Çevre sağlığı ve geri dönüşüm konularına önem veren Keşan Belediyesi, Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü aracılığıyla yürüttüğü çevreyi koruma amaçlı faaliyetlerine cam ambalaj atıklarının toplanmasını içeren bir yenisini daha eklemişti.

Keşan Belediyesi ile Cam Kırığı Hurda Nak.İnş.Gıda Tur.San.ve Tic. Ltd. Şti., 5 Eylül 2014 tarihinden geçerli olmak üzere cam ambalaj atıklarının kaynağında ayrı toplanması işbirliği sözleşmesi imzaladı ve söz konusu firma, Şişe Cam’ın gönderdiği cam toplama kumbaralarını Keşan’da tespit edilen noktalara yerleştirdikten sonra, 23 Ekim 2014 Perşembe günü  Keşan’a gelen firma yetkilileri kumbaralardaki cam atıkların ı topladı.

Keşan Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü’nce konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada, Keşan’ın 60 çeşitli noktasına yerleştirilen cam kumbaralarından 3 ton cam şişe toplandığı açıklandı.

Firma ile yapılan sözleşme ile belediye sınırları içerisinde seçilen bölgelerde, kullanılmış cam ambalajların kaynağında evsel ve ambalaj atıklarından ayrı toplanması ve değerlendirilmesi işlemlerinin, kalıcı bir yerel yönetim uygulamasına dönüştürülmesi amaçlanıyor.

ÜLKE GENELİNDE 8 AYDA 60 BİN 745 TON CAM ATIĞI GERİ KAZANILDI

Türkiye genelinde yılbaşından itibaren 60 Bin 745 ton cam atığının geri kazanımı sağlandı.Türkiye genelinde yaklaşık 15 cam ambalaj atığı geri dönüşüm tesisi bulunuyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığından lisans alan geri dönüşüm tesislerinde toplanan atık camlar renk (beyaz/yeşil) ve türlerine göre (cam ambalaj atığı / düz cam) kırma işleminden geçiriliyor. Bu işlem sonrasında fırına hazır hale getirilen cam ambalaj atıkları cam üretimi konusunda faaliyet gösteren firmalara satılıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kayıtlarına göre 2013 yılında ülkemizde 641 Bin 800 ton cam piyasaya sürüldü ve bunun 182 Bin 878 tonunun geri kazanımı sağlandı. 2014 yılı Temmuz ayı itibariyle 380 bin ton cam piyasaya sürüldü ve bunun 60 bin 745 tonunun geri kazanımı sağlandı. Ayrıca 1 ton cam atığın geri dönüşümü ile 100 litre petrol tasarrufu sağlanmış oldu.
Cam ambalaj atıkları öğütülerek yeniden cam ambalaj ve hediyelik eşya yapımında kullanılıyor.