Keşan’da ormanlık alanlarda gerçekleştirilen kesimlerin, kamuoyunda 2B arazisi yaratmak amacıyla yapıldığı algısının oluşması üzerine görüşüne başvurduğumuz yetkililer,  dün yaptıkları açıklamada, Korudağ, Mercan ve Dişbudak’ta yapılan ağaç kesimlerinin endüstriyel plantasyon çalışmaları kapsamında gerçekleştirildiği ve yerlerine yenilerinin ekilmekte olduğunu bildirdi.

YILDA 400 HEKTAR ALAN KESİLİYOR

Çevre ve Orman Bakanlığı ile Orman İşletme Genel Müdürlüğü’nün “Endüstriyel Plantasyon” çalışmalarının en önemli projelerinden bir tanesinin olduğunu belirten yetkililer, Keşan’da plantasyon çalışmalarının 2013 yılında başladığını ve bugüne kadar yaklaşık 800 hektar alanda 40-45 yaşlarında olan ağaç kesimi gerçekleştirildiği belirtti.

KESİLEN AĞACIN YERİNE YENİSİ EKİLİYOR

Özel tohum bahçelerinde üretilmiş Keşan Orman Fidanlığı’nda yetiştirilmiş olan kızılçam fidanlarının kesim yapılan alanlara ekildiğini ve ekileceğini kaydeden yetkililer, “Yapılan ağaç kesimleri müdürlüğümüzün programlı işleri. Korudağ, Mercan ve Dişbudak mevkilerinde plantasyon çalışmalarımız yapılıyor. Orman ürünlerine olan talebi karşılamak ve ormanlarımızı gençleştirmek adına bu kesimler yapılıyor. Kamuoyunda <2B arazisi açmak için ağaçları kesiyorlar> algısı gerçeği yansıtmamaktadır. 40-45 yaşındaki kızılçamları endüstriyel plantasyon kapsamında kesiyoruz. 500-600 bin adet fidan dikeceğiz. Hava şartlarının uygun olması halinde fidanların dikimine hemen başlayacağız. Çalışmalar yıllık programlarımızın kapsamında devam edecek. Çalışmalar bir nevi gençleştirme. Projenin amacı da odun hammaddesi ithalatını kısmak. 2013-2014 olmak üzere toplam yaklaşık 800 hektar alanda plantasyon çalışması yapıldı. Kesilen ağaçların yerlerine kesinlikle yenileri dikilecek. Ayrıca plantasyon çalışması özel tohum bahçelerinden toplanan iyi tohumlardan elde edilen kızılçam fidanları ile gerçekleştiriliyor.” şeklinde konuştu.