TEMA Vakfı Edirne İl Temsilcisi Şirin Çoğal,  ‘’Saros Körfezi Önemli Doğa Alanı sınırları içerisinde kalan Edirne’nin Keşan ilçesinde bir taş ocağına daha ruhsat verilmesi tepkilere yol açıyor. Üst üste açılan taş ocakları doğal hayatı ve bölge ekonomisini tehdit ediyor.” dedi

Mecidiye Belde sınırları içerisinde yer alan taş ocaklarının doğal hayata zarar verirken ekonomik potansiyeli de tehdit ettiğini belirten Çoğal, “Aynı bölgede daha önceden işletilen taş ocakları zaten çevre tahribatına neden oldu. Yeni taş ocağına ruhsat verilmesi bu olumsuz etkileri daha da artıracak.” dedi. “Orman sahası içerisinde, endemik türlerin yaşam alanı olan bir yerde ve aynı zamanda ‘kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgesi’ olan bir yerde taş ocaklarının işletilmesi, çevre ve insan sağlığını tehdit etmesinin yanı sıra bölgenin sahip olduğu doğal değerlerin kaybolmasına neden olacak” diyen Çoğal, bunun sonucunda bölge için önemli turizm ve tarım sektörünün de olumsuz etkileneceğinin altını çizdi.

Bölgenin kızılçam ormanları, maki toplulukları, sarp kireçtaşı kayalıkları üzerindeki bitki toplulukları, kumullar ve kıyı lagünlerinden oluşan zengin bir habitat çeşitliliğine sahip olduğunu hatırlatan Çoğal“Saros Körfezi Önemli Doğa Alanı, Türkiye’ye endemik ve nesli küresel ölçekte tehlike altında olan türler açısından önemlidir.” şeklinde konuştu.

ÇEVRE VE İNSAN SAĞLIĞINI TEHDİT EDİYOR

Taş ocaklarının işletme sahalarında canlıların yaşam alanlarının tahrip olduğunu, doğal çevre morfolojisinin bozulduğunu, toprak kayıplarına ve dolayısıyla bölgenin topografyasının değişmesine ve görsel kirliliğe neden olduğunu anlatan TEMA Vakfı Edirne İl Temsilcisi şunları söyledi:

“Taş ocaklarında uygulanan delme, patlatma gibi üretim yöntemleri sonucunda da hem üst toprak kaybı yaşanıyor hem de flora ve fauna tahrip ediliyor. Yüzlerce yıl süren toprak oluşumu ve canlı yaşamı bir anda yok ediliyor. Üretim aşamasında meydana gelen tozlar da çevre ve insan sağlığını tehdit ediyor. Taş ocakları hem üretim aşamasında hem de terk edildikten sonra görüntü kirliliğine de neden oluyor, bölgenin peyzajı da bundan olumsuz etkileniyor.”

TARIMSAL VERİMLİLİK DÜŞER

Mecidiye Belde sınırları içerisindeki taş ocaklarının bölgenin ekonomik potansiyeline zarar verebileceğini de vurgulayan Çoğal“Saros Körfezi ekosistemi de kalker tozu ile tahrip olma sürecine girmiş  ve bu durum, bölgemizin topraklarının kimyasal özelliklerinin değişmesine, etkilenen sahalarda tarımsal verimin düşmesine neden olabilir. Ayrıca hem doğal yapısı hem de turizm potansiyeli ile son derece önemli bir bölge olan Mecidiye Uzunkum Mevkii, bölgedeki hakim rüzgarların da etkisiyle, söz konusu taş ocaklarından olumsuz etkilenmektedir.” dedi.