi’ndeki 2446 Parsel’de 1.167.849.40 dönüm arazi ile 2448 Parsel’de 640.999.74 metrekare olmak üzere, toplam 1.808.849.14 metrekare alanın uygun olduğunu belirtti. B Planı olarak da Yeniceçiftlik yakınındaki, 1.500.710.82 metrekare alanın değerlendirileceğini kaydetti. Şahin, 10 Ağustos’ta yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı Seçimi’nin ardından yeniden toplanılacağını sözlerine ekledi.

HELVACIOĞLU: SIRADAN BİR OSB OLMAYALIM

Son olarak konuşan Mustafa Helvacıoğlu, Trakya genelinde 13 adet OSB bulunduğunun altını çizerek, Keşan’ın farklı olmaması gerektiğini dile getirdi. Helvacıoğlu, “Sayın valimizin bu duyarlılığını biliyoruz. Umarım bu önemli işin hayata geçirilmesi kendisine kısmet olur. Trakya genelinde 13 tane OSB var. Biz 14’üncü olmayalım. Farklı olalım.”  dedi.

BASIN MENSUPLARININ SORULARINI CEVAPLADI

Toplantının sona ermesinin ardından Dursun Ali Şahin, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Basın mensuplarının, Keşan – Mecidiye Karayolu’ndaki kamyonların seferlerinin durdurulduğu yönündeki gelişmeleri sorması üzerine, konuya açıklık getiren Şahin, “Bu konuda Keşan İlçe Trafik Komisyonu gerekli kararı almış. Valiliğimiz de bunu onaylamış. Bundan dönüş olmaz. Kamyonlar, belirli saatlerde çalışacak.” dedi.

Enez yolunun bir bölümünün trafiğe kapatılması konusundaki soruyu da yanıtlayan Dursun Ali Şahin, alternatif bir yolun bulunduğunu ve 5 kilometrelik yolun, bir an önce bitirilmesi için kısa süreliğine kapatıldığını ifade etti. Soruların ardından toplantı sona erdi. Edirne Valisi ve beraberindekiler daha sonra Keşan Kaymakamlığı’na geçti.