Keşan coğrafik avantajları olan bir şehir. İstanbul’un hinterlandında yer alması, Yunanistan sınırına yakınlığı, çevre küçük ilçelerin de itmesiyle oluşan merkez ilçe pozisyonu ile gelişip güçlenme potansiyeli son derece yüksek olan Keşan’ın turizm gelirine de ihtiyacı olduğunu istatistikler gösteriyor. Keşan, sadece Yunanistan’dan gelen turistlerden az da olsa bir gelir elde ediyor ancak Yunanistan’da yaşanan ekonomik krizle birlikte Keşan’a gelen turist sayısında da hissedilir bir azalma söz konusu.

YERLİ VE YABANCI TURİSTLERİ ÇEKECEK MÜZE KÜLTÜRÜ GEREKİYOR

Uzunköprü’de 1 adet Kent Müzesi, Edirne’de toplam 7 adet müze var. 30 bin nüfuslu Gelibolu merkezde dahi (anıt müzeler hariç) 2 müze var. TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu) Kültürel Miras İstatistikleri verilerine ve müzelerden aldığımız bilgilere göre, Aralık 2013 yılında açılan Uzunköprü kent müzesini şu zamana kadar 18.744 kişi, 2016 yılında ise 3.038 kişi ziyaret etti. Edirne’de bulunan 7 müzeyi 2015 yılında 526.472 kişi ziyaret ederken, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğüne bağlı 2 müzeyi 59 bin 910 kişi, 5 özel müzeyi ise 466 bin 562 kişi ziyaret etti. Edirne bu rakamlarla Türkiye sıralamasında 15. basamakta yer alıyor. Bölgemizde bulunan nüfusu bizden az olan ilçelerde kent müzeleri varken Keşan’ımızda bir tane kent müzesi olmaması dikkat çekiyor. Bölgemize yerel ve yabancı turistleri çekecek en azından bir tane kent müzemizin olması gerekiyor.

SPOR’A YATIRIM ŞART

Keşan’ımıza ve bölgemize yerel turistleri çekecek bir diğer sektör de spor. Bölgemizde bulunan ve ilimizle komşu olan illerin spor durumları da ortadadır. Spor toto 3.lig 2. grupta oynayan Çanakkale Dardanelspor, Kırklarelispor 2.ligde, Balıkesir takımlarından Balıkesirspor ve Bandırmaspor 1.ligde, Tekirdağspor 3.lig 1.grupta oynamaktadır. İstanbul takımlarının da olduğu yerler ortadadır. Edirne ve bölgemiz takımları amatör liglerde oynamaktadır. Maç günlerinde bölgede olan hareketlilik ve diğer bölgelerden gelen yerel turistler bölgeye maddi anlamda büyük katkılar sağlıyor. Hafta sonları kulüplerin yapacağı organizasyonlar da düşünüldüğünde, bölgemizin spor konusunda ve spora yatırım konusunda kat etmesi gereken  uzun bir yolu var gibi gözüküyor. Şu da bir gerçek ki Keşan’ımızdaki gençler umut vaat ediyor. Profesyonel bir çalışma grubu ile bölgemiz takımlarının üst liglerde mücadele etmemesi için hiçbir neden yok. Spora yatırımla açılan fark kapatılabilir. Var olan tesislerin de günümüz yeni nesil tesis şartlarıyla karşılaştırılıp hem tesis hem de alt yapıya gerekli yatırımların yapılması gerekiyor.